ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - Τι ώρα θα έχουμε το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα

Εκλογές 2019: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - Τι ώρα θα έχουμε το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα
ΕUROKINISSI

Εκλογές 2019: Με πολλές καινοτομίες θα πραγματοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και οι ευρωεκλογές του Μαΐου, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος από την Singular Logic.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για μια μεγάλη πρόκληση καθώς για πρώτη φορά στήνονται ταυτόχρονα τέσσερις κάλπες γεγονός που οδηγεί σε μια σύνθετη και πρωτόγνωρη διαδικασία.

Όπως είπε προτεραιότητα είναι η διευκόλυνση των ψηφοφόρων αλλά και των εργαζομένων ενώ οι στοχευμένες καινοτομίες που υιοθετούνται θωρακίζουν την διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Όσον αφορά τον τρόπο που θα γίνουν οι εκλογές, τα εκλογικά τμήματα θα σπάσουν στα δύο: στο Ά θα ψηφίζουν οι εκλογείς για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές ενώ στη συνέχεια στο ΄Β θα ψηφίζουν για τις δημοτικές και κοινοτικές. Αυτό αφορά το 85% των εκλογικών τμημάτων ενώ στους μικρούς δήμους και εκεί που δεν υπάρχει κοινοτικό ψηφοδέλτιο τα τμήματα θα είναι ενιαία.

Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως «ως αναγνώριση της δουλειάς και των απαιτήσεων της διαδικασίας» οι αμοιβές είναι αυξημένες κατά περίπου 30% ενώ δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους δικαστικούς αντιπροσώπους να μειώσουν την γραφειοκρατική διαδικασία και αντί να γράψουν με το χέρι στα εκλογικά βιβλία τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους να τους έχουν προτυπώσει και να τους επικολλήσουν σε αυτά.

Η μεγαλύτερη καινοτομία είναι η χρήση ενός tablet. Συγκεκριμένα, η Singular Logic θα παραδώσει 12.000 ταμπλέτες οι οποίες καλύπτουν όλες τις ανάγκες της Αττικής και επιλεγμένα άλλες περιοχές της χώρας (Πάτρα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο) μαζί με τα 4.700 κινητά που είχαν χρησιμοποιηθεί στην προηγούμενη αναμέτρηση έτσι ώστε θα υπάρχει ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος, καταρχήν για τις ευρωεκλογές, περίπου στις 21.30.

Μάλιστα μέσω εγκυκλίου έχει δοθεί εντολή στυς δικαστικούς αντιπροσώπους ώστε να η προτεραιότητα τους να είναι στις κάλπες των ευρωεκλογών κατά 60% καθώς εκεί απαιτείται και η καταγραφή άμεσα των ψήφων ώστε να γίνει γνωστό ποιοι έχουν εκλεγεί.

Ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος πάντως εξήγησε πως τα αποτελέσματα θα ενσωματώνονται στο σύστημα σχεδόν ταυτόχρονα. Για την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Πειραιά αλλά και για την Θεσσαλονίκη, τα αποτελέσματα αναμένονται επίσης μέχρι τις 21.30 καθώς θα αποστέλλονται όλα ηλεκτρονικά από τα εκλογικά κέντρα στο σύστημα ενώ αρκετά νωρίς θα υπάρχει και η σταυροδοσία.

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως έχουν γίνει τα απαραίτητα για μια ομαλή εκλογική διαδικασία και παρότρυνε τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος παρουσίασε τη νέα διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Εσωτερικών μέσω της οποίας θα μεταδίδονται τα αποτελέσματα, παρέχοντας επιπλέον στοιχεία και χάρτες στους χρήστες με ποιοτικές αναλύσεις.

Εξήγησε πως το νέο σύστημα δίνει την δυνατότητα και στα πρωτοδικεία να κινηθούν άμεσα για την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων καθώς ακόμα και οι κατανομές εδρών γίνονται αυτόματα.

Διευκρίνισε πως μολονότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών όπως αυτά θα καταγραφούν στις κάλπες της Αττικής θα είναι διαθέσιμα πολύ νωρίτερα, δεν θα μεταδοθούν έως ότου υπάρχει ένα ασφαλές ποσοστό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Όπως είπε, στην ηγεσία του υπουργείου βρήκε ανοιχτά μυαλά και αυτιά για την μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή για να συμπληρώσει πως απαιτείται πλέον το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Τόσο ο Αλέξης Χαρίτσης όσο και ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος επεσήμαναν πως για την σωστή λειτουργία του νέου συστήματος απαιτείται η ανταπόκριση των δικαστικών αντιπροσώπων, επαναλαμβάνοντας πως μόνο έτσι μπορούν να τηρηθούν οι χρόνοι. Και οι δύο ξεκαθάρισαν πως όπως πάντα τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται από τα πρωτοδικεία.

Όσον αφορά το κόστος των εκλογών, ο Αλέξης Χαρίτσης απέφυγε να αναφέρει νούμερο εξηγώντας πως είναι υψηλότερο αλλά σε επίπεδο έτους (και με τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου) εν τέλει είναι χαμηλότερο από άλλες φορές. Στις επίμονες ερωτήσεις για το κόστος, εξήγησε πως θα ανακοινωθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να υπάρχει η πλήρης εικόνα.

Διαβάστε επίσης:

Μυστικές δημοσκοπήσεις 2019: Διαρροή - «βόμβα» για τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Γαργαλιάνοι: Κοίταξε ψηλά στο δέντρο – Το θέαμα τού έκοψε την ανάσα (pics)