Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

ΝΑΤΟ: Τέσσερα νέα τάγματα στην Βαλτική

ΝΑΤΟ: Τέσσερα νέα τάγματα στην Βαλτική

H στρατιωτική συμμαχία θα συμφωνήσει αυτή την εβδομάδα να στείλει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα στην Πολωνία και στις βαλτικές χώρες μια κίνηση που γίνεται για την ενίσχυση της άμυνας και ως ένδειξη ότι το ΝΑΤΟ είναι "έτοιμο να υπερασπιστεί οποιοδήποτε σύμμαχο", όπως δήλωσε οΓενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στις 13 Ιουνίου οτι τα νέα σχέδια αναμένεται να εγκριθούν επίσημα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που ξεκινά στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου.

“Το ΝΑΤΟ έχει λάβει ισχυρή δράση για την προστασία των κρατών μας και στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. “Αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι διαρκής, γι 'αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα."

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε οτι τα τάγματα που θα αναπτυχθούν ειναι εκ περιτροπής αντί να είναι εγκατεστημένα μόνιμα στις χώρες αυτές.

Το ανατολικότερο μέρος των 28 μελών του ΝΑΤΟ, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, και η Πολωνία έχουν δηλώσει ότι απειλούνται από τη Ρωσία μετα την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τη στήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ντάγκλας Λούτ δήλωσε οτι λεπτομέρειες για τον αριθμό των στρατευμάτων που θα αναπτυχθούν και από ποιες χώρες θα ανακοινωθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στη Βαρσοβία.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε οτι περίπου 4.000 στρατιώτες θα συμμετάσχουν στα τάγματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία έχουν δεσμευτεί για τρία από τα τάγματα.

Σχετικές ειδήσεις