ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Τι ξέρει ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών

Τι ξέρει ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών

Μέσα σε μία «καταιγίδα» τρόμου για την Ελλάδα από τους γνωστούς «παπαγάλους» της καταστροφής εσωτερικού και εξωτερικού, που προβλέπουν πτώχευση της χώρας τις επόμενες ημέρες, κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και ένα επερχόμενο εφιαλτικό Grexit, ο πιο αρνητικός για το πρόβλημα στην Ελλάδα (μετά τον Σόιμπλε) υπουργός Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος, σήμερα το πρωί (18/05/2015) δήλωσε δημόσια:

«Τις επόμενες ημέρες κλείνει η συμφωνία με την Ελλάδα».

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Ούτε Grexit. Ούτε plan B’. Ούτε παράλληλο νόμισμα. Ούτε μία Ελλάδα στο ευρωπαϊκό περιθώριο.

Συμφωνία τις επόμενες ημέρες ανήγγειλε ο ντε Γκίντος, που είναι και ο πιθανότερος αντικαταστάτης του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η θητεία του οποίου λήγει τέλος του 2015.

Το ερώτημα είναι τι ξέρει ο Ισπανός υπουργός οικονομικών (μέχρι τώρα ο πιο εχθρικός μετά τον Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα και κυρίως απέναντι στον Βαρουφάκη), και αναγγέλλει συμφωνία Ελλάδας-δανειστών.

Οι πληροφορίες του Newsbomb από δημοσιογραφικές πηγές της Μαδρίτης, στελέχη του EuroWorking Group από τις Βρυξέλλες και από την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης αποκαλύπτουν ότι ο ντε Γκίντος για να φθάσει σε αυτή την αναγγελία συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της, γνωρίζει τα εξής δεδομένα:

Υπάρχει ήδη μία σύγκλιση απόψεων Ελλάδας – εταίρων για 18 ή 19 % στο ΦΠΑ με εξαίρεση φάρμακα και τρόφιμα. Συμφωνούν στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 αλλά με αντικειμενικά κριτήρια και εξαίρεση όσων έχουν ακαλλιέργητες εκτάσεις.

Υπάρχει συμφωνία για νέα φορολογική κλίμακα με κλιμακωτή επιβάρυνση ετησίων εσόδων άνω των 30.000 ευρώ, ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων σε τρία μεγάλα ελεγχόμενα από μία κεντρική διοίκηση. Υπάρχει συμφωνία για άμεσες αποκρατικοποιήσεις όχι κατ' ανάγκη με το 51% στο ελληνικό δημόσιο και περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων (άνω των 600 ευρώ) κατά 30% περίπου.

Ακόμα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, ντε Γκίντος (που έχει επαφές με τους Δραγασάκη και Τσακαλώτο τις τελευταίες ημέρες ) γνωρίζει ότι πέρα των προαναφερθέντων θα υπάρχουν και άλλες συγκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων μέχρι και την Τετάρτη που θα συνεδριάζει το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Έτσι θα δοθεί μία ευκαιρία στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όταν την επομένη πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγα θα έχει στα χέρια του ένα πρώτο σχέδιο συμφωνίας με τους εταίρους και θα ζητήσει για τα υπόλοιπα ζητήματα (εργασιακό-ασφαλιστικό) μία πολιτική απόφαση από τους πρωθυπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αρχίσει άμεσα η ροή χρημάτων από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα επισημαίνουν στο Newsbomb ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο Ισπανός υπουργός, γνωστός ως «παραστάτης» του Σόιμπλε στο Eurogroup και εχθρικός μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε ελληνική πρόταση αναγγέλλει την υπογραφή συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.

Όπως είναι γνωστό, ο ντε Γκίντος είναι υπουργός Οικονομικών στην ισπανική κυβέρνηση του Ραχόι, στην Ισπανία θα γίνουν εκλογές το Φθινόπωρο, το κόμμα των Podemos ευνοείται από μία επιτυχία της Αριστερής ελληνικής κυβέρνησης και φυσικά ο Ραχόι με κάθε τρόπο προσπαθεί να βάλει εμπόδια σε μια συμφωνία Ελλάδα-εταίρων που θα έδινε φτερά στην κυβέρνηση Τσίπρα και άρα και στους Podemos. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία ότι ο υπουργός Οικονομικών του παρά τις δυσμενείς αυτές προοπτικές για το κόμμα του Ραχόι αναγγέλλει τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Σχετικές ειδήσεις