ΕΛΛΑΔΑ

Κόκκινα αγροτικά δάνεια: Έτσι θα γίνει η διαγραφή τους

Κόκκινα αγροτικά δάνεια: Έτσι θα γίνει η διαγραφή τους

Ρύθμιση για τη διαγραφή χρεών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών από δάνεια της πρώην ΑΤΕ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», η διαδικασία θα γίνει με αξιοποίηση του νόμου 3259/2004 για τους παράνομους ανατοκισμούς, που προβλέπει ότι το συνολικό ύψος των οφειλών δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου.

Έτσι, θα απλοποιηθεί η διαδικασία, η οποία ως τώρα είναι χρονοβόρα, καθώς όλες οι αγωγές που υποβάλλονται καταλήγουν στον Άρειο Πάγο. Μάλιστα, μόλις προ μηνών εκδόθηκαν αποφάσεις που δικαιώνουν αγρότες οφειλέτες ακόμα και με ολική διαγραφή χρεών από δάνεια της πρώην ΑΤΕ, που αφορούσαν όμως αγωγές του 2005 και του 2006.

Το σχετικό ζήτημα τέθηκε σε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

Με βάση όσα αναφέρει το «Έθνος», ο νόμος 3259/2004 με το άρθρο 39 ρύθμισε αυτοτελώς και πλήρως τόσο τις προϋποθέσεις όσο και το ύψος του περιορισμού των οφειλών από τόκους, το οποίο (ύψος) προσδιορίζει μέσω απλού αριθμητικού υπολογισμού, χωρίς να προαπαιτεί τη μεσολάβηση συμφωνίας των μερών ή δικαστικής αποφάσεως. Τα πιστωτικά ιδρύματα και οι οφειλέτες μπορούσαν, περαιτέρω, να συμφωνήσουν «τους όρους και τον τρόπο εξοφλήσεως των οφειλών» που ρυθμίζονται, όχι, επομένως, και την ύπαρξη ή το ύψος τους.

Ζήτημα για τα αγροτικά δάνεια ανέκυψε επειδή η πρώην Αγροτική Τράπεζα που κατ’ εξοχήν προέβαινε σε χορηγήσεις στους αγρότες αντιμετώπιζε πολλά από τα βραχυπρόθεσμα δάνεια που χορηγούσε ως αναλήψεις στο πλαίσιο ανοικτών λογαριασμών, με αποτέλεσμα να εκλαμβάνει ως βάση υπολογισμού για το διπλάσιο όχι το σύνολο των κεφαλαίων των βραχυπρόθεσμων δανείων αλλά τη συνολική από αυτά οφειλή, όπως υφίστατο κατά την τελευταία χορήγηση βραχυπρόθεσμου δανείου.

Σχετικές ειδήσεις