Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πολωνία: Η μεγαλύτερη συμφωνία αγοράς όπλων με το Ισραήλ

Πολωνία: Η μεγαλύτερη συμφωνία αγοράς όπλων με το Ισραήλ

Το Ισραήλ υπέγραψε με την Πολωνία, τη μεγαλύτερη σύμβαση πώλησης όπλων στην ιστορία του, που εκτιμάται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με την «Μααρίβ», τη σύμβαση υπέγραψε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Πολωνίας, Άντονι Ματσιρέβιτς, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από πέντε μήνες, ενώ πριν ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας.

«Στην ισραηλινή κοινή γνώμη, ήταν γνωστός για τις αμφιλεγόμενες αντισημιτικές του δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό, λέγοντας ότι πολλά σημεία από τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» είναι υπαρκτά», σημειώνει το ισραηλινό δημοσίευμα.

Ωστόσο, συνεχίζει η Μααρίβ, ο Ματσιρέβιτς δεν ήρθε για να ζητήσει συγνώμη για τις δηλώσεις του. Ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν η υπογραφή της τελικής γιγάντιας συμφωνίας του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τα ισραηλινά UAV που θα παραδοθούν στον πολωνικό στρατό.

Καταρχήν υπήρχαν αντιδράσεις από τους Αμερικανούς, αφού η αμερικανική εταιρεία General Electrics είναι ο κατασκευαστής του UAV Predator και οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν ισχυρές πιέσεις τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή κυβέρνηση της Πολωνίας, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τελικά, μετά από μακρές μυστικές διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Πολωνίας, έφθασαν σε μια συμβιβαστική συμφωνία.

«Εάν η συμφωνία εγκριθεί, θα είναι η μεγαλύτερη σύμβαση άμυνας στην ιστορία των δύο κρατών και κατά ειρωνεία της τύχης, είναι ότι τη συμφωνία προωθεί ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Άντονι Ματσιρέβιτς που εξακολουθεί να πιστεύει και να διαδίδει σε όλον τον κόσμο για εβραϊκή συνωμοσία ή μήπως όχι;», γράφει ο συντάκτης του άρθρου.

Σχετικές ειδήσεις