Εκλογές 2019- Πατούλης: 10 άξονες για μια ασφαλή Αττική

Newsroom Newsroom

Εκλογές 2019- Πατούλης: 10 άξονες για μια ασφαλή Αττική
«Η Νέα Αρχή για την Αττική, διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο προστασίας για την κάθε περιοχή» υποστήριξε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης.

Περιφερειακές εκλογές 2019Την πολιτική δέσμευση ότι η υφιστάμενη δραματική κατάσταση θα αλλάξει στην Περιφέρεια Αττική και ότι θα ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα την προσπάθεια για να μην αισθάνεται κανένας πολίτης απροστάτευτος, έδωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας και είχε ως κεντρικό θέμα την Πολιτική Προστασία και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Ο Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του και παρουσίασε τους 10 κεντρικούς άξονες του συνδυασμού Νέα Αρχή για την Αττική για μια αποτελεσματική Πολιτική Προστασία και διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Μεταξύ αυτών των αξόνων είναι η πρόληψη, η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου, η εφαρμογή έγκαιρων συστημάτων ειδοποίησης και την εκπαίδευση εμπλεκόμενων στελεχών και την ενημέρωση των ευπαθών ομάδων.

«Ζητούμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Δεν επενδύουμε στην αποτυχία των αντιπάλων μας. Βγαίνουμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις και όχι να πάρουμε αξιώματα», σημείωσε ο Γιώργος Πατούλης ο οποίος τόνισε πως την εξειδίκευση του Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει Ειδική Επιστημονική Ομάδα.

Αναφορά στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και στις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής έκαναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Ευθύμιος Λέκκας Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, ο Π. Μαρκετάκης Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Ειδικός Σύμβουλος Ασφαλείας, ο Σωτήρης Παπασπυρόπουλος συντονιστής του προγράμματος του συνδυασμού Νέα Αρχή για την Αττική, ο Βασίλης Πολίτης Υποναύαρχος ε.α. Πολεμικού Ναυτικού και ο Σωτήρης Γεωργακόπουλος Επίτιμος Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος.

Αφού επισήμανε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις της περιφέρειας απέτυχαν στην αποστολή τους, ο Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε ως «εγκληματική» την αμέλεια της περιφέρειας και της κεντρικής διοίκησης να μην αξιοποιήσουν το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα. Στη συνέχεια εξήγησε πως η Νέα Αρχή θα καταρτήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για το σύνολο της Αττικής. Το σχέδιο αυτό θα βασίζεται μεταξύ άλλων στην έγκαιρη εκτίμηση και ανάλυση των κινδύνων, με τη χρήση σύγχρονων επιστημονικών μεθοδολογιών και μέσων.

«Στις 26 Μαΐου κάνουμε μια Νέα Αρχή στην Αττική. Μια Νέα Αρχή για να μη ζήσουν ποτέ ξανά οι πολίτες της Αττικής δύσκολες στιγμές λόγω φυσικών καταστροφών. Για να μην νιώθουν μόνοι και αβοήθητοι από το Κράτος και την Περιφέρεια. Η Νέα Αρχή για την Αττική, διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο προστασίας για την κάθε περιοχή. Και αυτό αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους μας που έχασαν ζωές και περιουσίες. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την Αττική και αυτό θα το πράξουμε μαζί. Στη προσπάθεια μας αυτή είμαι βέβαιος ότι με συμμάχους τους πολίτες θα κερδίσουμε. Ήρθε η ώρα της μεγάλης ανατροπής για την Αττική που θέλουμε και μας αξίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Στην ομιλία του επισήμανε ότι η επιλογή του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας για την παρουσίαση των προτάσεων της Νέας Αρχής για την Πολιτική Προστασία και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών έγινε για συμβολικούς λόγους.

«Ξεκινάμε σήμερα από δω, από το Δήμο Μαρκοπούλου, οικισμοί του οποίου σύμφωνα με πρόσφατή έρευνα του ΕΜΠ βρίσκονται στο κόκκινο, για να παρουσιάσουμε τις προγραμματικές θέσεις και το σχέδιο της παράταξης μας για να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας για την Αττική» είπε.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι οι πολίτες της Αττικής δεν μπορούν και δε θέλουν να δεχτούν την παράταση αυτής της παρακμής και υπογράμμισε πως ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών είναι υπαρκτός και χρειάζεται σχέδιο για να αντιμετωπιστούν.

Η έρευνα του ΕΜΠ

Ο Γιώργος Πατούλης έκανε αναφορά στην πρόσφατη έρευνα του ΕΜΠ τονίζοντας ότι καταγράφονται εννέα ευάλωτοι οικισμοί μόνο στην ανατολική Αττική και συγκεκριμένα σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Ωρωπό έως την Παλαιά Φώκαια. Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που φέρνει στο κόκκινο αυτές τις περιοχές περιλαμβάνει: επικίνδυνες φυτεύσεις, ελλιπές οδικό δίκτυο με στενά πλάτη δρόμων, χωρίς απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα, ανύπαρκτη ρυμοτομία, βραχώδεις ακτογραμμές, διάσπαρτες κατοικίες, αποκλεισμός διόδων προς τη θάλασσα με μάντρες ή περιφράξεις.

Ο Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή της καταστροφής ο ίδιος μαζί με δεκάδες εθελοντές στήριξε έμπρακτα τους πληγέντες και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είμαι εδώ μαζί με εκατοντάδες φίλους και συνεργάτες, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ευθύνης, αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης. Το μήνυμα ότι μπορούμε να διορθώσουμε όλα όσα μας ενοχλούν και μας απειλούν.

Έχουμε καθήκον να μάθουμε από τα λάθη των προηγούμενων και να εξασφαλίσουμε στους πολίτες και στο περιβάλλον την βέλτιστη δυνατή προστασία. Απαιτείται ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, οι σεισμοί και οι πλημμύρες».

Οι 10 άξονες του Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών

Ο Γιώργος Πατούλης επισήμανε την ανάγκη θέσπισης ενός κεντρικού επιχειρησιακού σχεδιασμού με συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις επιχειρησιακής λειτουργίας και προσδιόρισε τους 10 κεντρικούς άξονες της πρότασης του.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Αττικής χρειάζεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση ενός σχεδίου Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε ότι «το σχέδιο της Νέας Αρχής δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων, με την εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης της Περιφέρειας και των Δήμων που επηρεάζονται, ώστε να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά σε έκτακτες καταστάσεις».

IMG_7672_.JPG
01

Επιπλέον έκανε γνωστό ότι στόχος είναι να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, με αποστολή μηνυμάτων SMS με οδηγίες για το πώς θα πρέπει να δράσουν για να προστατευθούν.

Το σχέδιο της Νέας Αρχής θα βασίζεται:

 • στην έγκαιρη εκτίμηση και ανάλυση των κινδύνων
 • στη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας για το σύνολο της Αττικής
 • στη διαρκή επιμόρφωση των στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών,
 • στην υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης στα σχολεία και τις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με το Γιώργο Πατούλη το σχέδιο του συνδυασμού του περιλαμβάνει:

Πρώτον την υλοποίηση κατά προτεραιότητα όλων των αναγκαίων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση, των Δήμων της Αττικής

Δεύτερον, τη στενή, καθημερινή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, με την εκάστοτε Κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθούν μεγάλα έργα αλλά και πολιτικές, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για έγκαιρη αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Το μοντέλο πολιτικής προστασίας που προωθεί η Νέα Αρχή για την Αττική υπηρετείται από 10 βασικές θέσεις:

 1. Εκτίμηση και Ανάλυση Κινδύνων με εκπόνηση τεχνικών μελετών διακινδύνευσης και διαχείρισης κινδύνων ανά περιοχή
 2. Σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, με Μητροπολιτικό χαρακτήρα
 3. Δημιουργία βάσης δεδομένων με επιστημονικά, τεχνικά και επιχειρησιακά δεδομένα για όλη την Αττική.
 4. Συστήματα επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για άμεσο και ταχύτατο συντονισμό.
 5. Διαρκής επιμόρφωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
 6. Ειδική εκπαίδευση πολιτικής προστασίας, στα σχολεία, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
 7. Ασκήσεις ετοιμότητας σε κάθε Δήμο χωριστά και στην Περιφέρεια συνολικά στις οποίες και εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες.
 8. Αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων και τεχνολογιών, με εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, με αποδέκτες την Περιφέρεια και τους Δήμους.
 9. Έγκαιρη προειδοποίηση προστασίας κατοίκων από επερχόμενο κίνδυνο στην Αττική, με την διαδικασία αποστολής SMS στους πολίτες.
 10. Εξασφάλιση πόρων , με αξιοποίηση εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία των παραπάνω δράσεων ο Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενώ έκανε γνωστό ότι θα δημιουργήσει μία ειδική επιστημονική ομάδα που θα αναλάβει τη διαμόρφωση των θέσεων που σήμερα παρουσιάστηκαν. Η ομάδα αυτή θα μελετήσει τις διεθνώς πιο επιτυχημένες πρακτικές προκειμένου αυτές, όπου είναι εφικτό να υιοθετηθούν για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δράση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Για την υλοποίηση του σχεδίου υπογράμμισε ότι θα διεκδικήσει την Εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων την αναβάθμιση του ρόλου των Συνδέσμων την εξειδίκευση του ΕΣΠΑ 2014-2020, σε θέματα περιβαλλοντικής προστασία και κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση και αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος. Επιπλέον πρότεινε την ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας. Όπως τόνισε αυτό πρέπει να γίνει με δεδομένο ότι η περίοδος επικινδυνότητας είναι 6 μήνες και πρέπει να υπάρχει μία διακριτή κατηγορία με δικαιούχους τους Δήμους και τους Συνδέσμους για τη κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας σε αναδασώσεις, καθαρισμούς ρεμάτων, την υποβοήθηση του έργου του αποχιονισμού και μία σειρά άλλων περιπτώσεων υποστήριξης του υφιστάμενου μηχανισμού πολιτικής προστασίας των Δήμων.

Κατά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης βράβευσε συμβολικά τον Αλέκο Κόκκαλη υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Αμαρουσίου για την προσφορά του και την καθοριστική συμβολή του στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στο Μαρούσι και σε όλη την Περιφέρεια Αττικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved