ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015-Ν. Χουντής: Απόδοση ευθυνών σε όσους μας έβαλαν στα μνημόνια

Εκλογές 2015-Ν. Χουντής: Απόδοση ευθυνών σε όσους μας έβαλαν στα μνημόνια

Aπόδοση ευθυνών για όσους έβαλαν την Ελλάδα στα μνημόνια αλλά και για την παραποίηση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, προαναγγέλει ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών, Νίκος Χουντής.

Όσον αφορά στα πρώτα μέτρα, τα οποία θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον αναδειχθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015, ο κ. Χουντής υπενθυμίζει ότι θα είναι εκείνα, τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, ο κ. Χουντής αναφερει ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πανευρωπαϊκή διευθέτηση του δημοσίου χρέους αποτελούν το μόνο εφαρμόσιμο plan Β για τους εταίρους ώστε να μπει τέλος στην ανθρωπιστική κρίση και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Συνέντευξη στην Παρασκευή Βονάτσου

-Έχετε γνώση των ευρωπαϊκών συμμαχιών και στρατηγικών από τη θητεία σας στην Ευρωβουλή: Υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων;

Θεωρώ την προπαγάνδα της ΝΔ, αλλά και πολλών αξιωματούχων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που κάνουν λόγο για αδιαπραγμάτευτες δανειακές συμβάσεις ή αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων, ως άκρως προβληματική. Και τη θεωρώ άκρως προβληματική, γιατί η ίδια η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η κάθε συμμετοχή, κάθε κράτους μέλους σε αυτή, προϋποθέτει τον πολιτικό διάλογο, τους αμοιβαίους συμβιβασμούς και το κοινό όφελος των οικονομικών και θεσμικών λύσεων. Αξίζει, μονάχα, να δείτε τα 37 Πρωτόκολλα και τις 65 Δηλώσεις, που επισυνάπτονται στις ευρωπαϊκές συνθήκες και αποτυπώνουν δεκάδες εξαιρέσεις και πολιτικούς και οικονομικούς συμβιβασμούς, μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί να έχει καταρτίσει μια εθνική στρατηγική διεκδίκησης και αγώνα.

Θα ήθελα, όμως, να απαντήσω επακριβώς στο ερώτημά σας. Ναι θεωρούμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων προς όφελος, τόσο της Ευρώπης, όσο κυρίως προς όφελος του ελληνικού λαού, που έχει καταστραφεί από την τετραετή εφαρμογή των πολιτικών της λιτότητας, της φτώχειας και της ανεργίας.

-Εάν οι εταίροι δεν ανταποκριθούν στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έχετε καταρτίσει ένα plan B?

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πανευρωπαϊκή διευθέτηση του δημοσίου χρέους, για το σταμάτημα των πολιτικών λιτότητας, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω δημόσιων επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αποτελούν το μόνο εφαρμόσιμο σχέδιο Β που έχουν οι εταίροι, εάν όντως θέλουν να βγάλουν τους λαούς της Ευρώπης από τον εφιάλτη της ύφεσης, του αποπληθωρισμού, της ανεργίας και της ακροδεξιάς.

Chountis2

-Το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το πως οδηγηθήκαμε στα μνημόνια, η οποία τότε δεν υπερψηφίστηκε. Θα κινήσετε διαδικασίες σύστασης εξεταστικής επιτροπής ώστε να κληθούν πολιτικά πρόσωπα να λογοδοτήσουν;

Από το 2010 μέχρι σήμερα, η εφαρμογή του Μνημονίου και των πολιτικών του, έχει αμφισβητήσει το γράμμα και το πνεύμα του ελληνικού Κράτους Δικαίου. Δεν είναι μόνο η συνεχής παραβίαση Συνταγματικών διατάξεων, ούτε οι εκτελεστικές υπερβολές των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Η εφαρμογή του Μνημονίου έχει θεμελιώσει το αξίωμα στον ελληνικό πολιτικό κόσμο, ότι κανένας δεν είναι υπεύθυνος για τίποτα, σε αυτή τη χώρα.

Εμείς δεν σκοπεύουμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί, ούτε τις ευθύνες αυτών που μας έβαλαν στα Μνημόνια, ούτε τις ευθύνες αυτών που ενδεχομένως να παραποίησαν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τις πλάτες της Κομισιόν, ούτε τις ευθύνες των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών που «αξιοποίησαν» με τον τρόπο τους, τα σημερινά κόκκινα δάνεια, ούτε τις ευθύνες για τα σκάνδαλα του ΟΤΕ, της Siemens, των Ναυπηγείων, των ενδο-ομιλικών συναλλαγών γερμανικών εταιρειών κ.α.

-Εφόσον εκλεγείτε κυβέρνηση, ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα φέρετε στη Βουλή;

Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα είναι η παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά, η επιδότηση διατροφής για 300.000 οικογένειες, το πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης για τους αστέγους, η αποκατάσταση της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 700 ευρώ, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για του ανασφάλιστους ανέργους, η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2015 – ΣΥΡΙΖΑ: Ένα ακόμη ψέμα στα χιλιάδες της ΝΔ

Financial times: Δεξιοί ψηφοφόροι δίνουν τη νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2015 - ΣΥΡΙΖΑ: Αρνούνται να μας δώσουν το δημοτολόγιο

Σχετικές ειδήσεις