ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοτικές εκλογές 2019 - Δημοσκόπηση: Ποιος προηγείται στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Δημοτικές εκλογές 2019 - Δημοσκόπηση: Ποιος προηγείται στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Ο κ. Ταχιάος εμφανίζεται να έχει το υψηλότερο ποσοστό θετικής γνώμης καθώς και το χαμηλότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης

Δημοτικές εκλογές 2019: Tην πρόθεση ψήφου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει δημοσκόπηση της εταιρείας Innovation Metrisis Poll.

Η δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 9 έως 12 Απριλίου, για λογαριασμό της Voria.gr.

Η μέτρηση ήταν τηλεφωνική, βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, έγινε σε δείγμα 813 ατόμων, ηλικίας άνω των 17 ετών, με δικαίωμα ψήφου, στα γεωγραφικά όρια του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει υπεροχή του Νίκου Ταχιάου τόσο ως προς την πρόθεση ψήφου. Μάχη για τον δεύτερο γύρο δίνουν οι Κατερίνα Νοτοπούλου και Γιώργος Ορφανός και ακολουθεί μια ομάδα τριών υποψηφίων, οι Παναγιώτης Ψωμιάδης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Σπύρος Βούγιας με μικρές διαφορές μεταξύ τους.

Στην ίδια έρευνα γίνεται αποτίμηση του έργου του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα καθώς και του απερχόμενου δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ενώ αξιολογείται και η συμφωνία των Πρεσπών.

Θετικές – αρνητικές γνώμες

Ο κ. Ταχιάος εμφανίζεται να έχει το υψηλότερο ποσοστό θετικής γνώμης καθώς και το χαμηλότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης.

Συγκεκριμένα στις θετικές γνώμες προηγείται ο υποψήφιος της ΝΔ με 47,7% και ακολουθούν οι κ. Ορφανός με 46%, Ζέρβας 32,3%, Βούγιας 30%, Ψωμιάδης 26,7% και Νοτοπούλου 19,9%.

Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει ο κ. Ψωμιάδης με 67,4% και ακολουθούν οι κ. Νοτοπούλου 54%, Βούγιας 51,2%, Ζέρβας 45,3%, Ορφανός 38,8% και Ταχιάος 24,6%.

Πρόθεση ψήφου

Πρώτος στην πρόθεση ψήφου έρχεται ο κ. Ταχιάος με 23% και ακολουθούν οι κ. Νοτοπούλου 13,7%, Ορφανός 13,1%, Ψωμιάδης 7,1%, Ζέρβας 6,8%, Βούγιας 6,5%, Σωτήρης Ζαριανόπουλος 3,5%, Αρτέμις Ματθαιόπουλος 2,4%, Μάκης Κυριζίδης, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Πέτρος Λεκάκης από 1,5%, Χάρης Αηδονόπουλος 1,2% «άλλος» 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 15,9% (11,9% αναποφάσιστοι, 4% άκυρο λευκό).

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 41,1% επιλέγει την κ. Νοτοπούλου, 15,1% τον κ. Ταχιάο, από 6,8% τους κ. Ορφανό και Ζέρβα, 5,5% τον κ. Βούγια και 4,1% τον κ. Ψωμιάδη.

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το 49,6% επιλέγει τον κ. Ταχιάο και ακολουθούν οι κ. Ορφανός 24,4%, Ψωμιάδης 8,1%, Ζέρβας και Κυριζίδης από 3,3%.

Η μάχη του δεύτερου γύρου

Στην έρευνα εξετάστηκαν και τα δύο πιθανότερα σενάρια αντιπάλων κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών μεταξύ του κ. Ταχιάου από τη μια και ενός εκ των κ. Νοτοπούλου και Ορφανού από την άλλη. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι και στις δύο περιπτώσεις ο κ. Ταχιάος έχει τον πρώτο λόγο και μάλιστα με αντίπαλο την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή του εμφανίζεται να επιτυγχάνεται με μεγαλύτερη ευκολία. Ειδικότερα:

– Μεταξύ των κ. Ταχιάου και Νοτοπούλου ο πρώτος προηγείται με 46,1% έναντι 21,4% της δεύτερης και με την αδιευκρίνιστη ψήφο να είναι στο 32,5% (21,1% αναποφάσιστοι, 11,4% λευκό, άκυρο, αποχή). Μετά την αναγωγή τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 51,1% Ταχιάος, 24,4% Νοτοπούλου και 24,5% αναποφάσιστοι.

– Μεταξύ των κ. Ταχιάου και Ορφανού ο πρώτος προηγείται με 37,7% έναντι 30,2% του δεύτερου και με την αδιευκρίνιστη ψήφο να είναι στο 32,1% (16,3% αναποφάσιστοι, 15,8% άκυρο, λευκό, αποχή). Μετά την αναγωγή τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 44,7% Ταχιάος, 35,9% Ορφανός και 19,4% αναποφάσιστοι.

Τέλος, στην παράσταση νίκης προηγείται κι εκεί ο κ. Ταχιάος με 34,1 % και ακολουθούν ο κ. Ορφανός με 13,6%, ο κ. Ψωμιάδης με 4%, η κ. Νοτοπούλου με 3,8% και ο κ. Ζέρβας με 3,3%.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Συντριπτική είναι η απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών από τους Θεσσαλονικείς.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα «εσείς πως κρίνετε τη συμφωνία των Πρεσπών» επτά στους δέκα δηλώνουν αντίθετοι. Ειδικότερα, το 60,8% την κρίνει «σίγουρα αρνητικά» και άλλο ένα 10,6% «μάλλον αρνητικά». Σίγουρα θετική γνώμη έχει το 14,1% και «μάλλον θετική» το 8,4%.

Η επίμαχη συμφωνία φαίνεται πως θα παίξει ρόλο και ως προς την ψήφο των πολιτών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ποσοστό 59,7% δηλώνει ότι η συμφωνία θα επηρεάσει αρκετά έως πολύ την ψήφο τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ το 34,2% δηλώνει ότι θα την επηρεάσει λίγο έως καθόλου.

Η γνώμη για το έργο Τζιτζικώστα – Μπουτάρη

Θετικά αποτιμούν το έργο του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα οι ερωτηθέντες. Συγκεκριμένα, το 56% δηλώνουν πολύ έως αρκετά ικανοποιημένοι σε αντίθεση με το 28,1% που εμφανίζονται λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι.

Μεγαλύτερο βαθμό αποδοχής έχει το έργο του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Συγκεκριμένα το 69,7% δηλώνουν ότι είναι πολύ έως αρκετά ικανοποιημένοι από το έργο του δημάρχου σε αντίθεση με το 34,5% που εμφανίζονται λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι. Πάντως, το ποσοστό αναποφάσιστων στην περίπτωση αξιολόγησης του έργου του κ. Τζιτζικώστα είναι υψηλότερο (15,9%) σε σχέση με αυτό για τον κ. Μπουτάρη (6,1%).

ΠΗΓΗ voria.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονιστική μαρτυρία για το θάνατο του αστυνομικού: «Υποχώρησε το χιόνι κι έφυγε στο κενό» (pics)

Δραπέτης τραγουδιστής: Όταν βγω από τη φυλακή θα συνεχίσω την καριέρα μου...

Σχετικές ειδήσεις