ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού στρέφονται οι έρευνες - Τα βίντεο και οι εκτελεστές από το εξωτερικό

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού στρέφονται οι έρευνες - Τα βίντεο και οι εκτελεστές από το εξωτερικό
Glomex

Δολοφονία Καραϊβάζ: Η υπόθεση που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα συνεχίζει να ερευνάται από την ΕΛ.ΑΣ. η οποία έχει ήδη στην κατοχή της βίντεο που έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών. Η εκτίμηση για πληρωμένους εκτελεστές από το εξωτερικό και η σύνδεση με τα κυκλώματα της νύχτας. Τι λένε οι συνάδελφοι του δημοσιογράφου στο αστυνομικό ρεπορτάζ.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (09.04), η Ελλάδα «πάγωσε» στο άκουσμα της είδησης της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Ο 53χρονος αστυνομικός συντάκτης δέχθηκε πάνω από 10 σφαίρες από τους δυο δράστες και πέθανε ακαιριαία στο πεζοδρόμιο, λίγα μόνο μέτρα μακριά από το σπίτι του, όπου ήταν η σύζυγος και ο γιος του.

Από την πρώτη στιγμή η ΕΛ.ΑΣ. έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό των δυο δραστών όσο και για τον εντοπισμό αυτών που έδωσαν την εντολή για να εκτελεστεί ο Γιώργος Καραϊβάζ.

Το πρώτο συμπέρασμα των αξιωματικών που ασχολούνται με τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, είναι πως έχουν να κάνουν με πληρωμένους εκτελεστές. Ανθρώπους που κάποιοι προσέλαβαν επί της ουσίας για να διεκπεραιώσουν ένα συμβόλαιο θανάτου με τους δράστες να έρχονται στην Ελλάδα, να σκοτώνουν τον δημοσιογράφο και να φεύγουν. Αυτό ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Open, η αστυνομική συντάκτρια του CNN Greece, Μίνα Καραμήτρου.

Όπως λένε οι αστυνομικές πηγές, αυτή είναι μια τακτική που παρατηρείται συχνά τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε υποθέσεις συμβολαίων θανάτου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι εξαιρετικά πιθανό οι δράστες να μην γνώριζαν καν το ποιος ήταν το θύμα τους. Απλά εκτέλεσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ, διεκπεραίωσαν το συμβόλαιο θανάτου και πιθανότατα έφυγαν λίγες ώρες αργότερα από τη χώρα.

Βίντεο με τους δράστες στα χέρια των αρχών

Στο ίδιο δελτίο ειδήσεων μεταδόθηκε πως στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει βίντεο με τους δράστες. Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό πως υπάρχει οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας από ένα κατάστημα και από μια πολυκατοικία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η μηχανή χαμηλού κυβισμού που χρησιμοποίησαν δεν έχει βρεθεί ακόμα αν και αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα έφερε πλαστές πινακίδες.

Οι αποκαλύψεις του Γιώργου Καραϊβάζ

Οι δράστες είχαν παρακολουθήσει τον δημοσιογράφο από την Κηφισιά, όπου εδρεύει το κανάλι Star στο οποίο εργαζόταν, μέχρι και το σπίτι του, όπου και τον εκτέλεσαν. Τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε κάνει μια σειρά αποκαλύψεων για δολοφονίες που είχαν να κάνουν με το κύκλωμα της νύχτας, γεγονός που έχει κάνει ακόμα και έμπειρους συναδέλφους του να στρέφουν εκεί τις υποψίες τους για το ποιοι τον ήθελαν νεκρό.

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Star, οι αξιωματικοί που διερευνούν την έρευνα κάνουν λόγο για συμβόλαιο θανάτου. Οι έρευνες έχουν στραφεί προς το κύκλωμα της νύχτας και το κύκλωμα των επίορκων αστυνομικών και εκεί αναζητούν τόσο τους φυσικούς όσο και τους ηθικούς αυτουργούς της εκτέλεσης.

Τι λένε οι αστυνομικοί συντάκτες

Αντίστοιχη ήταν η άποψη και του πολύπειρου αστυνομικού συντάκτη, Πάνου Σόμπολου. Σύμφωνα με τον έμπειρο δημοσιογράφο, ο τρόπος της εκτέλεσης του Γιώργου Καραϊβάζ δείχνει το συγκεκριμένο κύκλωμα.

Την ίδια στιγμή, όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος πενθεί για τη δολοφονία του συναδέλφου. Τα μηνύματα των φίλων αλλά και των άμεσων συνεργατών του, είναι συγκλονιστικά.

Στη Δράμα το τελευταίο αντίο

Αύριο, Κυριακή στις 15:00 θα τελεστει η κηδεία του Γιώργου Καραϊβάζ - Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στο χωριό του, την Καλλίφυτο Δράμας, εκεί όπου γεννήθηκε.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση - Δέχτηκε 10 σφαίρες

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης στη σορό του Γιώργου Καραϊβάζ ήρθαν στο «φως» το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι δράστες τον «γάζωσαν»...

Όπως έδειξε η νεκροτομή, ο άτυχος δημοσιογράφος δέχτηκε συνολικά 10 σφαίρες, 6 στον θώρακα, δυο στο κεφάλι, μία στο λαιμό, και μία στην αριστερή παλάμη.

Οικονόμου: Οργανωμένο έγκλημα δείχνουν τα στοιχεία

Μιλώντας στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, συνέδεσε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ με το οργανωμένο έγκλημα τονίζοντας ότι υπάρχει μία σειρά δολοφονιών την τελευταία τριετία που καταδεικνύει ότι είναι σε εξέλιξη ένας «ανοικτός πόλεμος».

Παράλληλα, δήλωσε πως από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι έρευνες να είναι εντατικές σε βάθος με τη συνεργασία όλων των αρμοδίων υπηρεσιών που απαιτείται ούτως ώστε να μπορέσουμε να τον σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε αποτελέσματα θετικά να εξιχνιαστεί αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα και να παραδοθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «είμαστε πολύ γρήγορα ακόμη για να δώσουμε με ασφάλεια τα κίνητρα του εγκλήματος. Ερευνούμε διάφορα θέματα με τα οποία κατά καιρούς υπήρχε μία ενασχόλησή του από διάφορες πλευρές. Η ώρα αυτή είναι για δουλειά από την πλευρά να συνεχίσουμε όσο το δυνατόν να συλλέξουμε περισσότερα στοιχεία».

«Είναι αναμφισβήτητα από τις δύσκολες υποθέσεις διότι και ο τρόπος με τον οποίον έγινε αυτή η στυγερή δολοφονία αλλά και αυτές που έχουμε καταγράψει και έχουν συμβεί ειδικά θα έλεγα την τελευταία τριετία δείχνουν ότι είναι από συμβόλαια θανάτου, είναι από οργανωμένες εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίες αναμφισβήτητα έχουν και έναν συντελεστή θα έλεγα σημαντικής δυσκολίας. Για αυτό είμαστε εδώ, η αποτελεσματικότητα της διεύθυνσης ασφάλειας Αττικής στο θέμα της εξιχνίασης σοβαρών εγκληματικών δραστηριοτήτων είναι γνωστή. Το τμήμα ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής έχει σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Απαρτίζεται από πολύ έμπειρους αξιωματικούς πάνω σε αυτό το θέμα και όπως προανέφερα συνεργάζεται και με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες όπου χρειάζεται και με τα εγκληματολογικά εργαστήρια ως προς την αξιολόγηση και διερεύνηση των ευρημάτων», πρόσθεσε.

Στο «μικροσκόπιο των Αρχών βίντεο και κινητά»

«Πρόκειται για οργανωμένη εκτέλεση από επαγγελματίες δολοφόνους», εκτιμούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που ερευνούν την εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, κλιμάκια αστυνομικών του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών αναζητούν βίντεο από κάμερες ασφαλείας και μαρτυρίες αυτοπτών κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησε ο δημοσιογράφος από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR μέχρι το σπίτι του στον Άλιμο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 9άρι όπλο που χρησιμοποίησαν οι δράστες της άγριας δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ είναι «καθαρό» και δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια.

Οι άνδρες του τμήματος ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Αττικής που έχουν αναλάβει την υπόθεση εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια. Ωστόσο το επικρατέστερο από αυτά τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πίσω από το έγκλημα βρίσκονται επαγγελματίες δολοφόνοι.

Το χρονικό του στυγερού εγκλήματος

Ήταν περίπου δυο το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο δημοσιογράφος, Γιώργος Καραϊβάζ στάθμευσε το αυτοκίνητό του σε ένα παρκάκι έξω από το σπίτι του. Τη στιγμή που αποβιβάστηκε από το όχημά του οι δύο δράστες, που επέβαιναν σε ένα σκούτερ σκούρου χρώματος, πλησίασαν και άρχισαν να τον γαζώνουν.

Ο οδηγός του σκούτερ φορούσε κράνος και ο συνεπιβάτης ένα στρατιωτικού τύπου, χακί τζάκετ με κουκούλα, χειρουργική μάσκα και γυαλιά ηλίου.

Ο συνεπιβάτης του σκούτερ, ο εκτελεστής, άρχισε να πυροβολεί τον Γιώργο Καραϊβάζ πριν το μηχανάκι ακινητοποιηθεί πλήρως. Στη συνέχεια, ο οδηγός παρέμεινε στη μοτοσικλέτα και ο συνεπιβάτης κατέβηκε και του έδωσε τη χαριστική βολή στα μάτια.

Στο σημείο της άγριας δολοφονίας βρέθηκαν 13 κάλυκες διαμετρήματος 9 mm, με τον δημοσιογράφο να δέχεται 10 σφαίρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο της δολοφονίας, την ώρα της εκτέλεσης υπήρχαν υπάλληλοι του Δήμου, που είδαν τη σκηνή τη σοκαριστική σκηνή.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. είναι πιθανό στο σημείο να υπήρχε ομάδα υποστήριξης, κάτι που μένει να αποδειχθεί από τα βίντεο και λοιπά ευρήματα που θα συλλέξει η ΕΛ.ΑΣ..

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.