Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Στην 104η Επέτειο Απελευθέρωσης της Λήμνου (pics)

Πολεμικό Ναυτικό: Στην 104η Επέτειο Απελευθέρωσης της Λήμνου (pics)

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στις 8/10 με την Πυραυλάκατο ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ στην 104η Επέτειο απελευθέρωσης της νήσου Λήμνου.

Στην εν λόγω εκδήλωση, παρέστη ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Λήμνου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ.

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 1912 ο ελληνικός Στόλος με επικεφαλής το Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ, αγκυροβολεί στο Ρωμέικο γιαλό της νήσου Λήμνου και ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης ζητά από τον Τούρκο διοικητή την άμεση παράδοση του νησιού. Ο Τούρκος διοικητής Μουτασαφίρης, λαμβάνει προθεσμία 24 ωρών για να επικοινωνήσει με την Κωνσταντινούπολη και να ζητήσει περεταίρω οδηγίες. Με την παρέλευση της προθεσμίας ο Τούρκος Διοικητής κοινοποιεί στον Ναύαρχο Κουντουριώτη την άρνησή του στην παράδοση της Λήμνου.

Τη Δευτέρα στις 8 Οκτωβρίου 1912 το πρωί ξεκινά η απόβαση των ελληνικών μονάδων στη θέση Βουρλίδια κοντά στο Διαπόρι, στο χωριό Τσιμάνδρια. Το Αντιτορπιλικό Δόξα προσεγγίζει τις παρακείμενες ακτές, παρέχοντας εγγύς υποστήριξη στις λέμβους που μεταφέρουν τα αγήματα. Εν συνεχεία, το αποβατικό σώμα κατευθύνεται προς τη Μύρινα αιχμαλωτίζοντας τις τούρκικες στρατιωτικές μονάδες του νησιού, οι οποίες παραδίνονται άνευ όρων, χωρίς να προβάλουν περαιτέρω αντίσταση.

Σχετικές ειδήσεις