ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανάσταση... Τσίπρα στην κάλπη!

Επανάσταση... Τσίπρα στην κάλπη!

Τι αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ αναμένοντας τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ -Μάσιμο Ντ΄Αλέμα: Οι Έλληνες θα αντιδράσουν στις άδικες πολιτικές.

Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, από τον ξένο τύπο, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάσιμο Ντ΄Αλέμα ο οποίος σε συνέντευξη στην Ιταλική τηλεόραση δήλωσε: «Ελπίζω ο ελληνικός λαός να αντιδράσει κατά των άδικων πολιτικών που του έχουν επιβληθεί"...

«Επιθυμούμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου» δηλώνουν στο πρωτοσέλιδο της βελγικής εφημερίδας «Le Soir»,ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και συνδικαλιστές. Επισημαίνουν πως «η νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα είναι η μόνη εναλλακτική λύση για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα και να αξιοποιηθεί μια ανέλπιστη ευκαιρία αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στον Guardian 35 διεθνούς φήμης οικονομολόγοι με επιστολή τους που τιτλοφορείται «Greece needs debts cancelled and growth», καλούν την τρόικα να διαπραγματευτεί με καλή πίστη με την ελληνική κυβέρνηση, "ώστε να υπάρχει μια ακύρωση ενός μεγάλου μέρους του χρέους και νέους όρους αποπληρωμής οι οποίοι υποστηρίζουν την ανοικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας. Αυτή η διευθέτηση θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου πλαισίου πολιτικής της ΕΕ...». «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει μια πλήρως ανεξάρτητη έρευνα για την ιστορική και συστηματική αποτυχία της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών (συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων της διαφθοράς) που οδήγησαν στη συσσώρευση του χρέους, την απόκρυψη της φύσης και του μεγέθους του και την ανεπαρκή/ αναποτελεσματική χρήση των δημόσιων πόρων».

Μια σειρά επίσης μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων προεξοφλούν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και δικαιώνουν το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τη θέση του όσον αφορά την μείωση του δημόσιου χρέους. Αναλυτικά:

DIE ZEIT (20/1): «Επανάσταση στην κάλπη». «Εάν η Ελλάδα εκλέξει την Κυριακή μια νέα κυβέρνηση, οι πολίτες πιθανότατα θα απορρίψουν την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας και επομένως και το οικονομικό δόγμα της ευρωκρίσης όπως το υπερασπίζεται η Αγκελα Μέρκελ». «...ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του παρουσιάζονται ως ο αντίποδας του αποσυντεθειμένου από τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και το νεποτισμό κρατικού μηχανισμού».

LES ECHOS (20/1): «Το ελληνικό δημόσιο χρέος μοιάζει με την Λερναία Ύδρα: όσο ακρωτηριάζεται, τόσο πιο δυνατά ξαναβγαίνει». « Πολύ αργή ανάπτυξη της χώρας, εξασθενημένος πληθωρισμός, απάνθρωπη αυστηρότητα... δεν απομένει παρά μία μόνο λύση για τον έλεγχο του χρέους: να του κόψουμε το κεφάλι». «Με άλλα λόγια, οργανώνοντας μια διαγραφή ώστε να φέρουμε το χρέος και πάλι σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Ας τελειώνουμε επιτέλους μ' αυτήν την ιστορία!».

La Repubblica (21/1): «Αθήνα, οι κατηγορίες στην Τρόικα: σώθηκαν οι τράπεζες και όχι οι Έλληνες», τιτλοφορεί άρθρο της εφημερίδας με αναφορά σε μελέτη της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Jubilee Debt Campaign. «Λιγότερο από το 10% των 240 δις που δόθηκαν υπό την μορφή δανείου στην Ελλάδα, κατέληξε πραγματικά στους πολίτες. Με τα υπόλοιπα πληρώθηκαν οι τόκοι ή στηρίχθηκε ο τραπεζικός τομέας». «Τα συμπεράσματα της μελέτης αποτελούν στήριξη στο εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά περικοπή του χρέους για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία».

New York Times (Jacob Soll, καθηγητής ιστορίας και λογιστικής του Παν/μίου της Νότιας Καλιφόρνιας 20/1):«Η λιτότητα υπήρξε μια βίαιη και αντιπαραγωγική απάντηση». «Οι απαιτήσεις της Γερμανίας τόσο για λιτότητα και όσο και υπερτίμησης του χρέους είναι εξίσου άδικες και αντιπαραγωγικές για την ελληνική και ευρωπαϊκή σταθερότητα».

LE MONDE (20/1): «Γιατί είναι σημαντικές για την Ευρώπη οι εκλογές στην Ελλάδα». «Ολόκληρος ο κόσμος στρέφεται για μία ακόμη φορά προς την Ελλάδα πριν τις εκλογές της Κυριακής 25 Ιανουαρίου, στις οποίες είναι φαβορί η ριζοσπαστική αριστερά του Σύριζα».

Σχετικές ειδήσεις