ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη μάχη - Τα κρυφά χαρτιά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Πρόωρες εκλογές: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη μάχη - Τα κρυφά χαρτιά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Eurokinissi

Αποτελέσματα Eκλογών 2019: Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής (2/6) προκειμένου να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, ωστόσο από σήμερα τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Νέα Δημοκρατία έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζονται οι τακτικές που θα ακολουθήσουν έως τις 30 Ιουνίου.

Η αντίστροφη μέτρηση πλέον για τις βουλευτικές εκλογές έχει ξεκινήσει με όλα τα κόμματα να παίρνουν θέσεις στη γραμμή της αφετηρίας και οι δύο διεκδικητές για την διακυβέρνηση της χώρας να είναι έτοιμοι να ρίξουν όλα τα όπλα τους στη προεκλογική μάχη.

Φουλ επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει την ίδια τακτική με τις ευρωεκλογές και θα προσπαθήσει να αναδείξει τα όσα έχει καταφέρει την τελευταία τετραετία σε οικονομικό επίπεδο κι όχι μόνο.

Παράλληλα θα συνεχίσει την επίθεση στη Νέα Δημοκρατία με την ελπίδα να καταφέρει να συσπειρώσει αρκετούς από τους πολίτες που ψήφισαν το κόμμα της Αριστεράς το 2015 και την Κυριακή της 26ης Μαΐου του γύρισαν την πλάτη.

«Τέσσερα χρόνια τώρα πορευτήκαμε σε πρωτοφανείς δυσκολίες. Κόντρα στο ρεύμα. Αλλά πάντοτε με όπλο την αξιοπρέπεια μας, την εντιμότητά μας και τη στήριξη του ελληνικού λαού. Βγάλαμε τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων, καταφέραμε εντέλει να ορθοποδήσουμε και μόλις ανασάναμε, θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα της πατρίδας. Ένα σχέδιο ελάφρυνσης για τους πολλούς, σχέδιο ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να διεισδύσει όσο το δυνατόν περισσότερο στους συνταξιούχους, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι επί των ημερών του δόθηκε η 13η σύνταξη. «θα πούμε την αλήθεια ότι υπάρχουν: ο δρόμος της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και ο δρόμος της επιστροφής στο σκοτάδι της λιτότητας και της επιστροφής του ΔΝΤ», είπε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός.

Ο άλυτος γρίφος της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και οι νέες ηλικιακές ομάδες έχουν μπει πλέον στο μικροσκόπιο των επιτελών της οργανωτικής επιτροπής του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ψάχνουν να βρουν τους τρόπους που θα επιτρέψουν στο κόμμα τους να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από μεγάλη μάζα ψηφοφόρων στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Με στόχο την αυτοδυναμία

Η διαφορά των 9,5 μονάδων με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση κατάφερε να κερδίσει έχει φέρει πλέον νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε θέση ισχύος, καθώς όχι μόνο ανέτρεψε το εις βάρος της αποτέλεσμα από την εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά κέρδισε τις χθεσινές ευρωεκλογές με μια σαρωτική νίκη.

Την ίδια ώρα η γαλάζια παράταξη κατάκτησε την πρώτη θέση σε 12 εκ των 13 περιφερειών, ενώ σε πέντε από αυτές εξέλεξε περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή.

Η επίδοση του 33,3 % φέρνει πλέον τη Νέα Δημοκρατία κοντά στην αυτοδυναμία, καθώς παραδοσιακά τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσίας στις βουλευτικές εκλογές αυξάνουν κατά πολύ τη δυναμική τους.

Η Πειραιώς πλέον σκοπεύει να ριχτεί στη μάχη των εθνικών εκλογών, χωρίς σφοδρές αντιπαραθέσεις, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το πρόγραμμα της για οικονομία, ανάπτυξη, ασφάλεια, εξωτερική πολιτική και καθημερινότητα. Άλλωστε οι διαθέσεις της Νέας Δημοκρατίας φάνηκαν και από τις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι η μόνη καθαρή λύση», είπε σε χαμηλούς τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι πολίτες απαιτούν πολιτική αλλαγή».

Η σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό με τις χαμηλές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελέσει ένα από τα πεδία πάνω στα οποία θα επενδύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως αποδείχθηκε συνέβαλε στα μέγιστα για τη δημιουργία της τεράστιας διαφοράς.

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει έμφαση στους συνταξιούχους, καθώς όπως έχει αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπάρξει ένας νέος μηχανισμός στήριξης της συγκεκριμένης ομάδας κι όχι επιδόματα.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθεί και η ηλικιακή ομάδα 17- 21 ετών που ψήφισαν για πρώτη φορά στις χθεσινές ευρωεκλογές. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων στήριξε τη γαλάζια παράταξη σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε μια από τις εκπλήξεις της 26ης Μαΐου. Έτσι η Πειραιώς θα κάνει τα πάντα να κρατήσει στις τάξεις της τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα αποτελέσματα των Eκλογών 2019

Σχετικές ειδήσεις