ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2019: Γιάννης Βάγγος στο Newsbomb.gr - «Η Ε.Ε. δεν είναι η Ευρώπη των λαών»

Ευρωεκλογές 2019: Γιάννης Βάγγος στο Newsbomb.gr - «Η Ε.Ε. δεν είναι η Ευρώπη των λαών»

Το εύρος και η πολυσυλλεκτικότητα του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, εκφράζει δυναμικά το εργατικό και αγροτικό κίνημα.

Με στόχο την τρίτη θέση στις κάλπες των ευρωεκλογών το ΚΚΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 1/4 το ψηφοδέλτιο του. Την ανακοίνωση των υποψηφίων έκανε ο ίδιος ο γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ανάμεσα στις υποψηφιότητες που ξεχωρίζουν είναι αυτή του κυρίου Γιάννη Βάγγου, του 46χρονου αγρότη από τη Βοιωτία, γνωστού από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής μίλησε στο Newsbomb.gr και στην δημοσιογράφο Ευδοκία Μύτιλη για την απόφασή του να είναι υποψήφιος με το ΚΚΕ αλλά και το όραμά του για την Ευρωβουλή.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

- Κ. Βάγκο είστε γνωστός πανελλαδικά για τη στάση σας στα αγροτοσυνδικαλιστικά θέματα τα πολλά τελευταία χρόνια, όχι όμως για την αριστερή «καταγωγή» σας. Πως βρεθήκατε υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ;

Μετά από πολλή σκέψη - γιατί είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με εκλογές -. Η πραγματικότητα είναι ότι μέσα από αγώνες καταλαβαίνεις ποιον πρέπει να εμπιστεύεσαι και με ποιους έχεις κοινούς στόχους και κοινά συμφέροντα. Το ΚΚΕ με σταθερές θέσεις δεν λέει ψέματα, είναι ένα κόμμα που δείχνει μέσα στην Ευρωβουλή ότι πρέπει να υπάρχει και ένας αντίλογος στις τράπεζες και στις πολυεθνικές που κοιτάνε μόνο αριθμούς και δεν κοιτάνε τον άνθρωπο, τον καθημερινό εργάτη και τον μικρομεσαίο αγρότη.

- Δεδομένου του ταμπεραμέντου που διαθέτετε συγκεντρώνετε επάνω τα φώτα της δημοσιεύματα, λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι σίγουρα θα σας έγιναν πολλές προτάσεις να πολιτευτείτε; Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε δικό σας όχημα για να στείλει το μήνυμα του σε αγρότες της περιοχής σας… Είχατε προτάσεις από άλλα πολιτικά κόμματα και για άλλες αναμετρήσεις;

Προτάσεις έχουν γίνει και παλιότερα για συμμετοχή σε διάφορα ψηφοδέλτια. Δεν είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου; Ισως, για κάποιο λόγο γίνονται όλα. Αυτή η χρονική στιγμή και η συγκεκριμένη πρόταση με βρήκε περισσότερο έτοιμο από ότι στο παρελθόν.

- Πως φαντάζεστε, λοιπόν, ότι μπορείτε να συνεισφέρετε ουσιαστικά στον κλάδο σας αν καταφέρετε να εκλεγείτε στο Ευρωκοινοβούλιο;

Είναι γνωστό ότι το 75% των αποφάσεων για την ζωή μας, την καθημερινότητά μας αν θέλετε, λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Όλα αποφασίζονται, οργανώνονται και υλοποιούνται από κει. Μόνο ένας αγρότης κατ' επάγγελμα και γεννημένος μέσα στα χωράφια μπορεί να αντιπαλέψει αυτές τις πολιτικές που ουσιαστικά στοχοποιούν τον ίδιον και το σπίτι του. Ένας αγρότης πονάει και μπορεί να διεκδικήσει πολύ καλύτερα από κάθε άλλο επάγγελμα τα συμφέροντα των αγροτών μέσα στο ευρωκοινοβούλιο με θέσεις και αντιπαραθέσεις γιατί αυτός ξέρει πώς βγαίνει το μεροκάματο και τι πάει να πει κόστος παραγωγής στα ελληνικά χωράφια. Για μένα ο ευρωβουλευτής όταν θα γυρίζει από της Βρυξέλες θα πρέπει να απολογείται πρώτα στο σπίτι του και μετά στο χωριό του και στην κοινωνία για το αποτέλεσμα που έχει φέρει, για την αγροτιά και όχι μόνο.

- Η σημερινή Ευρώπη είναι η δική μας Ευρώπη. Φαντάζει και στα δικά σας μάτια, μια συμμαχία εναντίον των λαών;

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η δική μας Ευρώπη! Δεν είναι η Ευρώπη των λαών! Είναι μια συμμαχία εναντίον των λαών! Παλεύουμε ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου, της φτώχειας, των πολέμων, της προσφυγιάς. Ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση του αντικομμουνισμού και φασισμού. Παλεύουμε για να φύγουν οι λαοί από αυτή τη φυλακή. Παλεύουμε για την Ευρώπη του Σοσιαλισμού». Νομίζω ότι το μήνυμα που εκπέμπει το προεκλογικό spot των ευρωεκλογών τα λέει όλα και μάλιστα ξεκάθαρα.

- Ποιοι είναι οι στόχοι σας αν εκλεγείτε; Με ποια θέματα αγροτικά θα ασχοληθείτε κυρίως;

Τα παζάρια για το ύψος και την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων δεν αφορούν την πλειοψηφία των ατομικών αγροτοπαραγωγών. Καμιά εκδοχή της ΚΑΠ, καμιά «κόκκινη γραμμή» στο πλαίσιο της ΕΕ και του ανταγωνισμού της κερδοφορίας δεν έχει στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων στη γη. Στην Ελλάδα, την περίοδο 2005 - 2016, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν από 833.590 το 2005 σε 684.950 το 2016. Η μείωση αυτή προήλθε εξολοκλήρου από την κατηγορία των εκμεταλλεύσεων με έκταση μικρότερη των 100 στρεμμάτων, που για τα περισσότερα είδη καλλιεργειών συνιστούν μικρές ή μεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Περίπου 140.000 βιοπαλαιστές ατομικοί αγροτοπαραγωγοί πετάχτηκαν από την παραγωγή. Οι αντιπαραθέσεις και τα παζάρια δεν αναιρούν τη συμφωνία στις βασικές στοχεύσεις και εργαλεία της ΚΑΠ 2021 - 2027 για ενίσχυση της συγκέντρωσης παραγωγής και γης. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που διαχρονικά και με συνέπεια αντιτάχθηκε και αποκάλυψε τον χαρακτήρα της ΕΕ, της ΚΑΠ και των αναθεωρήσεών της.

- Ποιο είναι το δικό σας «Πιο Δυνατό Όχι» στην πολιτική που ασκείται από Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Αυτό για το οποίο εγώ μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για τους ανθρώπους της γης και της παραγωγής. Για μία Ευρώπη των λαών και ΟΧΙ των καπιταλιστών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτη πρόκληση της Τουρκίας: Ζητά αποζημίωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ευρωεκλογές 2019: Πού και πώς ψηφίζω - Πόσους σταυρούς βάζω

Σχετικές ειδήσεις