ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανώλης Γλέζος: Δεν θα υποταχθούμε σε σχέδια παράλογα

Μανώλης Γλέζος: Δεν θα υποταχθούμε σε σχέδια παράλογα

«Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να υποταχθούμε σε σχέδια παράλογα. Και θα εφαρμόσουμε αυτό που είπε ο Πλούταρχος: το δανείζεσθαι της εσχάτης παραφροσύνης και μαλακίας εστίν!». Με αυτήν τη φράση απαντά ο Μανώλης Γλέζος στην ερώτηση της Deutsche Welle για τυχόν απαιτήσεις των δανειστών που θα αφορούν, για παράδειγμα, την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, της δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τη Γερμανία, ο Μανώλης Γλέζος αφήνει να εννοηθεί ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτή στη συνεργασία, την πρωτοβουλία όμως θα πρέπει να την αναλάβει το Βερολίνο. Λέει χαρακτηριστικά: «Αν το θέλει η κυβέρνηση Μέρκελ, μπορούμε να συνεργαστούμε, αν δεν το θέλει, δεν θα συνεργαστούμε. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι».

Για τον Μανώλη Γλέζο το «αγκάθι» αυτής της σχέσης είναι το ζήτημα των αποζημιώσεων, των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Η βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει

Η γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «ξύλινη» σημειώνει στη συνέντευξή του ο Μανώλης Γλέζος και η «βασική γραμμή δεν έχει αλλάξει».

Σε ερώτηση για την αντιμετωπιση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα κεντρικά όργανα της ΕΕ, σημείωσε: « Όταν κατανόησαν ότι είναι ριζωμένη η πεποίθηση μέσα στο λαό να κάνει την ανατροπή, ν' αλλάξει την πορεία της χώρας, να την κάνει ελεύθερη και ανεξάρτητη, να την κάνει χώρα των πολιτών της, ακολούθησαν την πολιτική που είχε ακολουθήσει το 1824 ο (καγκελάριος της Αυστρίας) Μέτερνιχ. Ο Μέτερνιχ πολέμησε όσο μπορούσε την επανάσταση του 1821. Όταν όμως είδε ότι δεν μπορούν να τη νικήσουν την επανάσταση, άλλαξε πολιτική και τους έδωσε (στους Έλληνες) το 1824 το πρώτο δάνειο. Από τότε υποδουλωθήκαμε. Αυτό πρέπει εμείς να σκεφτούμε».

«Στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό»

«Στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό για να σώσουν το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Του πήραν ότι και αν είχε. Του έκοψαν τους μισθούς, του έκοψαν τις συντάξεις, του χαμήλωσαν τα μεροκάματα. Αυτά οπωσδήποτε θα τα πάρει πίσω ο λαός. Σε ό,τι αφορά τους δανειστές, απλά λέμε, ελάτε αν θέλετε να το κουβεντιάσουμε», κατέληξε ο Μανώλης Γλέζος.

Σχετικές ειδήσεις