Σήμερα ορκίζεται η νέα κυβέρνηση

Newsroom Newsroom

Σήμερα ορκίζεται η νέα κυβέρνηση

Στην τελική ευθεία για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, που από χθες (26/01/2015) το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει συναντήσεις και επαφές και με κορυφαία στελέχη του κόμματός του.

- Δείτε στο τέλος του κειμένου τους πιθανούς υπουργούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα νέα υπουργεία θα συστήσει η νέα κυβέρνηση, στα οποία θα ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες άλλων υπουργείων τα οποία καταργούνται. Παράλληλα θα μετονομαστούν δύο άλλα υπουργεία.

Συγκεκριμένα, συστήνεται υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.

Ακόμη, συστήνεται υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Επίσης, δημιουργείται υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, συστήνεται υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέλος, όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται, μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.

Την ίδια ώρα φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τον κυβερνητικό εταίρο κ. Πάνο Καμμένο να έχει συμφωνήσει να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Φουντώνει η ονοματολογία
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με παράλληλη πορεία από την Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναλάβει διευθυντής του γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ο Σπύρος Σιαγάς, επίσης δικηγόρος θα είναι o γραμματέας του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Το νέο όνομα έκπληξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μάλλον ο Αριστείδης Μπαλτάς, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας.

Επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας εκτιμάται ότι θα τεθεί, ο Δημήτρης Στρατούλης, ενώ πιθανότατα ως αναπληρώτρια θα τοποθετηθεί η Ράνια Αντωνοπούλου, καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας.

Τέλος όσον αφορά τα νέα ονόματα ο ιατρός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Όμως, από τη στιγμή που στο υπουργείο ενταχθεί και η Κοινωνική Ασφάλιση, σε αυτό επικεφαλής υπουργός θα είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τον Αν. Ξάνθο αναπληρωτή με χαρτοφυλάκιο την Υγεία.

Κατά τα άλλα στο λιτό κυβερνητικό σχήμα που θα περιλαμβάνει μέχρι 12 υπουργεία, σίγουρος θα πρέπει να θεωρείται ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης που αναλαμβάνει το υπερυπουργείο Δημόσιας Διοίκησης (όπου θα ενταχθεί και το Δημόσιας Τάξης) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έχοντας ως υπεύθυνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς τον δικαστικό κ. Νικολούδη

Στα κομβικά υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει κλειδώσει η ανάληψη χαρτοφυλακίων από τους κ.κ. Βαρουφάκη, Σταθάκη, Τσακαλώτο, με τον πρώτο να κατακτά τον τίτλο του υπουργού Οικονομίας, ενώ το συντονιστικό ρόλο των συγκεκριμένων υπουργείων αλλά πιθανότατα και όλου του κυβερνητικού σχήματος θα έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, που θα έχει λάβει και τη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται τα ονόματα του κ. Ν. Κοτζιά και της Νάντιας Βαλαβάνη, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα το αναλάβει πιθανότατα ο Δ. Στρατούλης ενώ ο Παν. Λαφαζάνης θα τοποθετηθεί τελικα στο υπουργείο Ενέργειας και Μεταφορών - Υποδομών.

Το υπουργείο Επικρατείας θα αναλάβει, εκτός απροόπτου, ο άμεσος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, κ. Νίκος Παππάς, ενώ ο δημοσιογράφος, Νίκος Ξυδάκης, διατηρεί το προβάδισμα ώστε να είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σε ό,τι αφορά στα άλλα πρόσωπα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που θα λάβουν χαρτοφυλάκια υφυπουργών, προκρίνονται μέχρι στιγμής ο Τέρενς Κουίκ για το υφυπουργείο Εξωτερικών και οι κυρίες Κουντουρά και Ξουλίδου.

H διαδικασία και η ορκωμοσία
Αν κλείσουν οι διαβουλεύσεις νωρίς το πρωί, για την οριστικοποίηση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του σχήματος μέχρι το νωρίς σήμερα (27/01/2015) το μεσημέρι, ώστε εν συνεχεία να ακολουθήσει η ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του κ. Παπούλια, από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στο μέτωπο με τους δανειστές, μεθαύριο Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνάντηση στις 15.00 με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην Αθήνα, όπως διέρρευσε από τον ΣΥΡΙΖΑ, προγραμματίζει να έρθει την επόμενη εβδομάδα και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση αποκάλυψε ότι είχε 15λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον επόμενο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, το όνομα του οποίου δεν θέλησε να αναφέρει, αφού όπως είπε «δεν έχει διοριστεί ακόμη». Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, το όνομα και το τηλέφωνο του νέου υπουργού έδωσε στον κ. Ντάισελμπλουμ ο ίδιος ο Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος χθες εκπροσωπούσε την ελληνική πλευρά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved