Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Διεθνή Αεροναυτική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2016» στην ΑΟΖ της Κύπρου (pics+video)

Διεθνή Αεροναυτική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2016» στην ΑΟΖ της Κύπρου (pics+video)

Ολοκληρώθηκε η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση με την ονομασία “NEMESIS – 2016”. Η άσκηση έλαβε χώρα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Στο χαιρετισμό του πριν την έναρξη της άσκησης ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, ανέφερε ότι η ΝΕΜΕΣΙΣ αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή η οποία αναδεικνύει τη νέα, εξωστρεφή διπλωματία ασφάλειας και άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας..

Τον πλήρη συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμμετεχόντων χωρών.

Το σενάριο της Άσκησης περιλάμβανε επιχειρήσεις νηοψίας από το Πολεμικό Ναυτικό και Ομάδες ΟΥΚ, αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων από την ΜΜΑΔ Αστυνομίας!

Επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης μετά από ναυτικό ατύχημα από αεροναυτικές δυνάμεις της ΚΔ και των φίλιων κρατών καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και Αλιείας με τη συμμετοχή του ειδικού πλοίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος αλλά και εναέριους αεροψεκασμούς.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος συνολικά 5 Πολεμικά πλοία, το Δεξαμενόπλοιου «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV που χρηματοδοτείται από την ΕMSA με διαχειριστή το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, 1 πλοίο υποστήριξης της εταιρείας EDT, 2 Πλοία καταπολέμησης ρύπανσης του Τμ. Αλιείας, 2 σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, 4 Ελικόπτερα (2 από τη ΜΑΕΠ και 2 από τη 460 ΜΕΔ/ΓΕΕΦ) καθώς και 2 Αεροσκάφη (1 Ελληνικό C-130, 1 του Τμ. Δασών).

Από πλευράς ειδικών Ομάδων συμμετείχαν η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που εντυπωσίασε, η Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφέων του ΓΕΕΦ και ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της ΜΜΑΔ, νοσηλευτές του Υπουργείου Υγείας καθώς επίσης και το σκάφος διάσωσης «ΝΗΡΕΥΣ» της Πολιτικής Άμυνας με νοσηλευτές και διασώστες.

Οι Βρετανικές Δυνάμεις Έρευνας και Διάσωσης των Βρετανικών Βάσεων συμμετείχαν στην μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση, με την ονομασία “NEMEΣIΣ – 2016”, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο, πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση από τη σύσταση του Κέντρου το 2014 και για την πρώτη συμμετοχή της Βρετανίας σε αυτή, όπως διαβάζουμε στο veteranos.gr.

Η άσκηση συνδυάζει σημαντικές ναυτικές και αεροναυτικές δυνάμεις της Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας, Ελλάδας, ΗΒ και ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις