ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Independent: Ελληνική εξέγερση ενάντια στους οικονομικούς ηγεμόνες της ΕΕ

Independent: Ελληνική εξέγερση ενάντια στους οικονομικούς ηγεμόνες της ΕΕ

«Η ελληνική εξέγερση ενάντια στους οικονομικούς ηγεμόνες της ΕΕ μπορεί να προκαλέσει μια παρατεταμένη οικονομική πολιορκία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώκει να διαπραγματευτεί νέους όρους για ένα σχέδιο διάσωσης, ενώ η ΕΕ θα περιμένει μέχρις ότου η έλλειψη χρημάτων θα αναγκάσει την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υπάρχουσες συμφωνίες», προβλέπει ο Independent που εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βρεθεί «σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτή η επικείμενη σύγκρουση με την ΕΕ φοβίζει τους Έλληνες, αλλά μετά από πέντε χρόνια λιτότητας που υπαγορεύεται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν αντέχουν άλλο, μια «οικονομική πολιορκία» της χώρας από τους δανειστές.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι επαναστάτησαν κατά του προγράμματος της λιτότητας που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο σε αντάλλαγμα για τα δάνεια. Το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υπόσχεται καλύτερους όρους για την Ελλάδα, κέρδισε μια αποφασιστική νίκη στις εκλογές και είναι κοντά στο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας ή να χρειαστεί συμμάχους. Αλλά το βέβαιο είναι ότι θα βρεθεί σύντομα σε μια αντιπαράθεση με την ΕΕ, καθώς ζητάει την απόλυτη χαλάρωση στη λιτότητα που έχει καταδικάσει τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες στη φτώχεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι δεν θέλει να φύγει η χώρα από την ΕΕ ή από το ευρώ, και αυτή η επιλογή δεν είναι δημοφιλής στην Ελλάδα. Η ΕΕ, από την άλλη, δεν θέλει χαλάρωση της λιτότητας στην Ελλάδα, λόγω των επιπτώσεων που θα υπάρξουν για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Ο βαθμός της ριζικής αλλαγής που μπορεί να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και με απόλυτη πλειοψηφία, θα περιορίζεται από την έλλειψη χρημάτων και την απροθυμία του 75% των Ελλήνων να εγκαταλείψουν το ευρώ», τονίζει η εφημερίδα.

«Θεωρητικά, ένα ριζοσπαστικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολύ καλύτερη θέση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση Σαμαρά που εκπροσωπεί το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Ένα από τα προβλήματα για την τρόικα ήταν ότι η αλλαγή επιβαλλόταν από το εξωτερικό, και κυρίως από τη Γερμανία, κάτι που απονομιμοποιούσε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ θα πρέπει να είναι δυνατός, αλλά το πρόβλημα παραμένει ότι οι ηγέτες της ΕΕ κρατάνε όλα τα δυνατά χαρτιά και μπορεί να μπουν στον πειρασμό να επιβάλουν τη θέλησή τους, ανεξάρτητα από το ποιον ψηφίζουν οι Έλληνες.

Οι Έλληνες φοβούνται επίσης ότι η προτεραιότητα για τους Γερμανούς και τους βορειοευρωπαίους είναι να συνεχίσουν να είναι σκληροί με την Ελλάδα, προκειμένου να στείλουν μια προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας ότι πρέπει να επιμείνουν στη λιτότητα», καταλήγει ο Independent.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015