ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Σαντορινιός: Διαπραγμάτευση για μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη

Ν. Σαντορινιός: Διαπραγμάτευση για μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα κ. Νεκτάριος Σαντορινιός μιλά στο Newsbomb για την υποψηφιότητά του, και την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα.

1. Κύριε Σαντορινιέ, γιατί υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Ως Δωδεκανήσιος και ενταγμένος από τα φοιτητικά μου χρόνια στην αριστερά θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος για να υπηρετείς το τόπο σου είναι να εργάζεσαι συστηματικά και επίμονα για να αλλάξουν τα πράγματα γύρω σου.

Παράλληλα λοιπόν με την εργασία μου στον Δήμο της Ρόδου συμμετείχα ενεργά σε κινήματα και συλλογικές διαδικασίες για περισσότερη Δημοκρατία, για ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση, για ισόρροπη ανάπτυξη, για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια με την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών τα πράγματα απέκτησαν την δική τους δυναμική και η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Η κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι πρωτόγνωρη γι'αυτό θεωρώ ότι η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα είναι πράξη ευθύνης απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μου, σε όλους τους φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους για να συνεχίσουμε μαζί να δίνουμε αγώνες για καλύτερη ζωή.

2. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας;

Η ευθύνη είναι πράγματι μεγάλη. Οφείλουμε να δώσουμε έναν πολύπλευρο αγώνα.

Στο εσωτερικό μέτωπο πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιλύσουμε τα ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης, τα οποία δημιούργησε ένας ακήρυχτος πόλεμος από τους οικονομικά ισχυρούς. Ταυτόχρονα οφείλουμε αμέσως γρήγορα να προχωρήσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας και να διευρύνουμε παράλληλα την Δημοκρατία στον τόπο.

Εκτός συνόρων ο αγώνας θα δοθεί για πραγματική διαπραγμάτευση προς όφελος τόσο του ελληνικού λαού όσο και των άλλων ευρωπαϊκών λαών. Διαπραγμάτευση που θα ανοίξει δρόμους και για τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και που θα οδηγήσει σε μία πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη, η οποία θα στηρίζεται στις αρχές της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της συνολικής Ανάπτυξης, του Αλληλοσεβασμού ανάμεσα στους λαούς.

Αυτές είναι οι προσδοκίες του ελληνικού λαού, αυτή είναι και η ουσία του προγράμματός μας.

3. Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα θεωρούσατε καλύτερο; Νέες εκλογές ή συνεργασίες; Και με ποιους;

Δεν υπάρχει ούτε λαϊκή θέληση ούτε χρόνος για δεύτερο γύρο. Επιθυμούμε την αυτοδυναμία ώστε να εφαρμόσουμε στο σύνολό του το πρόγραμμα μας αλλά κριτής θα είναι ο λαός ο οποίος θα δώσει και την τελική εντολή.

Για αυτονόητους λόγους σε μία συμμαχική κυβέρνηση δεν υπάρχει θέση για όλους εκείνους οι οποίοι υπερασπίστηκαν τις μνημονιακές πολιτικές που έφεραν την ίδια τους την χώρα σε αυτή την κατάσταση, που λοιδόρησαν και διαπόμπευσαν τον ελληνικό λαό διεθνώς.

4. Ποιες είναι οι θέσεις σας για τα θέματα της δημόσιας περιουσίας, των υποδομών και της υγείας;

Η δαπάνη των δημοσίων επενδύσεων ήταν σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με την προσφορά των Δωδεκανησίων στο ΑΕΠ, στον Εθνικό Προϋπολογισμό ή στα Δημόσια και στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα πιο περίπλοκα νησιωτικά συμπλέγματα της Ευρώπης και τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν επί δεκαετίες λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και την εγκατάλειψη.

Τα περισσότερα δε δημόσια έργα ή έμειναν ημιτελή ή έγιναν χωρίς προγραμματισμό, δίχως να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας.

Οι μνημονιακές πολιτικές χειροτέρευσαν την κατάσταση. Σε αυτά τα ζητήματα προστέθηκε και η ληστρική λαίλαπα του ΤΑΙΠΕΔ και της εκποίησης της περιουσίας της Δωδεκανήσου.

Η ποιότητα και η συχνότητα των συγκοινωνιών ανάμεσα στα νησιά μας ακόμη και τους θερινούς μήνες, το ενεργειακό πρόβλημα, η απουσία στοχευμένης τουριστικής πολιτικής, οι ελλείψεις σε ιατρικές και προνοιακές υποδομές, η διογκούμενη ανεργία και οι άθλιες εργασιακές συνθήκες καθώς και η εγκατάλειψη των πολιτιστικών αγαθών είναι μερικά από τα ζητήματα στα οποία επιθυμούμε να δώσουμε λύσεις.

Αυτοί θα αποτελέσουν και τους βασικούς άξονες για την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας. Πέραν τούτου όμως υπάρχουν και θεσμικά ζητήματα όπως η οριστική προστασία της δωδεκανησιακής περιουσίας και των κρατικών υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι) όχι μόνο για τοπικούς αλλά και για εθνικούς λόγους.

5. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επόμενη κυβέρνηση, ποιά είναι τα οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη; Η διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά θα βοηθήσει;

Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά βοηθά στην ανταγωνιστικότητα του Τουριστικού Κλάδου αλλά και στην επιβίωση των νησιών της Δωδεκανήσου. Όμως εάν δεν συνδυαστεί με μία πραγματικά αποτελεσματική πολιτική στον Τουρισμό δεν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα. Είναι αναγκαία μια ουσιαστική πολιτική κινήτρων για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών μας. Ο κάτοικος της Δωδεκανήσου πρέπει να νιώσει ασφαλής.

Οφείλω να τονίσω ότι η δημόσια υγεία είναι βασικός παράγοντας. Η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της Ρόδου, της Κω και της Καλύμνου καθώς και των άλλων μονάδων υγείας πρέπει να αποκατασταθεί. Η εξασφάλιση πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους νησιώτες είναι άμεση προτεραιότητα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι σήμερα ο Δωδεκανήσιος πληρώνει περισσότερα για να έχει πρόσβαση σε γιατρό και στα φάρμακά του. Είναι γνωστό ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στην έλλειψη πρόνοιας για την ελληνική παραγωγή και στην έλλειψη κινήτρων για την κατανάλωση γενοσήμων που καθήλωσε τα μερίδια αγοράς του ελληνικού φαρμάκου, σε ποσοστά χαμηλότερα του 20%.

Βιογραφικό

Ο κ. Σαντορινιός γεννήθηκε στη Ρόδο στις 17-5-1972. Κατάγεται από τη Σύμη. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. Εργάστηκε στον τομέα των Περιβαλλοντικών Μελετών και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ από το 2000 εργάζεται στο Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου Ροδίων με κύρια απασχόληση την χρηματοδότηση έργων και δράσεων από χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Β' ΚΠΣ, Γ' ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, Interregκλπ) και εθνικά (ΕΠΤΑ, ΘΗΣΕΑΣ, ΕΤΕΡΠΣ, Πράσινο Ταμείο, ΠΔΕ κλπ). Ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος παραγωγής σε μία τοπική παραδοσιακή αρωματοποιία.

Είναι παντρεμένος με την Ματίνα Χατζημάρκου και έχουν μία κόρη και ένα γιο, την Μελίνα και τον Κωνσταντίνο.

Διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 με την παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό». Από τον Ιανουάριο το 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 ήταν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το Δεκέμβριο του 2008 εντάχθηκε στη συντονιστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου, της οποίας διατέλεσε συντονιστής από το 2008 έως και το 2013. Από τον Δεκέμβριο του 2013 είναι συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Νότιας Δωδεκανήσου.

Σχετικές ειδήσεις