ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: «Όλο και πιο πολύ κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συμπάθειες»

Εκλογές: «Όλο και πιο πολύ κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συμπάθειες»

Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, η συζήτηση για την επόμενη μέρα και τι μπορεί να συνεπάγεται το εκλογικό αποτέλεσμα για την Ευρώπη απασχολούν και σήμερα τον γερμανικό Τύπο.

«Όσο πλησιάζει η ημερομηνία για τις εθνικές εκλογές τόσο περισσότερο κερδίζει ο αριστερός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ σε συμπάθειες... Είναι ανοιχτό πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι σε μια αλλαγή κυβέρνησης. Ο Γερούν Ντάισελμπουμ απείλησε με τερματισμό της οικονομικής στήριξης, σε περίπτωση που η μελλοντική ηγεσία στην Αθήνα δεν τηρήσει τις συμφωνίες με τους πιστωτές» γράφει το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική έκδοσή του και επισημαίνει ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται ότι θα δώσει την ένδειξη για τη συνέχιση της πορείας εξυγίανσης της υπερχρεωμένης χώρας». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι είναι ακόμη ασαφές ποιος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας.

Στην εκπομπή «Morgenmagazin», του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προέβλεψε ότι κανένα κόμμα δεν θα λάβει απόλυτη πλειοψηφία, οπότε το πρώτο κόμμα θα υποχρεωθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και να προβεί σε συμβιβασμούς. «Και εν τέλει, οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει στην εξουσία στην Αθήνα, θα πρέπει να τηρήσει τις συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα» δήλωσε και πρόσθεσε ότι μεταξύ όσων λέγονται ως προεκλογικές υποσχέσεις και όσων θα αποτελέσουν στη συνέχεια αντικείμενο διαπραγμάτευσης περιλαμβάνεται και ο συμβιβασμός για τη δημιουργία κυβέρνησης.

«Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μιλήσει με τις Βρυξέλλες» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στη «Sueddeutsche Zeitung». «Την Κυριακή αποφασίζει η Ελλάδα μεταξύ του "τρόμου των πολιτών" (σσ. προσωνύμιο του ηγέτη του γερμανικού φοιτητικού κινήματος Ρούντι Ντούτσκε) Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Ανεξαρτήτως όμως του ποιος θα κυβερνήσει στο μέλλον, δεν θα μπορεί να αγνοήσει τους όρους για μεταρρυθμίσεις» αναφέρει η αρθρογράφος και σημειώνει: «Αν ανοίξει κανείς τις Πύλες του 'Αδη στην Ελλάδα, θα δει χρεοκοπία, συνταξιούχους οι οποίοι περιμένουν μάταια τα χρήματά τους, βενζινάδικα χωρίς βενζίνη. Η εικόνα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, το ανακάλυψε για ένα τελευταίο προεκλογικό σποτ. Με την απώλεια της εξουσίας κατά νου επέλεξε ο κ. Σαμαράς μια εκστρατεία φόβου». Η συντάκτρια εκτιμά ότι με αυτό επιτυγχάνεται το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, καθώς, όπως τονίζει, έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης, πολλοί Έλληνες δεν εντυπωσιάζονται πλέον από τις εικόνες καταστροφής. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πιστεύουν και στο σενάριο σωτηρίας που τους υπόσχεται ο αριστερός αμφισβητίας - λιγότεροι φόροι, λιγότερα χρέη, περισσότερες δουλειές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς βοήθεια από την ΕΕ... Η Ελλάδα μετά τις 28 Φεβρουαρίου, όταν θα ολοκληρωθεί το δανειακό πρόγραμμα της ΕΕ, δεν θα μπορεί χωρίς τη στήριξη των χωρών του ευρώ. Αυτή η βοήθεια όμως δεν θα δοθεί χωρίς ανταλλάγματα - δηλαδή χωρίς μεταρρυθμιστικούς όρους» αναφέρει.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους. «Διαφορετικά θα μείνουν σύντομα οι τράπεζες στην Αθήνα πράγματι χωρίς λεφτά. Είναι, λοιπόν, απερίσκεπτο να καλλιεργήσουμε την εικόνα της ΕΕ ως μπαμπούλα, ο οποίος φέρει την κύρια ευθύνη για τα προβλήματα της Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας δεν κάνει τίποτα άλλο, όταν μιλάει για "εθνική ταπείνωση' και υπόσχεται για το μέλλον νέα "αυτονομία". Μια Ελλάδα χωρίς σανίδα σωτηρίας είναι ψευδαίσθηση. Αυτό το γνωρίζουν οι περισσότεροι Έλληνες» τονίζει η συντάκτρια.

Η «Rheinische Post» απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες, γραμμένη στα ελληνικά, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι εκλογικές συστάσεις συνιστούν απρέπεια. «Πρόκειται καταρχήν για αποκλειστικά δική σας απόφαση, ελεύθερη και μυστική. Ωστόσο είμαστε στο μεταξύ μια ευρωπαϊκή οικογένεια. Από την ψήφο σας εξαρτάται όχι μόνο η τύχη της Ελλάδας, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης» γράφει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι η Γερμανία κατέχει 65 δισεκατομμύρια των ελληνικών πιστώσεων, δηλαδή το ένα πέμπτο και περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. «Έχουμε συμφέρον να λάβετε τη σωστή απόφαση» τονίζει η RP και συμβουλεύει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία «πέτυχαν πολλά μετά από ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας». Καταλήγει δε, σημειώνοντας: «Όποιος όμως επιθυμεί πάση θυσία την αλλαγή και μάλιστα ρισκάροντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την έξοδο από το ευρώ, ας ψηφίσει τουλάχιστον τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Τσίπρα και τον συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας θα αποφασίσει στη συνέχεια αν θα πείσει τους Έλληνες για την αναγκαιότητα της μέχρι τώρα πορείας ή αν θα προχωρήσει σε παύση πληρωμών και θέσει υπό αμφισβήτηση το ευρώ. Μην επαναπαύεστε ότι γίνονται και τα δύο - το ευρώ και το τέλος της πολιτικής της λιτότητας. Και εν πάση περιπτώσει, μην ψηφίσετε τα κόμματα της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς ή τους ανεξάρτητους. Το χειρότερο στην τωρινή κατάσταση θα ήταν ένα αδιέξοδο».

Σχετικές ειδήσεις