ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Λεφτά υπάρχουν... ακόμα για τον Παπανδρέου!

Εκλογές 2015: Λεφτά υπάρχουν... ακόμα για τον Παπανδρέου!

Προκλητικά αμετανόητος, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε για μία ακόμη φορά πως λεφτά… υπάρχουν, ενώ με περίσσια μάλλον αισιοδοξία τόνισε ότι «την Κυριακή θα δούμε τι σημαίνει ανατροπή»!

Μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου, στο Πεδίον του Άρεως, ο πρώην πρωθυπουργός, απαντώντας στο παρατεταμένο χειροκρότημα του πλήθους, ανέφερε αρχικά: «Είστε η καλύτερη δημοσκόπηση. Πάμε ξανά», ενώ στη συνέχεια απηύθυνε πρόσκληση για συνεργασία, σημειώνοντας: «Κάθε ψήφος στο Κίνημα είναι και ψήφος για ευρύτερες συναινέσεις, κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο, αδιαπραγμάτευτο προοδευτικό πλαίσιο. Κανένα κόμμα - ούτε αυτοδύναμο, το ξέρω από την εμπειρία μας, δεν μπορεί να κυβερνήσει σήμερα, σε αυτή τη συγκυρία, μόνο του».

Παρόλα αυτά, ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ότι «δεν θα γίνουμε... πατερίτσα και παρακολούθημα κανενός, για μερικές καρέκλες και οφίτσια και σίγουρα όχι ουραγός μιας δεξιάς πολιτικής και κυβέρνησης».

Αφού επανέλαβε, δε, τα περί δημοψηφίσματος - και ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για το χρέος και το πρόγραμμα προσαρμογής βασίζεται «σε ένα δικό μας Ελληνικό Σχέδιο με βαθιές αλλαγές στο κράτος και την οικονομία και να έχει τη γνώμη και την απόφαση του Ελληνικού λαού» - εξήγησε τους λόγους μιας τέτοιας κίνησης:

- Πρώτον, γιατί είναι το πιο ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης.
- Δεύτερον γιατί θα εγγυάται ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει μέτρα και πολιτικές που αποτελούν νέα βάρη ή θα αποσταθεροποιούν τη χώρα.
- Και τρίτον γιατί κανένα Σχέδιο κανένα Πρόγραμμα, καμία λύση, όσο καλή κι αν είναι δεν θα έχει πραγματική επιτυχία, αν ο ελληνικός λαός δεν την αισθανθεί δική του.

Ο άνθρωπος που οδήγησε πρώτος τη χώρα στο αδιέξοδο του Μνημονίου τόνισε ότι η κάθε ψήφος στο Κίνημα είναι «ψήφος για πραγματικές προοδευτικές αλλαγές στην Ελλάδα» και πως «θα επιβάλλουμε την επανάσταση του αυτονόητου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», υπογραμμίζοντας πως «όλες αυτές τις ημέρες ακούστηκε η φωνή των γεγονότων και έσπασε το πέπλο της σιωπής και της συνομωσιολογίας».

Επίσης, αναφέρθηκε και στο «κλείσιμο» της ΕΡΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι την έκλεισαν «απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά».

Σχετικά με το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» διευκρίνισε ότι θα υπήρχαν «αν αλλάξουμε τις δομές. Λεφτά υπάρχουν, αν υπάρχει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, λεφτά υπάρχουν, αν φτιάξουμε ένα διαφανές δημόσιο που υπηρετεί τον πολίτη, το συνταξιούχο, τον άνεργο, την οικογένεια και όχι τα διάφορα ισχυρά συμφέροντα».

Ακολούθως, ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζοντας ότι απέτυχε να βγάλει την Ελλάδα από το Μνημόνιο, αλλά και να εφαρμόσει τις μεγάλες αλλαγές, υπογραμμίζοντας ότι «βύθισαν και πάλι τον τόπο στην ανασφάλεια, παίζοντας μικροκομματικά παιχνίδια στην πλάτη της χώρας και της ελληνικής οικογένειας».

Βολές όμως δεν έλειψαν και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι έχει βαρύτατες ευθύνες και η ηγεσία της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού υποστήριξε: «Είμαστε απέναντι σε όσους υπηρετούν την πελατειακή λογική, και σε όσους υπηρετούν ένα συγκεντρωτικό κομματικό κρατισμό».

«Μην ψάχνουμε ούτε για προστάτες που θα αλλάξουν την Ελλάδα», συνέχισε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «εμείς θα αλλάξουμε την Ελλάδα. Κανείς δεν θα το κάνει για εμάς. Οραματιζόμαστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα Αξιών, Δικαιοσύνης και Δημιουργίας. Με ένα τρίπτυχο: Απελευθέρωση, Ανθρωπιά, Ανάπτυξη».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, τέλος, στο σχέδιο του, σημειώνοντας:

1. Θα ζητήσουμε τη στήριξη της ΕΕ και για αυτές, τις μεγάλες αλλαγές, αλλά και για να αναπνεύσει ο τόπος οικονομικά και να μπορέσουμε να τις πετύχουμε. Να απελευθερωθούν πόροι - το πλεόνασμά μας, για την ανάπτυξη, την παιδεία, την πρόνοια.
2. Δικές μας βαθιές αλλαγές στη δικαιοσύνη, στο φορολογικό σύστημα, στην υγεία, στην παιδεία, στο πώς λειτουργούμε.
3. Με αντάλλαγμα, την αποτίναξη της ανασφάλειας - που σήμερα αφορά πρωτίστως την οριστική και λυτρωτική διευθέτηση του χρέους.

Εκτίμησε επίσης ότι ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πακέτο ενεργειών που μπορεί να γίνει άμεσα αποδεκτό από τους εταίρους μας, θα οδηγήσει στη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους.

«Υπερασπιστήκαμε μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες τις επιλογές και το έργο της κυβέρνησης 2009-2011. Όσο δεν το έκανε ποτέ η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ 2,5 χρόνια τώρα! Εμείς δεν ντρεπόμαστε. Μην αφήσετε κανέναν πια να ρίχνει λάσπη, να θέλει να νιώσουμε ενοχές. Γιατί εμείς το μόνο που κάναμε, ήταν το πατριωτικό μας καθήκον! Δεν το κρύβουμε! Γιατί ανοίξαμε δρόμους! Καταρρίψαμε ταμπού! Συγκρουστήκαμε με τα κακώς κείμενα. Για αυτό μας πολέμησαν. Για αυτό μας λασπολόγησαν. Φοβούνται τη δύναμη της αλήθειας και των αλλαγών. Αλλά εμείς, σε αυτό το έργο, το δικό μας έργο, θα χτίσουμε το αύριο», κατέληξε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και απευθυνόμενος προς τον κόσμο τόνισε ότι το «Κίνημα είστε εσείς. Εγώ δεν ντρέπομαι για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Ούτε για τις αξίες μας. Αυτές υπηρετώ. Καλό μας αγώνα».

Σχετικές ειδήσεις