ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κορονοπάρτι: Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά dj και διοργανωτές – Σαρώνουν τα social media

Κορονοπάρτι: Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά dj και διοργανωτές – Σαρώνουν τα social media

Το φαινόμενο των πάρτι σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, προκάλεσε την αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει κάποια επέμβαση για τη διάλυση πλήθους, κάνει τις Αρχές να προσπαθούν να εντοπίσουν τους διοργανωτές, με στόχο να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον τους, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Με αφορμή τα πάρτι που έλαβαν χώρα την περασμένη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία κατ’ αγνώστων για παράβαση του νόμου, που αφορά στα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19.

Το ίδιο θα γίνει και για τυχόν νέα πάρτι σε δημόσιους χώρους τα επόμενα Σαββατοκύριακα. Η ΕΛ.ΑΣ. βάζει στο μικροσκόπιο dj που είναι γνωστοί σε ηλικίες κάτω των 25 ετών αλλά και διοργανωτές με επιρροή στα social media. Τα πάρτι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κλείνονται κυρίως μέσω social media ή μέσω μηνυμάτων από διαδικτυακές εφαρμογές.

Για την περίπτωση της Κυψέλης, οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν στοιχεία, όπως βιντεοληπτικό υλικό. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ταυτοποιηθούν πρόσωπα. Η δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ. θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία, η οποία αναμένεται να διατάξει προκαταρκτική έρευνα.

Δεν είναι όμως μόνο η πλατεία Αγίου Γεωργίου που ανησυχεί τις Αρχές.

Η ΕΛ.ΑΣ. πάντως προκρίνει δόγμα ήπιας διαχείρισης των συναθροίσεων. Το μόνο μέτρο που μπορεί να επαναληφθεί το επόμενο διάστημα είναι αυτό της ενεργοποίησης αστυνομικών της ομάδας ΟΔΟΣ, όπως έγινε στην περίπτωση της πλατείας Βαρνάβα. Δηλαδή, να δούμε τους αστυνομικούς με τις χαρακτηριστικές μπλε στολές και τα καπέλα να περικυκλώνουν πλατείες για την αποτροπή συναθροίσεων.

Παρατηρείται, πάντως, μετατόπιση του κόσμου από τη μία πλατεία στην άλλη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. απέτρεψαν το Σαββατοκύριακο το συνωστισμό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση των θαμώνων της πλατείας σε άλλα πάρκα του κέντρου της Αθήνας.

Όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές, «είναι εξαιρετικά επίφοβο και επικίνδυνο να επέμβει η Αστυνομία σε ένα χώρο όπου διασκεδάζουν 500-1.000 άτομα. Πλέον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι συναθροίσεις δεν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες πλατείες αλλά σχεδόν σε όλα τα κεντρικά πάρκα και πλατείες της Αττικής. Είναι αδύνατο η Αστυνομία να επιτηρεί όλες τις πλατείες. Ακόμα και εάν γινόταν αυτό, απλά θα υπήρχε μετατόπιση του κόσμου σε άλλους δημόσιους χώρους».

Προβληματισμό προκάλεσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις Αρχές και ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε έξω από αρκετά μπαρ που σέρβιραν ποτά σε πλαστικά ποτήρια. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι δεν τηρήθηκε από πλήθος κόσμου το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Κεντρικές λεωφόροι της Αθήνας είχαν αξιοσημείωτη κίνηση μετά τις 21.00 το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου.

Οι αστυνομικοί έχουν εικόνα για πάρτι που διοργανώνονται διαδικτυακά και συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου. Οι διοργανωτές κοινοποιούν τον τόπο και την ώρα των πάρτι λίγο πριν την πραγματοποίησή τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Κλείδωσε» το Πάσχα: Έτσι θα γιορτάσουμε - Τι ώρα θα γίνουν Επιτάφιος, Ανάσταση - Πού θα ψήσουμε