ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού ψηφίζω 2015: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την κάλπη

Πού ψηφίζω 2015: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την κάλπη

Μάθετε που ψηφίζετε – Τι ισχύει για τους διπλοεγγεγραμένους – Ποιοι δικαιολογούνται να μην ψηφίσουν - Τι ισχύει για διαβατήρια και τις ταυτότητες

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις σημερινές (25/1/2015) εκλογές τα γραφεία διαβατηρίων θα λειτουργήσουν πέραν του καθορισμένου ωραρίου τους.

Συγκεκριμένα σήμερα, Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 τα γραφεία διαβατηρίων θα λειτουργούν από τις 7:00 έως τις 19:00 το απόγευμα.

Επισημαίνεται ότι το προσωπικό των Γραφείων θα παρέχει τις υπηρεσίες του προς το κοινό, για την παράδοση των διαβατηρίων, που έχουν ήδη εκτυπωθεί και είναι έτοιμα για να τα παραλάβουν οι δικαιούχοι τους, προκειμένου αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Επίσης, από τους δικαστικούς αντιπρόσωπους για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνονται δεκτά μια σειρά από δικαιολογητικά.

Συγκεκριμένα, εκτός από την ταυτότητα οι ψηφοφόροι μπορούν να επιδείξουν στην εφορευτική επιτροπή είτε το δίπλωμα οδήγησης είτε ακόμη και το βιβλιάριο ασθενείας του Ασφαλιστικού τους Ταμείου ώστε να ψηφίσουν.

Επίσης, οι ψηφοφόροι αν δεν έχουν ταυτότητα, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο τους.

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2015 θα βγουν στις 21.30 το βράδυ της Κυριακής.

Το τηλέφωνο για το «ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ», που μπορούν να καλούν οι ψηφοφόροι είναι το 2131361500.

Τι ισχύει για τους διπλοεγγεγραμμένους

Σε περίπτωση τυχόν διπλοεγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει δίπλα στα στοιχεία του διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα η ένδειξη Δ (διπλοεγγεγραμμένος). Κατά την ψηφοφορία, ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι, έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 113 παρ.2 του π.δ. 26/2012, έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψήφισε, ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

Με αυτές τις έντυπες υπεύθυνες δηλώσεις, εφοδιάζονται όλα τα εκλογικά τμήματα, μαζί με το λοιπό εκλογικό υλικό.

Ποιοι δικαιολογούνται να μην ψηφίσουν

Στο μεταξύ, εγκύκλιο σχετικά με τους εκλογείς που δικαιολογούνται να μην ψηφίσουν στις 25 Ιανουαρίου εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η ψήφος είναι υποχρεωτική.

Πρόκειται για όσους έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, όσους θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό και όσους έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν λόγω της μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Επίσης, δικαιολογείται να μην ψηφίσουν υπάλληλοι του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.ά. λόγω σοβαρής υπηρεσιακής ανάγκης και όσοι δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Σχετικές ειδήσεις