ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογές 2015: ΣΥΡΙΖΑ - PODEMOS - VENCEREMOS

Εκλογές 2015: ΣΥΡΙΖΑ - PODEMOS - VENCEREMOS

Σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας που θυμίζει τις συγκεντρώσεις της δεκαετίας του ’80 και του ’90, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα νίκης σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Με τη λαοθάλασσα που κατέκλυσε την πλατεία Ομονοίας καταποντίστηκε ουσιαστικά και επικοινωνιακά η προεκλογική στρατηγική του φόβου στην οποία επένδυσε ο Α. Σαμαράς.

Μια νέα εποχή ξεκινά από τη Δευτέρα για την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας τον ελληνικό λαό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια.

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε το δικό του ιστορικό ραντεβού με τον ελληνικό λαό για τις 26 Ιανουαρίου, ως ο επόμενος Πρωθυπουργός, δεσμευόμενος ότι δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει ξένα συμφέροντα και εγχώρια διαπλοκή, παρά μόνο τα συμφέροντα της πατρίδας και των πολιτών της.

Τόνισε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα αναγνωσθεί αυτούσιο σε μια εβδομάδα στην ελληνική Βουλή, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε –μεταξύ άλλων- ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα θέσει τη Γερμανία ενώπιον των ευθυνών της και θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Και φρόντισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο να διαμηνύσει και πάλι προς την Ανγκελα Μέρκελ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποταχθεί στις κερδοσκοπικές ορέξεις των τροϊκανών, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με την τρόικα και δεν πρόκειται ούτε καν να δεχτεί... Ελληνες εκπροσώπους του ΔΝΤ στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει.

«Ο κύβος ερρίφθη. Η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της ξανά. Με περηφάνια. Με σιγουριά. Με αξιοπρέπεια. Ο λαός μας τη Κυριακή θα γράψει ιστορία. Ο φόβος τελείωσε», είπε ο Αλ. Τσίπρας μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως την Κυριακή δε θα έχουμε απλά μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχουμε έναν ιστορικό θρίαμβο του λαού μας. Που θα νικήσει το φόβο και το πόνο. Που θα τιμωρήσει τους τρομοκρατημένους τρομοκράτες του.

«Την Κυριακή κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα: ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ για τη Κοινωνική Σωτηρία, την αξιοπρέπεια, τη διεκδίκηση με ασφάλεια στην Ευρώπη. Για να τελειώσουμε μια για πάντα με τη διαπλοκή. Να τελειώσουμε με τη διαφθορά. Να τελειώσουμε με τον κομματισμό και το ρουσφέτι. Να τελειώσουμε με τις αντιλήψεις και πρακτικές του πελατειακού κράτους. Να τελειώσουμε όμως και με αυτούς που έκαναν το κράτος πελάτη. Με τους εθνικούς προμηθευτές και τους εθνικούς εργολάβους. Μια για πάντα, γιατί δε πάει άλλο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δανειστές ότι την Κυριακή μιλά ο ελληνικός λαός και τη Δευτέρα τα μνημόνια τελειώνουν. «Από Δευτέρα τελειώνει το πάρτι και επιστρέφουμε στη νομιμότητα. Για όλους, χωρίς διακρίσεις, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Από Δευτέρα, όμως, τελειώνουμε και με την εθνική ταπείνωση. Με τις έξωθεν εντολές και με τη διακυβέρνηση της χώρας μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Κανείς δεν μπορεί να φοβίσει ή να εκβιάσει έναν λαό πληγωμένο, προδομένο, ταπεινωμένο. Γιατί τη Κυριακή δε μιλάνε οι δανειστές και οι εκπρόσωποί τους στην Ελλάδα. Τη Κυριακή μιλάει ο ελληνικός λαός. Και θα δώσει τη πιο καθαρή απάντηση. Μνημόνια τέλος, υποτέλεια τέλος, εκβιασμοί τέλος»!

newsbomb

Και συμπλήρωσε: «Καθαρά χέρια. Καθαρή απόφαση. Καθαρές θέσεις. Τα έχουμε και τα τρία. Γι' αυτό στεκόμαστε μπροστά σε όλους τους Έλληνες και ζητάμε και από αυτούς μια καθαρή εντολή. Πεντακάθαρη. Ανόθευτη. Αδιαμφισβήτητη».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία για να μπορέσει η χώρα να απογειωθεί.

«Δώστε με τη ψήφο σας σταθερότητα. Δώστε μας τη δύναμη να απογειώσουμε την Ελλάδα. Δώστε στο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα αυτοδυναμία για να ξεκολλήσει από το χθες, της διαπλοκής, της υποτέλειας και των μνημονίων της καταστροφής».

Παράλληλα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον Α. Σαμαρά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν δυσφήμισε τόσο τη χώρα του, τη δημοκρατία, και το λαό του, όσο ο κύριος Σαμαράς. Ποτέ πρωθυπουργός δεν κακοποίησε τόσο το αξίωμά του, συμπεριφερόμενος σαν περιφερόμενος πλασιέ του φόβου. Ποτέ πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε τόσο επίμονα το δημόσιο διάλογο, προτιμώντας να κρύβεται στα σκοτάδια, στο μονόλογο και το μοντάζ. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα του διχασμού. Αυτοί με το φόβο, εμείς με τα επιχειρήματα. Αυτοί με λόγο διχαστικό προσπαθούν να περισώσουν την εξουσία τους. Εμείς με λόγο ενωτικό, πατριωτικό προσπαθούμε να ενώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε έναν αγώνα κοινό και δίκαιο».

newsbomb1

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε σε εθνική και μαχητική ομοψυχία ως απάντηση στον διχαστικό και εμφυλιοπολεμικό, λόγο του Α. Σαμαρά. «Στο φόβο, εμείς απαντάμε με την ελπίδα. Και στην τρομοκρατία με το όραμα. Αυτοί έχουν το φόβο. Αυτοί έχουν το ψέμα. Αυτοί έχουν τη δύναμη του χρήματος, της εξουσίας και της διαπλοκής. Αυτοί έχουν τη στήριξη της κας Μέρκελ. Να τη χαίρονται», είπε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όραμα κανένα παιδί να μη μένει χωρίς ένα πιάτο φαγητό, χωρίς ζεστασιά, χωρίς βιβλίο, χωρίς παιδικό σταθμό. «Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας κανένας άνθρωπος να μην έχει τη ζωή του υποθηκευμένη, χωρίς δωρεάν περίθαλψη και ιατρική συνδρομή. Και κανένας να μη πεθαίνει αβοήθητος γιατί δεν έχει χρήματα. Κανένας να μη χρειάζεται φακελάκι για να εγχειριστεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας κανένας να μην κρυώνει μέσα στην αγριότητα του χειμώνα, παρατημένος από την αγριότητα του κράτους, χτυπημένος από την αγριότητα των τραπεζών. Κανένας να μη ζει στο σκοτάδι, επειδή του έκοψαν το ρεύμα. Κανένας να μη ζει σαν αδέσποτο, χωρίς μια στέγη πάνω από το κεφάλι του, κι ένα πιάτο φαγητό. Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας κανένας νέος να μη μένει χωρίς την ευκαιρία της μόρφωσης, την προοπτική της δουλειάς, το στόχο μιας καλύτερης ζωής. Κανένας ηλικιωμένος στην εγκατάλειψη της πενιχρής σύνταξης, της φτώχειας και της παγωνιάς, που οδηγούν στον αργό και ταπεινωτικό θάνατο. Κανένας άνθρωπος χωρίς εκείνα τα αγαθά που ξεχωρίζουν την ανθρώπινη κοινωνία από τη ζούγκλα. Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας να μη μένει κανένας πολίτης απροστάτευτος στην απόγνωση της ανεργίας. Κανένας νέος να μη περιμένει στα γραφεία των βουλευτών ένα ρουσφέτι για να βρει δουλειά. Κανένας νέος να μη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, ανασφάλιστης ή ενοικιαζόμενης εργασίας. Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας οι νόμοι να ισχύουν για όλους και όλοι να έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στους νόμους. Να πληρώνουμε φόρους με βάση τη φοροδοτική μας ικανότητα. Να μην υπάρχουν εκλεχτοί και μη προνομιούχοι πολίτες, απέναντι στο κράτος. Έχουμε όραμα η πατρίδα μας να είναι μια χώρα δικαίου, μια κοινωνία ανοιχτή στο διαφορετικό, που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, με ισότητα και ισονομία ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό. Έχουμε όραμα η πατρίδα μας να ξαναγίνει κοιτίδα του πολιτισμού και της δημιουργίας. Και κάθε πολίτης να ζει με ασφάλεια και ίσα δικαιώματα. Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας η ευημερία όλων να είναι συνάρτηση της ευημερίας καθενός ξεχωριστά. Αυτό είναι το όραμά μας, για να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα. Μια χώρα ισότιμη στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Και έναν λαό που δε θα αισθάνεται ντροπή αλλά περηφάνια να ζει στην Ελλάδα».

newsbomb2

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε η Ελλάδα να διεκδικήσει ξανά τη θέση του ισότιμου εταίρου στην Ευρώπη. «Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε: Να αρνηθούμε την κηδεμονία, απ' όπου κι αν προέρχεται. Να τελειώνουμε με τα μνημόνια και να διαπραγματευτούμε σκληρά με μόνο γνώμονα το συμφέρον του λαού μας. Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε: Να επιδιώξουμε κοινό αγώνα με τους λαούς του Νότου αλλά και με τους λαούς ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος στο φορολογικό, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα:

 • Φορολογική Ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.
 • Με αφορολόγητο στα 12000 ευρώ για όλους.

Με την Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με υψηλό αφορολόγητο όριο, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας να μην φορολογείται.

Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:

 • Να προστατέψουμε το 99% της κοινωνίας που λεηλατήθηκε από το μνημόνιο. Και να εντοπίσουμε, προκειμένου να πληρώσει, το 1% που συστηματικά φοροδιαφεύγει και παρανομεί. Με το λαθρεμπόριο στα καύσιμα και στα τσιγάρα, με το μαύρο χρήμα και την ανομία. Για αυτό και θα ξεκινήσουμε από κείνους που γεμίζουν λίστες τύπου Λαγκάρντ. Οι λίστες θα βγουν από τα συρτάρια και θα επανελεγχθούν, είτε κάποιοι το θέλουνε είτε όχι.

Γιατί έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:

 • Τέλος στην διαπλοκή.
 • Τέλος στο μαύρο πολιτικό χρήμα.
 • Τέλος στο χορό των σκανδάλων.
 • Και στο σκάνδαλο των σκανδάλων να παραμένουν οι δράστες ατιμώρητοι.

Από Δευτέρα η δικαιοσύνη, ελεύθερη από δεσμεύσεις, θα έχει το λόγο.

newsbomb3

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως την Κυριακή η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, θα στείλει την Κυριακή ένα μήνυμα Δημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Κι αυτό το μήνυμα Δημοκρατίας θα αντηχήσει παντού στην Ευρώπη για να δυναμώσει όλες τις φωνές που σ’ όλες τις γλώσσες και σ’ όλες τις χώρες, αντιστέκονται στη λιτότητα για τους πολλούς και στα υπερκέρδη για τους λίγους. Κάποιοι σας είπα ότι είμαστε κίνδυνος για το μέλλον. Μην τους ακούτε. Είμαστε κίνδυνος για το δικό τους μέλλον».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «η Ελλάδα από τη Δευτέρα παύει να είναι το πειραματόζωο της λιτότητας. Η Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί με δύναμη, αποφασιστικότητα και με συμμαχίες στην Ευρώπη για το επαχθές και μη βιώσιμο χρέος».

Όπως είπε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και λύση ανάλογη με αυτήν που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953. «Και η Γερμανική ηγεσία δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να αρνείται στους ευρωπαϊκούς λαούς, αυτό με το οποίο οι λαοί της Ευρώπης της έδωσαν απλόχερα, το 1953».

Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις που η Γερμανία της οφείλει.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και ταυτόχρονα θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με πρόσημο δημοκρατικό, προοδευτικό, ανθρωπιστικό. Μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν και θα ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος.

 • Θα αναδιοργανώσουν τη δημόσια διοίκηση.
 • Θα ανατάξουν τη δημόσια Υγεία και τη δημόσια Παιδεία.
 • Θα δώσουν στην εργασία τη θέση και τις εγγυήσεις που της αξίζουν.
 • Θα γίνουν μοχλός ανάπτυξης και επενδύσεων.

Και θα ενθαρρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία που θέλει να επιχειρήσει παράγοντας πλούτο και όχι απομυζώντας το κράτος και το δημόσιο πλούτο.

newsbomb4

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για διαφάνεια παντού. «Θα κόψουμε με το μαχαίρι το ρουσφέτι και τα κομματικά ένσημα. Θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης την οποία αφάνισαν με τις πολιτικές της τρόικας. Θα δώσουμε στους ένστολους τη δυνατότητα να ασκούν το λειτούργημά τους σε αρμονία με τον πολίτη, και με όρους αξιοπρέπειας. Στους αστυνομικούς που πρέπει να προστατεύουν το πολίτη από την εγκληματικότητα. Να βρίσκονται δίπλα του, όταν τον έχει ανάγκη. Αλλά και στους στρατιωτικούς που μακριά από τις οικογένειές τους, υπηρετούν τη πατρίδα και δεν τους αξίζει αυτή η πατρίδα να τους εξευτελίζει με τη συμπεριφορά της. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε μια βαθιά, δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους».

Απευθυνόμενος στους στους νέους και στις νέες ο κ. Τσίπρας είπε:

«Σας έκλεψαν την εργασία. Σας έκλεψαν τα όνειρα και το χαμόγελο. Σε κάποιους από σας, σας έκλεψαν και τη χώρα, αφού σας ανάγκασαν να φύγετε μετανάστες στο εξωτερικό. Μη τους αφήσετε να σας κλέψουν και την ελπίδα. Μη τους αφήσετε να σας κλέψουν το μέλλον. Σας έχουμε ανάγκη για να ξαναχτίσουμε μαζί την Ελλάδα. Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς εσάς. Η Ελλάδα σας έχει ανάγκη. Σας καλώ μαχητικά, αποφασιστικά, με όλες τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις σας, να πάρετε στα χέρια σας τη μεγάλη ανατροπή. Σε μια Ελλάδα που αγαπά και δίνει ευκαιρίες στη νέα γενιά. Σε μια κοινωνία που δεν καταργεί και δεν κατατρέχει τα όνειρα των νέων ανθρώπων της. Καλώ, όμως, και κάθε γενιά. Και ιδιαίτερα τη Τρίτη ηλικία. Αυτή τη Κυριακή ψηφίστε και για τα εγγόνια σας. Ψηφίστε για το δικό τους αύριο. Ψηφίστε και για αυτούς τους 200.000 νέους επιστήμονες που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό. Και δε μπορούν τώρα να έρθουν να ψηφίσουν. Δε μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον του».

Ο κ. Τσίπρας κλείνοντας τόνισε πως «η ιστορία χτυπά την πόρτα της πατρίδας. Η πατρίδα χτυπά την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα κρυφτούμε. Δεν θα δειλιάσουμε. Ανοίγουμε την Κυριακή διάπλατα την πόρτα στις νέες προκλήσεις. Στους νέους καιρούς. Το αύριο είναι στα χέρια σας . Η πατρίδα είναι στα χέρια σας. Σηκώστε την ψηλά με θάρρος. Με αρετή και τόλμη. Θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία».