ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρώνε τις σάρκες τους στη ΝΔ!

Τρώνε τις σάρκες τους στη ΝΔ!

Τον αδύναμο κρίκο στον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά εντόπισαν άπαντες στη ΝΔ, μετά την οδυνηρή για αυτούς ήττα της πολιτικής του σκληρού ροκ, της βουτιάς στη βαθειά δεξιά, και της κινδυνολογίας, που σχεδίασαν και εκτέλεσαν οι στενοί τους συνεργάτες και υπουργοί.

ΣΕ ΦΑΣΗ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ Η ΝΔ ΛΟΓΩ ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ

Η βαριά ήττα προδικάζει αμφισβήτηση του σημερινού προέδρου του κόμματος από όλες τις πλευρές. Η κριτική από τους ανθρώπους του Κώστα Καραμανλή εκδηλώθηκε νωρίς, αλλά περισσότερο, ήταν οι μυστικές διεργασίες στο γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που έβαλαν φωτιά στα κομματικά στελέχη.

Το βέβαιο είναι ότι η ΝΔ μπαίνει σε ένα σπιράλ περιδίνησης για μακρύ διάστημα, καθώς η λογική της αριστερής παρένθεσης Τσίπρα, δεν μπορεί να σταθεί σαν στρατηγική που θα δικαιολογούσε την διάθεση χρόνου στον Σαμαρά, μολονότι αυτό ήταν το κεντρικό ζήτημα στη Συγγρού με διαρροές για συνέδριο «εκτόνωσης».

Επίσης, η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να επικαλεστεί το έργο του με διάθεση εξωραϊσμού της οικονομίας για να παραμείνει στην καρέκλα του, δεν έγινε αποδεκτή από τα περισσότερα στελέχη. Άλλωστε όπως λένε πολλοί πλέον, η διλληματική στρατηγική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε περισσότερο φοβισμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, παρά επαναπάτρισε δεξιούς από τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή. Μείζονα ρόλο στην κινητικότητα έχουν οι βουλευτές που έχασαν την έδρα τους και οι οποίοι πρωτοστατούν στις ζυμώσεις της επόμενης μέρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν ηχηρή η απουσία βουλευτών, υπουργών και κομματικών στελεχών από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Συγγρού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς.

Μια αξιοσημείωτη πτυχή της στρατηγικής Σαμαρά, είναι να κερδίσει χρόνο λόγω της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, και την εκλογή Προέδρου Της Δημοκρατίας. Το πρόσωπο που θα υποδείξει για την Προεδρία ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρία εξουδετέρωσης εσωκομματικών αντιπάλων και ειδικά του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Για το λόγο αυτό, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι επιμένουν στο όνομα του Στ. Δήμα, ελπίζοντας στη βοήθεια των καραμανλικών και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, το όνομα του οποίου κυκλοφόρησε ως μεταβατική λύση.

Δεν παύουν πάντως να προκαλούν αντιδράσεις τα δεξιά και ακροδεξιά ανοίγματα που έκανε ο Σαμαράς με στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Όλοι πλέον διερωτώνται για την κατάληξη αυτής της τακτικής εάν συνεχίσει να κινείται η ΝΔ προς τα δεξιά της, το ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή. Πολλοί θεωρούν ότι η εγκατάλειψη της κεντροδεξιάς απεδείχθη λάθος σε σχέση με τη στρατηγική του μεσαίου χώρου του Κ. Καραμανλή.

Στην εκκίνηση της διαδοχής, μεταξύ άλλων, ετοιμάζεται να τοποθετηθεί και ο Μάκης Βορίδης, ενισχύοντας πιθανότητες διάσπασης του κόμματος σε κεντροδεξιά και πιο δεξιά εκδοχή. Από την άλλη, η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να επιμένει ότι δεν θα πετάξει πέτρα στη τζαμαρία και θα μπει από την πόρτα στη Συγγρού αναλαμβάνοντας με θεσμικό τρόπο την ηγεσία της ΝΔ.

Όπως προκύπτει, το θέμα της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος είναι αναγκαίο να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν, πριν αποδειχτεί καταλύτης καθώς η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι μάλλον παιχνίδι του αυτονόητου, όπως λένε έμπειρα στελέχη.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η διατήρηση της στρατηγικής φόβου και κινδυνολογίας στην αντιπολίτευση θα οδηγήσει σε νέα συρρίκνωση και διχασμό στο εσωτερικό του κόμματος.

Σχετικές ειδήσεις