Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Habertürk: Η Τουρκία εγκαθιστά νέα συστήματα αεράμυνας στα σύνορα με τη Συρία

Habertürk: Η Τουρκία εγκαθιστά νέα συστήματα αεράμυνας στα σύνορα με τη Συρία

Η Τουρκία ανακοινώνει την εγκατάσταση νέων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στο συνοριακό σημείο Ελμπέιλι στην νοτιοανατολική επαρχία Κιλίς, για την αποτροπή των ρουκετών που εκτοξεύονται από το Ισλαμικό κράτος, που μέχρι σήμερα έχουν στοιχίσει τη ζωή 21 αμάχων και περίπου 80 τραυματιών, στην επαρχία αυτή κατά το τρέχον έτος.

Το σύστημα αναπτύχθηκε από την Aselsan, τη κορυφαία κατασκευαστική αμυντική βιομηχανία της χώρας και βασίζεται σε ένα σύστημα εκτοξευτών που ενεργοποιείται με ραντάρ και έχει την ονομασία Κορκούτ.

Προς το παρόν έχει εγκατασταθεί στη συνοριακή διέλευση Öncüpınar στην επαρχία Κιλίς, ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου για την αναβάθμιση της ασφάλειας των συνόρων.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Habertürk» το σύστημα θα εγκατασταθεί και στη διέλευση των συνόρων «Elbeyli», όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το Κορκούτ έχει ταχύτητα πυροδότησης 1100 στροφών ανά λεπτό και αναμένεται να καταστρέψει τους πυραύλους που προέρχονται από τη Συρία, στα τέσσερα χιλιόμετρα πριν πέσουν στο τουρκικό έδαφος, σε περιπτώσεις που δεν είναι ορατοί από τα ένοπλα μη επανδρωμένα ενάερια οχήματα (UAV).

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες για τον πλήρη έλεγχο μιας λωρίδας των συνόρων, περίπου 70 χιλιομέτρων, από την πόλη Κιλίς έως την Καρκαμίς, έχουν φθάσει και κάποιο αποτέλεσμα, καθώς σύντομα θα εγκατασταθεί ένα φυσικό σύστημα ασφαλείας.

Συνεχίζεται, δηλαδή, το χτίσιμο του τείχους που θα περιλαμβάνει τις νοτιοανατολικές επαρχίες Κιλίς, Γκαζίαντέπ, Χατάι , Σανλιούρφα και Μαρντίν.

Το τείχος αυτό έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70 τοις εκατό, έχει ύψος πέντε μέτρων, από το οποίο τα τέσσερα μέτρα είναι μπετόν και το ένα μέτρο είναι "σύρμα – ξυράφι".

Από τα τέλη Ιουλίου τα σύνορα θα παρακολουθούνται και από ένα αερόστατο – επιτήρησης που ονομάστηκε «μίνι Ζέπελιν» που αναπτύχθηκε, επίσης, από την Aselsan, σύμφωνα με την Hurriyet Daily News.

Σχετικές ειδήσεις