ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Τι θα γίνει την επομένη των εκλογών - Όλα τα σενάρια

Εκλογές 2015: Τι θα γίνει την επομένη των εκλογών - Όλα τα σενάρια

Σε ένα δύσκολο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κλίμα οδηγείται η χώρα από τις 26 του Γενάρη και μετά.

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Με τα έως τώρα δεδομένα η πρωτιά φαίνεται να «κλειδώνει» στον ΣΥΡΙΖΑ αν και παραμένει αμφίβολο αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Σε περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταφέρει να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, τότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και μια σειρά από ακραίες ή και λιγότερο ακραίες (πολιτικά και θεσμικά) καταστάσεις είναι πολύ πιθανό να διαδραματιστούν.

Το πρωί της 26ης Ιανουαρίου, μετά τις εκλογές, θα ξέρουμε σίγουρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί αυτοδύναμος αλλά επίσης θα ξέρουμε και ποιοι θα είναι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που θα κληθούν σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας να λάβουν την εντολή διερευνητικών επαφών.

Αν το τρίτο κόμμα ανήκει στο λεγόμενο "συνταγματικό τόξο", τότε τα πράγματα θα είναι σχετικά βατά... Ωστόσο υπάρχει και το σενάριο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τρίτο κόμμα να είναι η Χρυσή Αυγή. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον οι δύο πρώτοι διερευνητικοί γύροι καταστούν άκαρποι, τότε ο κ. Κάρολος Παπούλιας οφείλει να καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Μιχαλολιάκο για να του δώσει την τρίτη εντολή και τη νομιμοποίηση σχηματισμού κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα η Ολομέλεια θα συνεδριάσει την 5η Φεβρουαρίου προκειμένου να συγκροτηθεί σε Σώμα. Την επόμενη ημέρα θα γίνει πιθανότατα η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής, των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων.

Την 6η Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί σίγουρα και οι γύροι των διερευνητικών καθώς η κάθε μια διαρκεί έως τρεις ημέρες και ο κ. Παπούλιας θα επιχειρεί την τελική βάσει Συντάγματος απόπειρα συνεννόησης και σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Αν και αυτή η προσπάθεια οδηγηθεί σε αδιέξοδο, τότε υπό κανονικές συνθήκες θα όριζε υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγηθεί η χώρα εκ νέου σε εκλογές και θα διέταζε την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών.

Αυτή την φορά ωστόσο, το Σώμα οφείλει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε μια τέτοια περίπτωση η υπό διάλυση Βουλή θα παρατείνει τον βίο της και αντί της μιας ημέρας θα έχουμε Βουλή των «δέκα ημερών». Υπο αυτά τα δεδομένα, θα έχουμε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από βουλευτές υπό παραίτηση πολλοί από τους οποίους ενδεχομένως να μην ξαναεκλεγούν μετά τις επαναληπτικές.

Με το βλέμμα στην οικονομία

Εκτός από το πολιτικό επίπεδο, αναταράξεις αναμένονται και στο οικονομικό.

Ανεξαρτήτως έκβασης των εκλογών στην Ελλάδα η ΕΕ θέλει να παραμείνει η χώρα στην οικογένεια του ευρώ.

Οι Βρυξέλλες δεν θα είχαν πρόβλημα να συνεργαστούν και με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα οι δύο πλευρές, όπως στη παραμονή στο ευρώ, οι θέσεις των δύο πλευρών συμπίπτουν. Εκείνο που προβληματίζει πολιτικούς και οικονομολόγους είναι το αίτημα τμήματος πολιτικών του κόμματος, όπως του ευρωβουλευτή Γιώργου Κατρούγκαλου, για διαγραφή τμήματος του ελληνικού χρέους. «Διαγραφή του χρέους ακούγεται χαριτωμένα, όταν δεν είσαι δανειστής», υποστηρίζει ο Γκούντραμ Βολφ από τη δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών «Bruegel». «Από το μέτρο θα ευνοούνταν η Ελλάδα. Αλλά εάν υποτεθεί ότι γίνει μονομερώς, τότε η Ελλάδα θα έχανε την πρόσβασή της στις αγορές με αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα».

Το βασικό ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό – και πόσο έγκαιρα – η νέα κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Πολιτικοί αλλά και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν θα υπάρξει ένας άτυπος συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αλλά και αυτός έπειτα από πολλές δονήσεις.

Το ευνοϊκό σενάριο που θα σηματοδοτηθεί από μια συμφωνία με τη τρόικα, θα λειτουργήσει ως ευεργέτημα για την αγορά και οι αναταράξεις θα μειωθούν σημαντικά για την ελληνική οικονομία.

Εν κατακλείδι, κανείς δεν έχει συμφέρον από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Διότι για τις πιστώτριες χώρες όπως άλλωστε και σε περίπτωση κουρέματος, αυτό θα σήμαινε αναγκαστική διαγραφή των αξιώσεών τους. Οι επιπτώσεις στις άλλες 18 χώρες - μέλη της ευρωζώνης από το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι δύσκολο να προσδιοριστούν αλλά είναι βέβαιο ότι θα κλονίζονταν η αξιοπιστία του κοινού νομίσματος και θα πλήττονταν η πιστωτική αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015

Σχετικές ειδήσεις