ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Σήφης Βαλυράκης: Ο δορυφόρος και τα κινητά τηλέφωνα θα δώσουν απαντήσεις στο θρίλερ

Σήφης Βαλυράκης: Ο δορυφόρος και τα κινητά τηλέφωνα θα δώσουν απαντήσεις στο θρίλερ
ΙΝΤΙΜΕ

Τα δορυφορικά στίγματα επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών που δραστηριοποιούνται στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Αρχών, για τη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του πρώην υπουργού, Σήφη Βαλυράκη.

Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν μέσω δορυφόρου ποια αλιευτικά σκάφη βρέθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή όπου βρισκόταν το φουσκωτό σκάφος του Σήφη Βαλυράκη.

Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσουν να κλείσουν τον κύκλο των 30 αλιευτικών σκαφών που έχουν μπει στο μικροσκόπιο, με βάση την περιγραφή που έχει δώσει αυτόπτης μάρτυρας που είδε έναν ψαρά να διαπληκτίζεται με τον πρώην υπουργό.

Οι λιμενικοί είναι βέβαιοι ότι ο καπετάνιος του αλιευτικού σκάφους είχε μαζί του κινητό τηλέφωνο και έτσι το επόμενο βήμα θα είναι η σάρωση όλων των σημάτων που εξέπεμψαν στη θαλάσσια περιοχή το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, θα ανοίξει ο κύκλος των καταθέσεων, καθώς λόγω της έκτασης που έχει πάρει το θέμα στα ΜΜΕ φαίνεται ότι έχουν βρεθεί και άλλοι μάρτυρες.

Συνολικά αναμένεται να δώσουν κατάθεση 30 ψαράδες της περιοχής. Οι αλιείς που κατέθεσαν χθες Πέμπτη στο Λιμενικό δεν είδαν τον διαπληκτισμό του Σήφη Βαλυράκη με τον άγνωστο καπετάνιο αλλά ούτε και την παρουσία αλιευτικού σκάφους δίπλα στο φουσκωτό του πρώην υπουργού.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται και το βίντεο που τράβηξε κάτοικος από τη στεριά και συγκεκριμένα από απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων από το σημείο του τραγικού συμβάντος. Το βίντεο θα αποσταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ανάλυση. Επίσης αναμένεται να υπάρξει εξέταση της στολής δύτη του Σήφη Βαλυράκη από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛΑΣ.

Στην έρευνα συμμετέχουν λιμενικοί από την Ερέτρια, τη Χαλκίδα αλλά και από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η κατάθεση στην οποία γίνεται λόγος για διαπληκτισμό ανάμεσα στον πρώην υπουργό και έναν καπετάνιο αλιευτικού σκάφους είναι μία. Οι υπόλοιπες τρεις καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, που βρίσκονται στη διάθεση του Λιμενικού, δεν κάνουν λόγο για διαπληκτισμό (ενδεχομένως γιατί δεν ήταν στο οπτικό ή ακουστικό τους πεδίο ή γιατί είδαν το σκάφος του Βαλυράκη σε διαφορετική χρονική στιγμή).

Τα αλιευτικά σκάφη στην περιοχή της Ερέτριας δεν είναι πολλά και έτσι το Λιμενικό ποντάρει πολλά στις μαρτυρίες ψαράδων, οι οποίοι -ακόμα και αν δεν είδαν το σκάφος του Βαλυράκη- ενδεχομένως να μπορούν να συνεισφέρουν στην έρευνα, έχοντας δει την επιστροφή κάποιου αλιευτικού σκάφους σε κάποιον από τους δύο λιμένες της περιοχής. Κανείς βέβαια δε μπορεί να αποκλείσει την εκδοχή ο καπετάνιος που προκάλεσε κυματισμούς στο σκάφος του Βαλυράκη να είδε την πτώση του πρώην υπουργού στο νερό (ενδεχομένως ακόμα και να κατάλαβε ή να υποψιάστηκε το θανάσιμο τραυματισμό του) και έτσι να έκρυψε τα ίχνη του.

Το γεγονός άλλωστε ότι, παρά την έκταση που έχει πάρει το θέμα στα ΜΜΕ, δεν έχει εμφανιστεί στις Αρχές, προκαλεί προβληματισμό. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, «μπορεί να μην υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση. Το γεγονός όμως ότι δεν έχει εμφανιστεί κανείς να μας εξηγήσει τι συνέβη στο περιστατικό είναι ύποπτο».

Οι λιμενικοί αναζητούν σε δύο λιμένες της περιοχής ένα λευκό επαγγελματικό (αλιευτικό) σκάφος με τέντα, που έχει μήκος περίπου έξι με εφτά μέτρα. «Η περιγραφή που μας δόθηκε από το μάρτυρα δε βοηθάει σημαντικά, διότι οι περιγραφόμενες διαστάσεις του σκάφους, η τέντα και το λευκό χρώμα, είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, οι βάρκες ψαράδων της περιοχής δεν είναι πάρα πολλές και έτσι αυτό μπορεί να μας βοηθήσει, ούτως ώστε να βρούμε την άκρη του νήματος. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και τεχνικά μέσα στις έρευνες, που ενδεχομένως να μας δώσουν κάποια στίγματα», εξηγεί αξιόπιστη πηγή.

Η κατάθεση που έχει μπει στο μικροσκόπιο ανήκει σε αρτοποιό από την Ερέτρια, ο οποίος βρισκόταν στη στεριά, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από το σκάφος του πρώην υπουργού. Ο αρτοποιός υποστηρίζει ότι είδε καπετάνιο αλιευτικού σκάφους να κάνει παρατήρηση στον Σήφη Βαλυράκη, λέγοντάς του ότι είναι επαγγελματίας ψαράς, σε αντίθεση με εκείνον που ψαρεύει παράνομα.

Ο μάρτυρας πρόσθεσε στην κατάθεσή του ότι πριν τον διαπληκτισμό είδε το σκάφος του πρώην υπουργού να αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μηχανή του, ενώ στην ερώτηση εάν είδε τον καπετάνιο του αλιευτικού να κάνει απόνερα, απάντησε ότι η τελευταία εικόνα που είδε ήταν τα δύο σκάφη να χωρίζονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις».

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι το περιστατικό έγινε περίπου στις 12.30-13.00. Η αρχική εικόνα που είχε το Λιμενικό, ωστόσο, ήταν ότι ο Σήφης Βαλυράκης έφυγε για ψάρεμα από το σπίτι του περίπου στις 14.00.

Η διαφορά αυτή της ώρας, επίσης βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών και αποτελεί αναπάντητο ερώτημα. Τα στοιχεία, πάντως, δείχνουν ότι πιθανότατα κάποιος να προκάλεσε κυματισμούς, με αποτέλεσμα ο Σήφης Βαλυράκης να χάσει την ισορροπία του, να πέσει στη θάλασσα και να τραυματιστεί θανάσιμα από προπέλα. Το δεύτερο βασικό ερώτημα είναι από ποια προπέλα τραυματίστηκε θανάσιμα. Από την προπέλα του δικού του σκάφους ή από την προπέλα κάποιου άλλου σκάφους;

Την απάντηση θα δώσει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., όπου έχει μεταφερθεί και εξετάζεται η προπέλα.

Υπενθυμίζεται ότι το φουσκωτό σκάφος του πρώην υπουργού είχε εντοπιστεί σε βραχώδες σημείο στη νησίδα «Αγία Τριάδα». Ο ιατροδικαστής απεφάνθη ότι ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη προκλήθηκε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε χτύπημα από προπέλα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.