ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Λεπτό προς λεπτό η εκλογική διαδικασία

Εκλογές 2015: Λεπτό προς λεπτό η εκλογική διαδικασία

Η ώρα που περίμενε καρτερικά ο ελληνικός λαός για να αποτινάξει μια και καλή από το σβέρκο του όλους όσοι παρέδωσαν άνευ όρων τη χώρα του στα ξένα συμφέροντα, βάζοντας ανερυθρίαστα «χέρι» στην τσέπη του, έφθασε…

Οι κάλπες για τις εκλογές 2015 άνοιξαν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής (25/11) και οι Έλληνες έχουν μια ιστορική ευκαιρία - μέχρι τις 19:00 το βράδυ, όταν και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία - όχι μόνο να ασκήσουν το μοναδικό ίσως δημοκρατικό δικαίωμα που δεν τους αφαιρέθηκε, αλλά να στείλουν το μήνυμα της μεγάλης ανατροπής σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις της Ευρώπης, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο, αλλά κυρίως ελεύθερο αύριο.

Ψήφισαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία

12.30 Παπούλιας: "Έρχονται χρόνια δύσκολα..."

Στο σχολείο που ξεκίνησε τα μαθητικά του χρόνια άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, στη γενέτειρά του, τα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο 308ο εκλογικό τμήμα του Δήμου Ιωαννιτών, στο Νηπιαγωγείο Νήσου Ιωαννίνων.

Ο κ. Παπούλιας, ανέμενε για λίγα λεπτά να ψηφίσει ένας άλλος ψηφοφόρος, αν και εκείνος έσπευσε να του παραχωρήσει τη θέση του. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της αναμονής, αποκάλυψε στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ότι υπήρξε πρόβλημα με το εκλογικό τμήμα που έπρεπε να ψηφίσει η σύζυγός του και έπρεπε να μεταβεί στα Ιωάννινα.

Αμέσως μετά, ο κ. Παπούλιας με εμφανή τη συγκίνηση στο πρόσωπό του, έστειλε μήνυμα ενότητας προς τους Έλληνες, κάνοντας λόγο για δύσκολα χρόνια που έρχονται.

11.20: Ψήφισε ο Γιώργος Παπανδρέου, ΚΙΔΗΣΟ

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε:«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, αρκεί να ξεφύγουμε από το πελατειακό σύστημα που μας κρατά εξαρτημένους. Αρκεί να υπάρχει βούληση για συναίνεση και συνεργασία. Να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο εξόδου από την κρίση, το ελληνικό σχέδιο για βαθειές αλλαγές. Αρκεί αυτό το σχέδιο να έχει την υπογραφή του ελληνικού λαού και μάλιστα με δημοψήφισμα. Είναι κάτι που το Κίνημα αυτό πρεσβεύει και με ισχυρή παρουσία στη Βουλή το εγγυάται».

11.10: Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ

«Έχω αμέτρητη υπομονή. Περιμέναμε πέντε χρόνια τώρα, να περιμένουμε και πέντε λεπτά» είπε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας και εν συνεχεία τόνισε: «Θέλω καταρχάς να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους δημοσιογράφους. Αντιλαμβάνομαι ότι όλοι θέλετε μια δήλωση, να καταγράψετε μια στιγμή που όλοι πιστεύουμε ότι θα είναι ιστορική. Σήμερα ο ελληνικός λαός καλείται να ολοκληρώσει με αποφασιστικότητα το βήμα που έχει απομείνει, βήμα επιστροφής της ελπίδας, της αξιοκρατίας στον τόπο. Η ευθύνη ανήκει σε όλες και σε όλους».

«Θέλω να επισημάνω ότι σήμερα ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει το βήμα που έχει απομείνει για τον τερματισμό του φόβου. Η ευθύνη ανήκει σε όλους.
Το δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι πιο καθαρό από ποτέ άλλοτε. Σήμερα θα αποφασίσουμε αν θα επιστρέψει η Ελλάδα στην τρόικα για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του Σαμαρά ή από αύριο η χώρα μας θα διεκδικήσει με ασφάλεια στην Ευρώπη όσα αξίζουν στον ελληνικό λαό. Μια ζωή με αξιοπρέπεια. Θα διεκδικήσει να επανενταχτεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Είμαι βέβαιος ότι ο λαός μας θα ολοκλήρωσει αυτό το βήμα. Και η αξιοπρέπεια θα επιστρέψει» ανέφερε ο κ. Τσίπρας

11.05: Ψήφισε ο Πάνος Καμμένος

Βγαίνοντας από το εκλογικό τμήμα δήλωσε: «Σήμερα από εδώ, από τη Νίσυρο, από τα Δωδεκάνησα, από τα Νικιά, στέλνουμε ένα μήνυμα ελπίδας. Είναι μια μέρα Δημοκρατίας, μια μέρα σημαδιακή για την ιστορία της Ελλάδας. Μια μέρα που ο ελληνικός λαός αποφασίζει την επαναπόκτηση της εθνικής κυριαρχίας, τη Δημοκρατία και την αποκατάσταση του Συντάγματος. Δεν υπάρχει πια μια Ελλάδα που θα διοικείται με e-mail.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ υποσχεθήκαμε ότι θα είμαστε ρυθμιστές και είμαστε. Από αύριο θα είμαστε οι εγγυητές για μια πορεία της χώρας, όπου οι όλοι οι Έλληνες θα είμαστε ενωμένοι. Τελείωσαν η τρομοκρατία και οι θεωρίες των δύο άκρων. Αγκαλιασμένοι οι Έλληνες θα ενώσουμε τις ψυχές μας, τις δυνάμεις μας και θα υπερασπιστούμε το έθνος μας. Όταν απελευθερωθούμε έχουμε τη δυνατότητα να ξανατσακωθούμε»

11:00 Ψήφισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στις 11.00 προσήλθε στο εκλογικό τμήμα του 4ου λυκείου Καλλιθέας ο Δημήτρης Κουτσούμπας γ.γ. του ΚΚΕ.

Εξερχόμενος κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν όλοι «με το χέρι στην καρδιά, γιατί η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Να ενισχύσουμε την μοναδική δύναμη αγωνιστικής ελπίδας. Γιατί η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Να ενισχύσουμε την μοναδική δύναμη που υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα».

10:25 Βενιζέλος: Τώρα θυμήθηκε το λαό και τα... παιδιά ο Βενιζέλος

Αφού έκανε τα πάντα ως συγκυβερνήτης για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θυμήθηκε τώρα που αποχαιρετά την εξουσία, τα παιδιά της Ελλάδας.

«Εύχομαι σήμερα ο ελληνικός λαός να κάνει επιλογές που θα τον οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο και όχι κάτι χειρότερο γι' αυτόν και τα παιδιά του», είπε ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

10:00 Κουβέλης: Η χώρα μπροστά, προοδευτικά με την κοινωνία όρθια

Στο Περιστέρι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Φώτης Κουβέλης συνοδευόμενος από τον Νίκο Χρυσόγελο. «Με την ψήφο τους, οι πολίτες να δώσουν εντολή η χώρα να πορευθεί μπροστά, προοδευτικά με την κοινωνία όρθια» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τη χώρα με σχέδιο» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.

09:15 Στ.Θεοδωράκης: Να ψηφίσουμε αυτούς που έχουν γνώση και θάρρος

Σφοδρή επίθεση, τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, λίγο μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος από τα Χανιά.

Ο κ. Θεοδωράκης αποχωρώντας από το 1ο Γυμνάσιο Χανίων όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ανέφερε πως "η χώρα από ότι φαίνεται αποφασίζει να αλλάξει το πρώτο κόμμα και να τιμωρήσει αυτούς που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση".

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μεταξύ άλλων, είπε:

«Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία η αλλαγή να γίνει στη σωστή κατεύθυνση. Να ψηφίσουμε αυτούς που έχουν γνώση και θάρρος, αλλά να μην δώσουμε θάρρος στους τσαμπουκάδες. Να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα».

7:50: Κώστας Καραμανλής

Στο 310ο εκλογικό τμήμα Θεσσαλονίκης προσήλθε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στις 7.50 προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.Ο Κώστας Καραμανλής ψήφισε και αποχώρησε από το εκλογικό τμήμα χωρίς να κάνει καμία δήλωση.

08:20 Αμετανόητος ο Σαμαράς

Αμετανόητος μέχρι και την έσχατη στιγμή ο Αντώνης Σαμαράς προέβη στο τελευταίο «τρομοκρατικό εγχείρημα» έναντι του ελληνικού λαού, αμέσως μετά της άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος από την Πύλο. Πιστός στην τακτική της διασποράς φόβου απευθύνθηκε στους αναποφάσιστους και γενικότερα επιχείρησε να ρίξει πάλι τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ δίχως να έχει κάτι να πει για το αύριο που εκείνος έχει μετατρέψει σε… χθες με την επικοινωνιακή του πολιτική. Ο Α. Σαμαράς δήλωσε: «Οι εκλογές αυτές είναι αυτές στις οποίες αποφασίζουμε αν θα πάμε μπροστά με δύναμη, σιγουριά και ασφάλεια ή αν θα πάμε σε περιπέτειες. Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα. Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω ότι κανείς δε θα διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Θα νικήσουμε».

Το Newsbomb κοντά στους πολίτες

Ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στα περισσότερα εκλογικά κέντρα της χώρας.

Axarnwn 14

Η κάμερα του Newsbomb βρέθηκε στο δεύτερο ενιαίο λύκειο Αχαρνών, όπου κόσμος φτάνει για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Axarnwn 12
Axarnwn 15

Υπενθυμίζουμε πως όταν κλείσουν οι κάλπες θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα exit polls, ενώ τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα των εκλογών θα βγουν στις 21:30

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν θα ψηφίσουν όσοι έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα, αλλά και περίπου 100.000 νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι φέτος θα συμπλήρωναν το 18ο έτος της ηλικίας τους, καθώς δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι…

Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες.

Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης, μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία ταυτοτήτων της διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας των αστυνομικών τμημάτων, απ΄όπου θα εκδίδονται ταυτότητες με διευρυμένο ωράριο ακόμα και σήμερα (7:00 - 19:00), ενώ ανοιχτές είναι και οι υπηρεσίες των δήμων προκειμένου να εκδίδουν το απαραίτητο πιστοποιητικό γέννησης, που θα αποστέλλεται μέσω fax στην αρμόδια υπηρεσία.
Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως γυναίκες που είναι γραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου ή διαζευγμένες που αντικατέστησαν την ταυτότητά τους χωρίς να γίνει η διόρθωση των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο.

Πού ψηφίζω

Καθ’ολη τη διάρκεια της διαδικασίας, οι πολίτες μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του διαδικτύου στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών (ypes) και στην ένδειξη «Μάθε πού ψηφίζεις» ή στον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500.

Ποιοι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να μην ψηφίσουν

Η ψήφος είναι υποχρεωτική ωστόσο μπορούν να εξαιρεθούν οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:

α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.

β) Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα ( 40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας 3.

Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Στο μεταξύ, οι 99.007 ετεροδημότες, 79.413 εκ των οποίων κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής τους περιφέρειας εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 31/10/2014. Στο βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει μάλιστα η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στο. δήμο της βασικής τους εκλογής. Υπενθυμίζεται ότι εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, ενώ εξαίρεση αποτελούν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ετεροδημοτών.

Το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων έως τις 31/10/2014 ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα.
Μεταξύ αυτών, οι 99.007 είναι ετεροδημότες που θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε 290 εκλογικά τμήματα, 178 εκ των οποίων θα λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής.

Στην Αττική εκλογικά τμήματα για τους ετεροδημότητες έχουν συσταθεί:

1) Νέα Σμύρνη: 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, Αγ. Ανδρεα, για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Δράμας-Καβάλας), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας-Θεσ/νίκης-Κιλκίς-Πιερίας-Πέλλας-Σερρών-Χαλκιδικής), Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών-Καστοριάς-Κοζάνης-Φλώρινας).

2) Καλλιθέα: 6ο Λύκειο Καλλιθέας-Σωκράτους 218 για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Εβρου-Ξάνθης-Ροδόπης ), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζακύνθου-Κερκύρας-Κεφαλληνίας-Λευκάδας).

3) Γκράβα: Σχολικό Συγκρότημα Ταϋγέτου 60 για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ηπείρου (Αρτας-Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων-Πρέβεζας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (Καρδίτσας-Λάρισας-Μαγνησίας-Τρικάλων) και Περιφέρεια Κρήτης (Ηρακλείου-Λασιθίου-Ρεθύμνου-Χανίων).

4) Ηλιούπολη: 5ο Γυμνάσιο-Πολυκλαδικά Βουλιαγμένης 521 για ετεροδημότες από Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας-Εύβοιας-Ευρυτανίας-Φθιώτιδας-Φωκίδας), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας).

5) Αιγάλεω: 7ο Δημοτικό Σχολείο-Πελοποννήσου 5, 5ο Λύκειο, Σουλίου & Πελοποννήσου) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας-Ηλείας), Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδας-Αρκαδίας-Κορινθίας-Λακωνίας-Μεσσηνίας).

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Σε ότι αφορά τους σταυρούς προτίμησης, στις εκλογικές Περιφέρειες με 1-3 έδρες οι εκλογείς βάζουν 1 σταυρό, στις εκλογικές Περιφέρειες με 4-7 έδρες οι εκλογείς βάζουν 2 σταυρούς, στις εκλογικές Περιφέρειες με 8- 12 έδρες οι εκλογείς βάζουν 3 σταυρούς και στις εκλογικές Περιφέρειες με 13 έδρες και άνω οι εκλογείς βάζουν 4 σταυρούς. Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον αριθμό των σταυρών στα εκλογικά κέντρα.

H γενική απογραφή του 2011 μεταβάλει την κατανομή των εδρών και κατ' επέκταση αυξάνει ή μειώνει τους σταυρούς που έχουν δικαίωμα να βάλουν οι ψηφοφόροι. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα σημειωθούν οι ακόλουθες αλλαγές σε μια σειρά νομών, οι οποίες προκαλούν πονοκέφαλο σε βουλευτές, κυρίως της απερχόμενης κυβέρνησης:

• Αττικής: Οι βουλευτές αυξάνονται από 12 σε 15.
• Α' Αθηνών: Οι βουλευτές μειώνονται από 17 γίνονται 14.
• Β' Αθηνών: Οι βουλευτές που εκλέγονται στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας γίνονται 44 από 42.

Από μία έδρα κερδίζουν οι:

• Α' Πειραιά (6 από 5),
• Θεσπρωτίας (2 από 1),
• Μαγνησίας (6 από 5) και
• Κυκλάδων (4 από 3)

Απώλεια μιας έδρας θα έχουν οι:

• Σερρών (6 από 7),
• Τρικάλων (4 από 5),
• Καρδίτσας (4 από 5),
• Αχαΐα (8 από 9),
• Αιτωλοακαρνανίας (7 από 8) και
• Βοιωτίας (3 από 4)

Πότε ένα ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο:

1. Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου
2. Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου
3. Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του
4. Σε περίπτωση που λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου
5. Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος.
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015

Σχετικές ειδήσεις