ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - Γιάννης Δραγασάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αυτοδυναμία

Εκλογές 2015 - Γιάννης Δραγασάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αυτοδυναμία

«Οι προτάσεις μας αποτελούν διέξοδο και για την Ευρώπη».

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

Συνέντευξη στον Ανδρέα Πετρόπουλο

Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλάει στο Newsbomb.gr για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους και τονίζει ότι «στις 26 του Γενάρη, η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση, με απόλυτη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ».

Απάντηση στο πλέον συνηθισμένο, πλην καίριο, ερώτημα της προεκλογικής περιόδου που αφορά στις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με την Ευρώπη που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, δίνει ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας Γιάννης Δραγασάκης.

Θα βρούμε λύση

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, το μυαλό και η ψυχή της στρατηγικής και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στη διαπραγμάτευση, τις άμεσες υποχρεώσεις της νέας κυβέρνησης, ακόμα και στην ενδεχόμενη προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στον μηχανισμό (ELA).

Όπως αναφέρει, «το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζεται να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης δείχνει ότι η διαρκής λιτότητα δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση, αλλά εμποδίζει την ανόρθωση της οικονομίας». «Ωστόσο», προσθέτει, «η προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) δεν αποτελεί μια δραματική εξέλιξη καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αξιοποιεί μία από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας που ισχύει στα πλαίσια του ευρωσυστήματος».

Να σημειώσουμε ότι το 2012 οι τράπεζες είχαν αντλήσει 120 δισ. ευρώ ρευστότητα από τον ELA.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Για το θέμα της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω της ΕΚΤ, σημειώνει ότι «τα ομόλογα που είναι στα χέρια της ΕΚΤ λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Αν φτάσουμε μέχρι τότε και δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, τότε θα δημιουργηθεί κρίση στην Ευρώπη γιατί δεν θα μπορέσουν αυτά τα ομόλογα του Ιουλίου, Αυγούστου να πληρωθούν. Το κοινό συμφέρον λοιπόν επιτάσσει να βρεθεί λύση έως τότε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να δημιουργηθεί κρίση στην Ευρώπη. Οι πιθανότητες μιας κοινά αποδεκτής λύσης είναι κάτι που αποτυπώνεται πλέον και στην πλειονότητα των δημοσιευμάτων του ξένου τύπου».

Θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική νομιμότητα

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης αλλά και της επόμενης μέρας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει: «Προϋπόθεση για να κάνεις διαπραγμάτευση είναι να έχεις διαφορετική πολιτική από αυτόν που διαπραγματεύεσαι. Οποιαδήποτε συμμαχία με δυνάμεις που ευθύνονται για την οικονομική κρίση, δεν δυναμώνει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας, αντίθετα την αποδυναμώνει. Για το λόγο αυτόν, στις 26 του Γενάρη, η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση, με απόλυτη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα κάνει ευρύτερες συμμαχίες στη βάση του προγράμματος που θα έχει εγκρίνει ο λαός, και θα πάμε για πρώτη φορά σε πραγματική διαπραγμάτευση Αφετηρία της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι τα πραγματικά δεδομένα τα οποία πιστοποιούν την αποτυχία του προγράμματος να μειώσει το χρέος και να διαμορφώσει μια βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική. Τα κράτη έχουν συνέχεια, αλλά υπάρχει και η πολιτική ασυνέχεια, η ανάγκη δηλαδή αλλαγής πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει μια νέα αφετηρία και, στις 26 Γενάρη, θα αποκαταστήσει τη δημοκρατική νομιμότητα στη χώρα που έχει πληγεί κατάφορα από το Μνημόνιο».

ΟΛΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

Σχετικές ειδήσεις