ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών: Τα πρώτα ονόματα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα!

Αποτελέσματα εκλογών: Τα πρώτα ονόματα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα!

Λιτό κυβερνητικό σχήμα με 10 έως 12 υπουργεία, πρωτοκλασάτα στελέχη σε θέσεις κλειδιά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανόρθωση της οικονομίας, αλλά και ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών που θα υπάγονται απ'ευθείας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνουν οι βασικές τομές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Θέμα... ωρών είναι, όπως όλα δείχνουν, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας από τον Αλέξη Τσίπρα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μετά τη σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη θριαμβευτική είσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή. Ο δρόμος ανοίγει διάπλατα, καθώς το πρωί ο κ. Τσίπρας θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια και με ταχύτατες διαδικασίες θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των συμφωνιών με τον Πάνο Καμμένο για τη δημιουργία μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας 163 βουλευτών. Ποια όμως θα είναι τα πρόσωπα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που θα έχουν τον πρώτο λόγο για τη συμμετοχή τους σε αυτό το νέο κυβερνητικό σχήμα, που ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί ότι θα είναι ολιγομελές;

Ο ρόλος του Γιάννη Δραγασάκη

Στα κομβικά υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η ανάληψη χαρτοφυλακίων από τους κ.κ. Σταθάκη, Τσακαλώτο και Βαρουφάκη, ενώ τον συντονιστικό ρόλο των συγκεκριμένων υπουργείων αλλά πιθανότατα και όλου του κυβερνητικού σχήματος θα έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, που θα έχει την θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Η ενοποίηση υπουργείων (π.χ. Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης) θα φέρει πιθανές ανατροπές σε πρόσωπα που έπαιζαν μέχρι σήμερα σκιώδη ρόλο από θέση αντιπολίτευσης και ασκούσαν κοινοβουλευτικό έλεγχο. Για το συγκεκριμένο υπουργείο δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb, η θέση να καταληφθεί από ευρωβουλευτή που είχε την ευθυνη πρίν μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Σε διαφορετική περίπτωση η κ.Ζωή Κωνσταντοπούλου φαίνεται να έχει το προβάδισμα, αν και "παίζει" και ο Αλ.Μητρόπουλος.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται τα ονόματα του Ν.Κοτζιά και της Νάντιας Βαλαβάνη, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα το αναλάβει ο Παν.Λαφαζάνης. Υπάρχει περίπτωση ωστόσο να τοποθετηθεί τελικα στο υπουργείο Ενέργειας και Μεταφορών - Υποδομών, οπότε στην οδό Σταδίου θα εγκατασταθεί πιθανότατα ο Δημ. Στρατούλης.

Για το υπουργείο Παιδείας (Πολιτισμού και Αθλητισμου) ακούγονται τα ονόματα των Τασ. Κουράκη και Θ. Φωτίου, ωστόσο έντονα συζητείται η αξιοποίηση του πανεπιστημιακού Κων. Τσουκαλά.

Θέση δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα θα έχουν Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης, ενώ την εκπροσώπηση της κυβέρνησης στα Media θα αναλάβει πιθανότατα ο διευθυντής της «Αυγής», δημοσιογράφος Νίκος Φίλης.

Ονόματα - επλήξεις αναμένονται στα νέα υπουργεία "Μετανάστευσης" και "Επιστημών".

Τα πρώτα νομοσχέδια

Όσον αφορά στα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης, το Newsbomb έχει εγκαίρως αποκαλύψει ότι αυτά θα αφορούν: στην αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης φτωχους, άπορους, ανασφάλιστους) την αποκατάσταση των Εργασιακών Δικαιωμάτων, την Επανεκκίνηση και Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας. Το σημαντικότερο ωστόσο θα είναι το Νομοσχέδιο για τα Φορολογικά που θα περιλαμβάνει την θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα νομοσχέδια που είναι έτοιμα αφορούν:

*Στην αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτατου μισθού με επαναφορά του στα επίπδα πρό του μνημονίου (751 ευρώ μικτά).

*Στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας -
επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες, δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους, δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς)

*Αντιμετώπιση - πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου από την πάταξη φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου υπολογίζεται πως τον πρώτο χρόνο θα υπάρχει όφελος 3 δις, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς.

*Αμεση παρέμβαση στα ΜΜΕ με πρώτο στόχο την άμεση κατάργηση της ΝΕΡΙΤ και η επανίδρυση της ΕΡΤ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν στο Newsbomb ότι ο έλεγχος της ενημέρωσης απο ένα ολιγοπώλιο θα τερματιστεί, υπενθυμίζοντας ότι θα εφαρμοστεί η νόμιμη διαδικασία για να χορηγηθούν άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και στα περιφερειακά κανάλια. Τα κανάλια που λειτουργούν μέχρι τώρα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τα τέλη που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρώσει"!

Δείτε τα πρόσωπα που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι υπουργεία (1 ή 2) θα δοθούν και στην πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Σχετικές ειδήσεις