Πού ψηφίζω: Μάθε το εκλογικό σου κέντρο με ένα κλικ

Newsroom Newsroom

Πού ψηφίζω: Μάθε το εκλογικό σου κέντρο με ένα κλικ

Λίγες ώρες πριν τις βουλευτικές εκλογές 2015, μπορείς με ένα «κλικ» να μάθεις σε ποιο εκλογικό τμήμα μπορείς να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα.

Οι ψηφοφόροι μπορούν εύκολα και γρήγορα συμπληρώνοντας μόνο τα στοιχεία τους να βρουν το εκλογικό τους τμήμα για τις εθνικές εκλογές του 2015 μέσω της εφαρμογής «Πού ψηφίζω».

Οι κάλπες για τους ψηφοφόρους που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί της Κυριακής και θα μείνουν ανοιχτές έως τις 19:00 το απόγευμα, όταν και θα δοθούν στη δημοσιότητα τα exit polls των εκλογών 2015.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2015 θα βγουν στις 9.30

Συγκεκριμένα οι εκλογείς μπορούν στην εφαρμογή Πού Ψηφίζω του υπουργείου Εσωτερικών να δουν από τη διεύθυνση του εκλογικού τους τμήματος αλλά και τον χάρτη με το που ακριβώς βρίσκεται.

Έτσι, ο ψηφοφόρος συμπληρώνοντας μόνο τα στοιχεία του και όχι τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) εάν δεν τον γνωρίζουν μπορούν να δουν τη διεύθυνση που θα πρέπει με τα απαραίτητα δικαιολογητικά να μεταβούν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου ώστε να ψηφίσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΠΟΙΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΗΦΙΖΕΤΕ

Σε ποιο τηλέφωνο θα μάθετε το εκλογικό σας κέντρο

Εκτός από το διαδίκτυο οι εκλογείς μπορούν να δουν που ψηφίζουν και από το τηλέφωνο.

Το τηλέφωνο για το «ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ», που μπορούν να καλούν οι ψηφοφόροι είναι το 2131361500.

Οι ώρες εξυπηρέτησης είναι από Δευτέρα έως Σάββατο τις ώρες από 09:0 έως και 19:00 ενώ την Κυριακή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν από τις 07:00 έως τις 19:00.
Σε αυτές τις εθνικές εκλογές οι εν δυνάμει ψηφοφόροι που θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 19.733 εκλογικά τμήματα είναι 9.808.760 άτομα.

Πώς ψηφίζω

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα, ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια, όπου υπηρετούν, προσέρχονται στο εκλογικό κατάστημα ατομικά και όχι συντεταγμένοι ή με οποιαδήποτε συνοδεία.

Ποιοι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να απέχουν

Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται, οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:

α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.

β) Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών , λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα ( 40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας 3.

Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Τι ισχύει για τους διπλοεγγεγραμμένους

Σε περίπτωση τυχόν διπλοεγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει δίπλα στα στοιχεία του διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα η ένδειξη Δ (διπλοεγγεγραμμένος). Κατά την ψηφοφορία, ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι, έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 113 παρ.2 του π.δ. 26/2012, έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψήφισε, ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.
Με αυτές τις έντυπες υπεύθυνες δηλώσεις, εφοδιάζονται όλα τα εκλογικά τμήματα, μαζί με το λοιπό εκλογικό υλικό.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Μία από τις συχνότερες ερωτήσεις είναι πόσους σταυρούς βάζουμε στους υποψηφίους.

Κάθε εκλογική περιφέρεια έχει διαφορετικό αριθμό σταυρών προτίμησης, ανάλογα με τις έδρες που αντιστοιχούν.

Πιο συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι περιφερειών με 1 έως 3 έδρες έχουν δικαίωμα να βάλουν έναν σταυρό προτίμησης, δύο σταυρούς στις περιφέρειες που εκλέγουν 4-7 βουλευτές, 3 σταυρούς για περιφέρειες με 8-12 βουλευτές και τέσσερις στις περιφέρειες που εκλέγουν από 13 και άνω βουλευτές.

H γενική απογραφή του 2011 μεταβάλει την κατανομή των εδρών και κατ' επέκταση αυξάνει ή μειώνει τους σταυρούς που έχουν δικαίωμα να βάλουν οι ψηφοφόροι. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα σημειωθούν οι ακόλουθες αλλαγές σε μια σειρά νομών, οι οποίες προκαλούν πονοκέφαλο σε βουλευτές, κυρίως της απερχόμενης κυβέρνησης:

• Αττικής: Οι βουλευτές αυξάνονται από 12 σε 15.
• Α' Αθηνών: Οι βουλευτές μειώνονται από 17 γίνονται 14.
• Β' Αθηνών: Οι βουλευτές που εκλέγονται στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας γίνονται 44 από 42.

Από μία έδρα κερδίζουν οι:

• Α' Πειραιά (6 από 5),
• Θεσπρωτίας (2 από 1),
• Μαγνησίας (6 από 5) και
• Κυκλάδων (4 από 3)
• Απώλεια μιας έδρας θα έχουν οι:
• Σερρών (6 από 7),
• Τρικάλων (4 από 5),
• Καρδίτσας (4 από 5),
• Αχαΐα (8 από 9),
• Αιτωλοακαρνανίας (7 από 8) και
• Βοιωτίας (3 από 4)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved