ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί δεν πρέπει να ψηφίσω τον Γεράσιμο Γιακουμάτο στις εκλογές

Γιατί δεν πρέπει να ψηφίσω τον Γεράσιμο Γιακουμάτο στις εκλογές

Ιούνιος 2014. Ο Σαμαράς έχει μόλις ηττηθεί στις ευρωεκλογές και αποφασίζει να παίξει το... πανάρχαιο επικοινωνιακό πολιτικό παιχνίδι του ανασχηματισμού. Όπως σε όλα τα παιχνίδια όμως, έτσι και σε αυτό, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του αυτογκόλ. Αυτή τη φορά, το αυτογκόλ ακούει στο όνομα... Γεράσιμος Γιακουμάτος!

Η υπουργοποίηση Γιακουμάτου προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων, κατ' αρχάς διότι ανέλαβε ένα πολύ κρίσιμο πόστο, το οποίο δεν είχε καμία απολύτως συνάφεια με την επαγγελματική του εμπειρία (σ.σ: πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με ειδικότητα στη κλινική παθολογία).

Η απόφαση Σαμαρά να στηρίξει σε εκείνο το κυβερνητικό σχήμα πρόσωπα από το χώρο της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» γύρισε μπούμερανγκ μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Αν ζούσαμε σε άλλες, παλαιότερες εποχές, (απατηλής) ευημερίας – όταν ο Κουλούρης τσακωνόταν με τον Νίκο Τσιαμτσίκα «στον αέρα» του ALTER σε καθημερινή βάση για τις τιμές– ίσως ο κ. Γιακουμάτος να μπορούσε να υπηρετήσει το νέο του χαρτοφυλάκιο ως διασκεδαστής της κοινής γνώμης. Όμως, σε εποχές σκληρής λιτότητας, με την πλειονότητα των Ελλήνων να μην έχει να αγοράσει τα βασικά και τις τιμές να βρίσκονται στα ύψη λόγω κερδοσκοπίας, ο κ. Γιακουμάτος περισσότερο εξόργισε τους πολίτες βγαίνοντας στα κανάλια και υποστηρίζοντας ότι τα είδη πρώτης ανάγκης είναι φθηνά και έχουν μειωθεί, παρά βοήθησε το λαό και τον πρωθυπουργό του.

«Ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε να ρίξω τις τιμές στο ψωμί, το γάλα, το λάδι, τα απορρυπαντικά, το babylino και τα τηλέφωνα», ήταν μία από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις του νέου υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος συμπλήρωνε ότι «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος», τονίζοντας ότι θα πρέπει οι επιχειρηματίες και τα τραστ (sic) να δείξουν κοινωνική ευαισθησία και να ρίξουν τις τιμές.

skitso

Από τον Ηλία Μακρή στην Καθημερινή

«Να αναζητούν τα φθηνότερα προϊόντα και να μην πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ έχοντας το κεφάλι ψηλά σαν το παγώνι», προέτρεπε τις νοικοκυρές, προκαλώντας οργή στα social media.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 13 Οκτωβρίου, σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων δήλωνε ότι «το κρέας στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ φθηνό» και απέδιδε την αίσθηση (!) που είχε δημιουργηθεί - μέσω και δημοσιευμάτων - για άνοδο των τιμών σε βασικά αγαθά στην αγοραστική αδυναμία του κόσμου.

«Υπάρχει μεγάλη αγοραστική αδυναμία. Δεν έχει λεφτά ο κόσμος. Όταν δεν έχει λεφτά, όλα του φταίνε και τζάμπα να του τα δώσεις, πάλι θέλει να του δώσεις κάτι», τόνιζε.

Ήταν ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος την περίοδο 2009-2011 καμάρωνε ότι ήταν ο αρχιτέκτονας του αντιμνημονιακού αγώνα, μετέπειτα ψήφιζε όλα τα επαχθή μέτρα που εξαθλίωσαν τον ελληνικό λαό – με τις απαραίτητες φυσικά «πινελιές» ενός δήθεν αντάρτη – για να καταλήξει να παπαγαλίζει τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματός του περί.. σκισίματος μνημονίων.

Άλλωστε, η υπουργοποίηση του εν λόγω πολιτικού εξυπηρετούσε πολύ συγκεκριμένη ανάγκη της κυβέρνησης: Να υπάρχει άλλος ένας – ο Άδωνις δεν προλάβαινε να είναι παντού - στα τηλεοπτικά παράθυρα που να λαϊκίζει, να τσακώνεται, να προσπαθεί να πείσει στον παραδοσιακά δεξιό ψηφοφόρο ότι η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ είναι απλά μια παρένθεση.

Το παραπάνω βίντεο είναι χαρακτηριστικό του πολιτικού λόγου του κ. Γιακουμάτου. Σημείο κατατεθέν του η... βαριά και ασήκωτη τηλεοπτική μαγκιά, την οποία κατά καιρούς ξεχνούσε να αφήσει εκτός Βουλής.

Όπως κατά τη διάρκεια μιας πολύ σοβαρής συζήτησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, όταν τσαντίστηκε (!) με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο γιατί – κατά τη γνώμη του – καθυστερούσε τη διαδικασία και θεώρησε πρέπον να δείξει την απαρέσκειά του καλώντας τον να συντομεύει επειδή ήθελε να δει αγώνα του Ολυμπιακού!

«Τελείωνε! Θέλουμε να πάμε και γήπεδο!», φώναξε ο Γιακουμάτος για να του απαντήσει ο κ. Καμμένος ότι «γήπεδο έχετε κάνει τη Βουλή των Ελλήνων»!

Αντίστοιχο ήταν και το ρεσιτάλ που είχε δώσει για τους «φουκαράδες βουλευτές της ΝΔ» και τον ΕΝΦΙΑ. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης είχε αναφέρει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «οι φουκαράδες βουλευτές πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα ένας υπουργός δεν είχε και να πληρώσει».

Μνημειώδης, βέβαια, ήταν και η... έκκληση που είχε κάνει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, όπου ζητούσε να παραχωρήσει επί ενοικίω σε ιδιώτες την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία. «Αντί να κοπεί ο μισθός και η σύνταξη, καλύτερα να ενοικιάσει η πολιτεία την Ακρόπολη και όχι μόνον. Να ενοικιάσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τους Δελφούς, τον Ναό του Απόλλωνα, όλους και μάλιστα τώρα».

Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε... Ο πολιτικός βίος του κ. Γιακουμάτου είναι πολύ συγκεκριμένος και καταδεικνύει όλα όσα πρεσβεύει και υπηρετεί. Οπότε ας αναρωτηθούμε όλοι μας: Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε και στη νέα Βουλή;

Σχετικές ειδήσεις