ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2015: Όλο το πρόγραμμα του Τσίπρα στο δρόμο για το Μαξίμου

Αποτελέσματα εκλογών 2015: Όλο το πρόγραμμα του Τσίπρα στο δρόμο για το Μαξίμου

Η ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ διαγράφεται πλέον σε ολόκληρο το χάρτη της Ελλάδας με τον πιο έντονο τρόπο. Η μεγάλη ποσοστιαία διαφορά από τη ΝΔ υπερέβη τις όποιες συγκρατημένες εκτιμήσεις των τελευταίων ημερών.

Ωστόσο η αυτοδυναμία δεν επετεύχθη για δύο έδρες, κάτι που οδήγησε άμεσα τον Αλέξη Τσίπρα σε επαφές με τους κ. Καμμένο και Θεοδωράκη για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία, με τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να φαντάζει αυτή την ώρα ως το πιθανότερο σενάριο. Στο πλαίσιο αυτό, o ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντάται με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, αλλά και τον επικεφαλής του Ποταμιού με στόχο τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων κάτι που δεν αρνείται ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και το απόγευμα πιθανότατα θα είναι έτοιμη η νέα κυβέρνηση της χώρας.

Η ορκωμοσία του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα έχουν ένα υπουργείο στη νέα κυβέρνηση.

Επτακομματική η νέα Βουλή

Η νέα Βουλή θα είναι επτακομματική, με το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου να μένει εκτός εθνικής αντιπροσωπείας και το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει την τελευταία θέση. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που δεν θα υπάρχει ένας Παπανδρέου στη Βουλή από το 1923.

Στις 162 οι έδρες της νέας κυβέρνησης

Με δεδομένη τη συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου η νέα κυβέρνηση θα αποκτήσει πλειοψηφία με 162 έδρες καθώς οι Ανεξάρτητοι Ελληνες παίρνουν 13 έδρες, ενώ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται μεταξύ των 149.

Πώς θα είναι το κυβερνητικό σχήμα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb, το κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να είναι λιτό με 10 έως 12 υπουργεία, πρωτοκλασάτα στελέχη σε θέσεις κλειδιά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανόρθωση της οικονομίας, αλλά και ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών που θα υπάγονται απευθείας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνουν οι βασικές τομές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Σχετικές ειδήσεις