ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκπληξη από την Goldman Sachs για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Έκπληξη από την Goldman Sachs για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Τα χθεσινά αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, αναφέρει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs, και κυρίως η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και το γεγονός ότι το κόμμα των ΑΝΕΛ, που δεν προβλεπόταν να μπει στην Βουλή, κατόρθωσε και πήρε 13 έδρες, και τώρα συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Goldman Sachs επισημαίνει ακόμη ότι η πραγματική διάσπαση μεταξύ φιλοευρωπαίων και αντίευρωπαίων βουλευτών δεν είναι γνωστή, τα κόμματα που υποστηρίζουν ξεκάθαρα τις mainstream πολιτικές εντός της ευρωζώνης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), καταλαμβάνουν μόλις 106 έδρες, κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο των κοινοβουλευτικών ψήφων.

Σύμφωνα με την ανάλυση, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν τρία βασικά κοινά σημεία: διακοπή των πολιτικών λιτότητας, αλλαγή των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, χωρίς παρέμβαση της τρόικας, και ελάφρυνση του κρατικού χρέους.

«Θα είναι δύσκολο για έναν τέτοιο συνασπισμό να υποχωρήσει και από τις τρεις αυτές βασικές επιδιώξεις. Οι λαϊκές προσδοκίες σε αυτή την προεκλογική περίοδο ήταν υψηλές. Μια άμεση απογοήτευση θα οδηγούσε σε κατάρρευση της δημοτικότητας των αντίστοιχων πλευρών. Επιπλέον, η σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου έχει υψηλή συγκέντρωση σε μεμονωμένα άτομα που υποστηρίζουν δυναμικά τουλάχιστον μία από τις τρεις πολιτικές γραμμές», αναφέρει η εταιρεία.

Σχετικές ειδήσεις