ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σέλινγκ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποσχέσεις της

Σέλινγκ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποσχέσεις της

«Πιστεύω ότι αυτά που λαϊκιστικά εξαγγέλθηκαν στον προεκλογικό αγώνα, σε μεγάλο βαθμό δεν θα μπορέσουν να τηρηθούν, διότι δεν υπάρχουν καν τα χρηματικά μέσα. Η διαγραφή του χρέους είναι μεν μια λαϊκιστική αξίωση, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα προσέφερε και τόσα πολλά, γιατί ούτως ή άλλως η Ελλάδα δεν θα πληρώνει τόκους έως το 2020 ή και αργότερα» επεσήμανεΑυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Κατά την άποψή του, καθήκον του Eurogroup είναι να συζητήσει τώρα με την απαραίτητη χαλαρότητα αυτά τα θέματα και το πρόβλημα βρίσκεται όχι σε αυτό, αλλά στην Ελλάδα, ενώ το αν θα ξεκινήσουν νέα προγράμματα βοήθειας, αυτό θα πρέπει να το ζητήσει η Αθήνα και θα ήταν τελείως λάθος η Ευρώπη να μην επιδείξει προθυμία για διάλογο.

Σημειώνοντας πως αν υπάρξουν νέα προγράμματα, οι προϋποθέσεις για αυτά θα πρέπει να καθοριστούν από κοινού, ο κ. Σέλινγκ χαρακτήρισε ως «παράδοξη» την αιτίαση για τη σύγκληση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί κάποιος να συζητά για μια διαγραφή χρέους για ολόκληρη την Ευρώπη, επειδή μια χώρα, όπως η Ελλάδα, έχει προβλήματα και κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο.

Με την Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει ένας «κανονικός πολιτικός διάλογος», καθώς κανένας δεν θέλει να προκληθεί μια επιπλέον κρίση, ανέφερε, ενώ ως προς μια αναδιάρθρωση του χρέους, επισήμανε ότι ισχύουν μακρόχρονες προθεσμίες αποπληρωμής.

Πρόσθεσε δε πως θα πρέπει να εξεταστεί με ποιες σκέψεις προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «για εμάς ισχύουν αυτά που ισχύουν σήμερα, και αν κανείς θέλει να αλλάξει κάτι, θα πρέπει να έλθει ένα αίτημα από μια χώρα-μέλος, το οποίο κατόπιν θα συζητηθεί».

Σχετικές ειδήσεις