ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

«Σαφάρι» ελέγχων στις τράπεζες – Στο επίκεντρο τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

«Σαφάρι» ελέγχων στις τράπεζες – Στο επίκεντρο τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας ευρύτερα, είναι τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Εν όψει δε, των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2018, η ΤτΕ βάζει στο «μικροσκόπιο» τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με σαφάρι ελέγχων που ξεκινά τις επόμενες ημέρες.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η… ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Τους ελέγχους θα πραγματοποιήσει μεικτό κλιμάκιο της ΤτΕ και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), σύμφωνα με το Euro2day.gr. Παρά το γεγονός ότι εντάσσονται στον έλεγχο όλες οι κατηγορίες δανείων, εκεί που θα επικεντρωθεί το κλιμάκιο είναι η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων και δη οι εγγυήσεις. Επίσης, θα εξεταστούν τα πεπραγμένα των τραπεζών, αλλά και ο προγραμματισμός τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν για τα αποτελέσματα των ελέγχων. Αυτό που προκαλεί, όμως, το μεγαλύτερο «πονοκέφαλό» τους, είναι κατά πόσο τα αποτελέσματα αυτά, θα αποτελέσουν νέα στοιχεία για την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, στην έρευνά της για «θαλασσοδάνεια» που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων δανείων αποτελούν κάποια εφοπλιστικά δάνεια, για τα οποία ήδη έχουν κινηθεί ποινικές διαδικασίες.

Η εισαγγελική έρευνα αξιολογεί τις εγγυήσεις με τις οποίες δόθηκαν δισεκατομμύρια «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, αναζητώντας τυχόν ποινικές ευθύνες, τόσο από την πλευρά των διοικήσεων των τραπεζών όσο και από την πλευρά των δανειοληπτών. Οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να αποδείξουν, μεταξύ άλλων, εάν εξάντλησαν όλες τις δυνατότητες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων επίμαχων δανείων, τα οποία στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν ανείσπρακτα. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, τα δάνεια αυτά ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα ανείσπρακτα ποσά να προσεγγίζουν τα 23 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κλοιός έχει αρχίσει να σφίγγει γύρω από στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία είχαν αποφασιστικό ρόλο στον έλεγχο των εγγυήσεων και στην εκταμίευση των παραπάνω δανείων.

Επιπλέον, έχει καθοριστεί από τον Μάιο και η διαδικασία για την άσκηση ποινικής δίωξης σε τραπεζικά στελέχη για πράξεις ή παραλείψεις σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης ή διαγραφής δανείων, οφειλών ή χρεών, μέσω τριμελούς Επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από έναν Αρεοπαγίτη και δύο αντεισαγγελείς. Η Επιτροπή αυτή θα κινεί την όποια δικαστική διαδικασία, μετά από γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Επομένως, μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι της ΤτΕ, πολλοί φοβούνται ότι θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου...

Σχετικές ειδήσεις