ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογές - Βενιζέλος: Χονδροειδής παρερμηνεία των αποφάσεων της ΕΚΤ από Τσίπρα

Εκλογές - Βενιζέλος: Χονδροειδής παρερμηνεία των αποφάσεων της ΕΚΤ από Τσίπρα

Για «χονδροειδή παρερμηνεία των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας», κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της συγκέντρωσης στην Ξάνθη, απ΄ όπου έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία, δηλώνοντας πως το κόμμα του είναι έτοιμο να κάνει τη «μεγάλη έκπληξη» των εκλογών.

«Η Ελλάδα θα είναι μέσα στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Δεν καταλαβαίνει το μήνυμα, ότι όλοι περιμένουν την προσαρμογή, τη συμμόρφωση στις δεσμεύσεις;»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λίγες ημέρες πρις τις εκλογές 2015, χαρακτήρισε «τερατογένεση», τυχόν συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και αναφέρθηκε στο προεκλογικό σποτ με το αεροπλάνο, λέγοντας: «Επειδή είπαμε πολλά για το αεροπλάνο που θα πάει στο Βερολίνο και δεν μας θέλει στο πιλοτήριο, γιατί εμείς είμαστε μνημονιακοί, το εισιτήριό του θα είναι μονής κατεύθυνσης (one way), γιατί αυτό είναι εύκολο. Μπορεί να πάει μόνος. Πως θα γυρίσει μετά τη διαπραγμάτευση; Μήπως θα πάμε να τον φέρουμε εμείς; Αλλά, για σκεφτείτε να πρέπει να πάει με το τρενάκι του κ. Καμμένου. Θα αργήσει πάρα πολύ, θα περάσει ο χρόνος».

Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να επιτεθεί επίσης τόσο στη Ν.Δ., όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οδηγούν σε μια «τυφλή και αδιέξοδη σύγκρουση». Για τη Ν.Δ. είπε ότι «εκπροσωπεί τον ακραίο εκφοβισμό κι έχει οδηγηθεί στις πιο συντηρητικές και ακραίες εκδοχές της τις τελευταίες μέρες», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι εκπροσωπεί έναν «δημαγωγικό και αφελή εφησυχασμό και ούτε λίγο ούτε πολύ μάς λέει ότι και πάλι ωραίοι είμαστε, δεν έχουμε ανάγκη από τίποτε, έχουμε όσο χρόνο θέλουμε μπροστά μας, δεν μας πιέζει τίποτε, δεν έχουμε προθεσμίες, μπορούμε αιώνια εγκλωβισμένοι στο Μνημόνιο».

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να είναι «κυβερνητικός μπαλαντέρ» και σημείωσε: «Δεν είμαστε μπαστακωμένοι σε κυβερνητικές καρέκλες. Αν δεν μας θέλουν αυτοί μια, δεν τους θέλουμε εμείς δύο. Το ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από κανένα κυβερνητισμό. Είμαστε δύναμη εθνικής ευθύνης».

Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε ακόμα σε όσους βλέπουν με σεβασμό, αλλά σκέφτονται να ψηφίσουν τη Ν.Δ. για να πάρει το μπόνους των 50 εδρών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, διότι έχει κριθεί ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, και άρα να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Για τη Ν.Δ. συγκεκριμένα, τόνισε πως επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντάς της ότι στις ευρωεκλογές του 2014 ήρθε δεύτερο κόμμα.

Κάλεσε, δε, τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε συσπείρωση, γύρω από το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ αφού ζήτησε «ψήφο στο ΠΑΣΟΚ μέσα στο παραβάν κι όχι μετάνοια μετά», υπογράμμισε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο πεισματωμένο, έτοιμο να κάνει τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών». Για όσα πρώην μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσεγγίζουν μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα βρουν τον «χαμένο παράδεισο και θα απογοητευθούν».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα, ότι θα είναι «όνειδος και ντροπή για την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, αν πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος».

Ακολούθως, σειρά πήρε το Ποτάμι, το οποίο «είναι διεκδικητής του νέου και του ωραίου», προσθέτοντας πως «θόλωσε και δεν δίνει κανένα εχέγγυο ότι μπορεί να σταθεί όρθιο σε μια διαπραγμάτευση», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως μπορεί να έχει την τύχη της ΔΗΜΑΡ που το 2012 μπήκε σε κυβέρνηση συνεργασίας και τώρα «εξαερώθηκε».

Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «δίνει μάχη απέναντι τους. Αυτή η πλάκα να σταματήσει», προσθέτοντας πως από τη Δευτέρα «το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει το φάκελο των δημοσκοπήσεων και θα πάει σε βάθος το ζήτημα».

Από την Ξάνθη, ο υπουργός Εξωτερικών, έστειλε τέλος μήνυμα στη γειτονική Τουρκία, λέγοντας: «Στέλνω μήνυμα ειρήνης, φιλίας, συνεργασίας, καλής γειτονίας, αλλά και σεβασμού του διεθνούς Δικαίου, σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Και αυτό αφορά και την ανάγκη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, της διεθνούς νομικής υπόστασης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, γιατί, δυστυχώς, επί εβδομάδες τώρα παρακολουθούμε την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων με την παρουσία του σκάφους Μπαρμπαρός».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας, απευθύνθηκε στον χριστιανικό και μουσουλμανικό πληθυσμό της Θράκης, ενώ αφού είπε χαρακτηριστικά ότι «η Θράκη δίνει το καλύτερο σε όλους τους πολίτες. Ισονομία και δυνατότητες συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι, χωρίς παρεμβάσεις», υπογράμμισε: «Είναι όλοι ίσοι και απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που παρέχει το ελληνικό Σύνταγμα».