ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Νέα Σμύρνη: Τα «fake news», το μεταλλικό γκλοπ και τα «καυτά» ερωτήματα

Νέα Σμύρνη: Τα «fake news», το μεταλλικό γκλοπ και τα «καυτά» ερωτήματα

Απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα καλείται να δώσει η Διοικητική Έρευνα που διατάχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για να αναζητηθούν οι ευθύνες για τη στάση των αστυνομικών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ύστερα από τις καταγγελίες για αστυνομική βία και τα βίντεο-ντοκουμέντο που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Χρησιμοποιήθηκε από αστυνομικό πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ που είναι άκρως επικίνδυνο; Υπήρξε τελικά επίθεση 30 ατόμων σε βάρος αντρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.; Έπρεπε να επιχειρήσουν σε μία πλατεία γεμάτη κόσμο αστυνομικοί μάχιμης και επιχειρησιακής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.; Ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα κλιμάκωσης ενεργειών;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση από την Αστυνομία, 30 άτομα επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που έκαναν ελέγχους για τα μέτρα Covid-19 στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Υπήρξε, ωστόσο, τέτοιο συμβάν στην πραγματικότητα; Και αυτό αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Σημειώνεται, πάντως, ότι παρότι είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά βίντεο για τα περιστατικά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, δεν βρέθηκε -μέχρι στιγμής- κάποιο που να πιστοποιεί μία τέτοια επίθεση (αν και ακόμα η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί). Σε περίπτωση που δεν υπήρχε επίθεση, ποιος είναι υπεύθυνος για την λανθασμένη ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων; Οι αστυνομικοί που ήταν στο πεδίο και διαβίβασαν «fake news» ή αξιωματικοί που διαχειρίστηκαν κεντρικά το θέμα;

Υπάρχουν πάντως μαρτυρίες που αναφέρουν ότι νεαροί που βρίσκονταν στην πλατεία ζήτησαν το λόγο από τους αστυνομικούς, γιατί οι τελευταίοι πήγαν να επιβάλλουν πρόστιμα σε πολίτες. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένταση. Οι αντεγκλήσεις ωστόσο δεν ισοδυναμούν με επίθεση. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι κανείς δε μπορεί ακόμα να απαντήσει με απόλυτη βεβαιότητα εάν υπήρξε επίθεση σε αστυνομικούς ή όχι.

Από την πλευρά τους αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στα περιστατικά στη Νέα Σμύρνη ανέφεραν στις καταθέσεις τους ότι ομάδα 30-40 ατόμων τους πλησίασε απειλητικά και απαίτησε να αποχωρήσουν από την πλατεία και να μη βεβαιώσουν καμία παράβαση. Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για απώθησή τους από νεαρούς που τους εξύβρισαν και προσπάθησαν να τους κλέψουν το μπλοκ βεβαιώσεων παραβάσεων για τον Covid-19.

Ένας αστυνομικός κάνει λόγο και για απόπειρα κλοπής υπηρεσιακού υλικού από άτομο που προσήχθη.

Μία άλλη συζήτηση που έχει ανοίξει στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. έχει να κάνει με τις εντολές να επιχειρήσουν σε μία πλατεία γεμάτη κόσμο άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. «Δε μπορεί τους αστυνομικούς που τους βάζεις να κυνηγήσουν κακοποιούς, ταυτόχρονα να τους διατάζεις να κόψουν κλήσεις σε κόσμο που κάθεται σε μία πλατεία γεμάτη οικογένειες. Η αποστολή και η εκπαίδευσή τους είναι για άλλο σκοπό», λέει χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή.

Η Διοικητική Έρευνα για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας έχει ανατεθεί σε ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος έχει πάρει εντολή να κινήσει γρήγορα όλες τις διαδικασίες και να ολοκληρώσει άμεσα την έρευνα. Τα βίντεο-ντοκουμέντο από την πλατεία έχουν μπει ήδη στο μικροσκόπιο, ενώ καταθέσεις θα δώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί. Αντικείμενο έρευνας είναι και η χρήση πτυσσόμενου μεταλλικού γκλοπ από αστυνομικό που εμφανίζεται σε ένα από τα βίντεο. Η χρήση του συγκεκριμένου γκλοπ μπορεί να προκαλέσει βαριές σωματικές βλάβες (ακόμα και ανήκεστες).

Υπενθυμίζεται ότι στην πλατεία της Νέας Σμύρνης συνελήφθησαν 11 άτομα, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα με εντολή Εισαγγελέα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων, απόπειρα σωματικών βλαβών από κοινού, σωματικές βλάβες από κοινού, εξύβριση και παράβαση του άρθρου 285, που αφορά στην παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Οι ίδιοι αρνούνται τις σε βάρος τους κατηγορίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.