Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Στα ύψη παγκοσμίως οι στρατιωτικές δαπάνες

Στα ύψη παγκοσμίως οι στρατιωτικές δαπάνες

Οι πόλεμοι, οι ένοπλες συγκρούσεις, η τρομοκρατία, τα ρίσκα του κυβερνοχώρου και η εγκληματικότητα οδηγούν σε μαζικές επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας, όπως καταδεικνύει νέα γερμανική έρευνα.

Πρόκειται για την κοινή έρευνα της Berenberg Bank, της παλαιότερης ιδιωτικής τράπεζας στη Γερμανία, και του Ινστιτούτου της Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου HWWI που δημοσιοποιείται κάθε χρόνο υπό τον τίτλο «Στρατηγική 2030 – Περιουσία και διαβίωση στην επόμενη γενιά» που φέτος επικεντρώθηκε στο θέμα της ασφάλειας.

Η φετινή έκθεση αποκτά φυσικά ξεχωριστή βαρύτητα καθώς έρχεται στη σκιά της νέας τρομοκρατικής επίθεσης στην Κων/πολη που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς. Όπως είπε προς τη DW ο επικεφαλής του Ινστιτούτου της Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου Χένινγκ Φέπελ, η τρομοκρατική απειλή έχει συγκεκριμενοποιηθεί πλέον σε τέτοιο βαθμό, που οδηγεί στο να επενδύονται όλο και μεγαλύτερα κεφάλαια στην ασφάλεια: «Οι απαιτήσεις για ασφάλεια έχουν αυξηθεί και τα κόστη ασφάλειας έχουν εκτιναχθεί», όπως λέει.

Στα 400 δις δολ. τα κόστη του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Τα κόστη τρομοκρατικών χτυπημάτων είναι συχνά επώδυνα για τις μικρές και αναδυόμενες αγορές, αναφέρεται στην έκθεση. Για τις μεγάλες οικονομίες αντίθετα, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι συνήθως ελέγξιμες. Για το 2014 οι ειδικοί του ινστιτούτου και της τράπεζας Berenberg υπολόγισαν το συνολικό κόστος της διεθνούς τρομοκρατίας στα 53 δις δολάρια.

Τα δε κόστη του ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι κατά οκτώ φορές υψηλότερα και υπολογίζονται για την περασμένη χρονιά στα 400 δις δολάρια. «Η τρομοκρατία εκλαμβάνεται και μέσω των ΜΜΕ ως μια άμεση απειλή. Εντούτοις και από αμιγώς οικονομική σκοπιά, τα ρίσκα από την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο για τα επόμενα 20 χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερα».

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν, μεταξύ άλλων, στον πενταπλασιασμό του παγκόσμιου όγκου δεδομένων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καθιστούν τον κυβερνοχώρο πιο ευάλωτο σε επιθέσεις.
«Σκεφθείτε», λέει ο καθηγητής, «να φτιάξουμε έναν υπολογιστή, όπως το έκανε η ΙΒΜ, που θα ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της υγείας. Εάν οι επιθέσεις χάκερ επηρεάσουν τους αλγόριθμους ή εάν τους αλλάξουμε εμείς, τότε φυσικά η ζημιά θα είναι τεράστια».

Στα ύψη οι στρατιωτικές δαπάνες

Ο κ. Φέπελ εκτιμά ότι τα ρίσκα στον κυβερνοχώρο θα είναι το με διαφορά πιο ενδιαφέρον και κυρίαρχο θέμα των επόμενων δεκαετιών.
Περίοπτη θέση στην έρευνα των δύο οργανισμών έχουν οι γεωπολιτικές συγκρούσεις. Στις αρχές του 2016 οι ειδικοί κατέγραψαν συνολικά 42 εστίες κρίσης. Η διαρκής απειλή συγκρούσεων έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις δαπάνες για την ασφάλεια. Σύμφωνα με την έρευνα το 2015 οι στρατιωτικές δαπάνες άγγιξαν το ποσό ρεκόρ του 1,8 τρις δολαρίων.

«Αφενός αυξάνεται ο βαθμός επικινδυνότητας. Αφετέρου πρόκειται και για μια αντίδραση των χωρών που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση ασφαλείας».
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας -που σίγουρα δεν προκαλεί έκπληξη- είναι ότι η βιομηχανία ασφάλειας παραμένει μια αγορά με μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

πηγη DW

Σχετικές ειδήσεις