ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για ψωμί, στέγη και αξιοπρέπεια

Νίκος Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για ψωμί, στέγη και αξιοπρέπεια

Ο Διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιος βουλευτής της Β΄ Αθήνας, Nίκος Παππάς, περιγράφει στο Newsbomb την επόμενη μέρα, αλλά και τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των δανειστών και έναντι του ελληνικού λαού.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ... ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ NEWSBOMB

Συνέντευξη στον Κώστα Τσιτούνα

Ο Νίκος Παππάς δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Στις απαντήσεις του είναι σύντομος και σαφής, χωρίς να αφήνει θολές εκκρεμότητες για τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα του θα διαχειριστεί την διαπραγματεύσεις. Κούρεμα χρέους 62% και άμεση εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για να ανακουφιστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δίνει διευκρινιστικές λεπτομέρειες για τον ΕΝΦΙΑ και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ αναφερόμενος στην πολυφωνία που εμφανίζουν στελέχη του κόμματος κάνει λόγο για αδυναμίες για οποίες όμως - όπως λέει – γίνεται υπερβολικός θόρυβος από ορισμένα ΜΜΕ.

Είναι ξεκάθαρος στα ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και στέλνει μήνυμα ότι όλα θα αλλάξουν στον τομέα της υγείας, της περίθαλψης και της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αναλάβει κάποιο υπουργείο, ενώ φωτογραφίζει και το προφίλ του νέου Προέδρου Δημοκρατίας που θα προτείνει το κόμμα του.

papas 1

-Κύριε Παππά τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα του έλληνα πολίτη μετά την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Ψωμί, στέγη κι αξιοπρέπεια. Νομίζω ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας, η ισχυρή διαπραγμάτευση και η μέριμνα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα είναι τρία πράγματα που θα χαρακτηρίσουν το πρόγραμμά μας και από την επόμενη μέρα θα τα αισθανθεί ο κόσμος.

-Υπάρχει ένα κενό διάστημα που κάποιοι θα χάσουν το σπίτι τους. Τι θα γίνει με αυτούς;

Πρέπει να υπάρξει νόμος για να προστατευθεί η πρώτη κατοικία. Αν έχει γίνει κάποιος πλειστηριασμός και δεν τον προλάβουμε, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Όπως δεν είναι δυνατόν να αναστραφεί και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2014.
Είναι φόρος βεβαιωμένος, από πολλούς πληρωμένος, απομένουν δυο δόσεις. Ο νόμος θα αλλάξει και δεν θα πληρωθεί ΕΝΦΙΑ το 2015. Το 2015 θα έχουμε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, απαλλαγή της πρώτης κατοικίας και ένα υψηλό αφορολόγητο.

-Υπάρχει μια πολυφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δημιουργεί πολλά ερωτήματα στον πολίτη, μεταξύ των οποίων και το ερώτημα: Πως θα κυβερνήσει ο Τσίπρας με όλους αυτούς;

Δεν θα ακούσετε ποτέ από εμένα να σας πω ότι δεν έχουμε αδυναμίες. Αλλά θα σας καλέσω με ψύχραιμο και αντικειμενικό μάτι να δείτε το πώς υποβιβάζονται μείζονες διαφορές που υπάρχουν στο στρατόπεδο της ΝΔ.
Για παράδειγμα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ και Επίτροπος. Τοποθετήθηκε μέσα στην Κομισιόν και είπε ότι πρέπει να χαλαρώσει το σύμφωνο σταθερότητας. Αυτό είναι κορυφαία διαφωνία με τη «γραμμή» της ΝΔ και δεν το είδα να αναπαράγεται πουθενά.

-Κύριε Παππά, μιας και αναφέρατε το όνομα του Αβραμόπουλου έχετε κατά νου ποιον θα προτείνετε για πρόεδρο της δημοκρατίας;

Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο! Να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα. Αλλά πάντως να ξέρετε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο με υψηλό πολιτικό κύρος χωρίς κατ' ανάγκη να προέρχεται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε υπέρ των νέων μακροπρόθεσμων συναινέσεων στην πολιτική ζωή του τόπου.

-Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να αναλάβετε τη διακυβέρνηση και αφού δείτε τα οικονομικά της χώρας να πείτε στον ελληνικό λαό: «Δυστυχώς, παραλάβαμε χάος και δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»;

Το ξέρει κι ο κόσμος ότι παραλαμβάνουμε χάος και καμένη γη , και γι αυτό στη Θεσσαλονίκη διατυπώσαμε ένα πρόγραμμα με βάση αυτά που μπορούμε κι όχι με βάση αυτά που θέλουμε. Αλίμονο αν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση απεμπολήσει τη δυνατότητα να κάνει το στοιχειώδες για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στο όριο της ανθρωπιστικής κρίσης και στο μηδέν του εισοδήματος.

-Με τι χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;

Άμεσα εφαρμόσιμο και υπάρχουν κομμάτια που δεν αποτελούν μέρος της διαπραγμάτευσης διότι αφορούν την εσωτερική πολιτική και όχι τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας. Τη σχέση μας με τους εταίρους την αφορά το ζήτημα του χρέους το οποίο θα το συζητήσουμε.

-Εάν χρειαστεί να καταργήσετε εφαρμοστικούς νόμους θα το κάνετε; Σας ρωτώ γιατί οι αντίπαλοί σας, λένε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται.

Εάν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι πιστεύουν ότι η χώρα μας πρέπει να απεμπολήσει το δικαίωμα η Βουλή των Ελλήνων να ψηφίζει και να καταργεί νόμους κατά δική της βούληση, θα πρέπει να το πουν στον ελληνικό λαό. Τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής δεν είναι ζητήματα των δανειστών. Άλλωστε σας λέω ως παράδειγμα ότι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει ερωτήσεις προς την Κομισιόν για θέματα ενέργειας και οι απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σαφείς: Αυτά είναι δικά σας θέματα εσωτερικής φύσεως. Το κάναμε όταν ήταν στην κορύφωσή του το θέμα με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

- Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, στα ζητήματα του χρέους και της δανειακής σύμβασης τι θα ζητήσετε από την τρόικα;

Θα ζητήσουμε από τους δανειστές να πούμε όλοι μαζί την αλήθεια. Να πούμε δηλαδή ότι η Ευρώπη συνολικά έχει ένα τεράστιο χρέος που δεν είναι διαχειρίσιμο και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση στην Ε.Ε. , κάτι που επισήμαναν και ο Γάλλος και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών.
Μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι συζητήσεις για το χρέος της Ευρώπης θα πάρουν μορφή αλυσιδωτής αντίδρασης. Θα διαμορφωθεί ένα άλλο τοπίο όπου θα μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε με καλύτερους όρους.

Εμείς ζητάμε: κούρεμα χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και μορατόριουμ στην αποπληρωμή. Για αυτό σας λέω, σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε στο ζύγι της διαπραγμάτευσης την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αν πετύχουμε στόχους για πάταξη φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής δεν εμπίπτει σε κανενός άλλου αρμοδιότητα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαβούλευση «ανοικτή» και εμείς ζητάμε συνολική διαπραγμάτευση και αμοιβαία επωφελή λύση.

- Πόσο το υπολογίζετε το κούρεμα;

Ζητάμε κούρεμα και στο κεφάλαιο και στους τόκους και πιστεύουμε ότι για να γίνει διαχειρίσιμο χρειάζεται κούρεμα 62% βάση της διάσκεψης του Λονδίνου.

-Θα κυβερνήσετε και με ψήφο ανοχής ή θα πάμε σε δεύτερες εκλογές.

Αν η χώρα πάει σε επαναληπτικές εκλογές αυτό δεν θα γίνει με την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Αισιοδοξούμε ότι θα κατακτήσουμε την αυτοδυναμία. Σε κάθε περίπτωση δεν θα μπούμε σε κυβέρνηση που εφαρμόζει μνημόνια Δεν δεχόμαστε από κανένα κόμμα μνημονιακά προαπαιτούμενα. Αν και πιστεύω ότι θα είμαστε αυτοδύναμη απαντώ ότι να, υπάρχει δυνατότητα να κυβερνήσουμε και με ψήφο ανοχής με τους όρους που μόλις προανέφερα.

- Με το χέρι στην καρδιά: Ευρώ η δραχμή;

Έχει λήξη αυτή η συζήτηση . Περσινά ξινά σταφύλια.

-Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται από τις χώρες του βορά και πιο συγκεκριμένα από τη Γερμανία μια βίαιη ομοσπονδιοποίηση της γηραιάς ηπείρου. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ζήτημα; Να προχωρήσει ή όχι η ομοσπονδιοποίηση και με ποιους όρους;

Είμαστε υπέρ της δημοκρατικής εμβάθυνσης . Η Ευρώπη να αναπτύξει εξισορροπητικούς μηχανισμούς όπως μια κεντρική τράπεζα η οποία θα λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης, να δημιουργηθούν προγράμματα εισροής πόρων στις περιοχές που μπαίνουν σε ύφεση, πράγμα τα οποία υπάρχουν στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα σας αναφέρω ένα μέτρο που θα έπρεπε να εφαρμοστεί στην Ευρώπη είναι το πανευρωπαϊκό επίδομα ανεργίας. Εν κατακλείδι, αυτό που μας φοβίζει είναι το να μπει η Ευρώπη σε μια αντιδημοκρατική τροχιά.

Η Ευρώπη με τη συνταγή της Μέρκελ έχει δημιουργήσει πόνο. Η Μέρκελ λέει: Ο πόνος γιατρεύεται με περισσότερο πόνο και αυτό εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Υπάρχει και η συνταγή της Λεπέν που λέει ότι ο πόνος γιατρεύεται με βία και μίσος και υπάρχει και η συνταγή της αριστεράς που λέει ότι ο πόνος γιατρεύεται με αλληλεγγύη.

-Στον τομέα της υγείας και της παιδείας θα θέλαμε να μας δώσετε ένα στίγμα για τη διαφορετική αντιμετώπιση που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της Νέας Δημοκρατίας και των μνημονιακών δεσμεύσεών της.

Είναι εγκληματική πολιτική να προσπαθούμε να ξεριζώσουμε την δυνατότητα της Ελλάδας να έχει επάρκεια στο φάρμακο. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, να καταλάβουν άπαντες ότι η κατασπατάληση πόρων έχει παρέλθει, αλλά να μπούμε όλοι μαζί σε μια καινούργια προσπάθεια και να προασπιστούμε και την απασχόληση σε αυτό τον τομέα και κυρίως την εύκολη πρόσβαση του λαού στις υπηρεσίες υγείας.

-Τι σημαίνει η επόμενη μέρα για το Νίκο Παππά, το νούμερο δυο στην ιεραρχία του κόμματος;

Αυτό για το νούμερο δύο είναι δικό σας συμπέρασμα.

-Ναι δικό μου είναι, το παίρνω επάνω μου δημοσιογραφικά θα παραμείνετε διευθυντής του πρωθυπουργού;

Δεν το γνωρίζω, ειλικρινά, αλλά μην περιμένετε να με δείτε σε κάποιο υπουργείο , άλλωστε θα είναι και λίγα τα υπουργεία και θα εξοικονομηθούν πόροι.

-Πως εξηγείτε το γεγονός ότι με τόσο μεγάλη οργή του κόσμου για τη διακυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί – δημοσκοπικά τουλάχιστον – να σπάσει το φράγμα της αυτοδυναμίας;

Περιμένετε, μη βιάζεστε. Κυριακή, κοντή γιορτή!

-Με την ΕΡΤ τι θα γίνει κ. Παππά;

Η ΕΡΤ θα ξεκινήσει από μηδενική βάση. Είναι ντροπή να μην έχουμε κρατική τηλεόραση . Δεν ήταν όλα αγγελικά πλασμένα στην ΕΡΤ. Όμως υπάρχει δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα, για να απαλλαγεί η ΕΡΤ από ορισμένες θολές καταστάσεις του παρελθόντος.

-Με τους μεγαλοκαναλάρχες τι θα κάνετε;

Ισχύουν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις του προέδρου μας.

-Ακόμα και τώρα που τις τελευταίες ημέρες έχουν «αλλάξει» τη στάση τους;

Θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, να είστε σίγουροι.

Διαβάστε επίσης:

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Σχετικές ειδήσεις