ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Σύλληψη για κατασκοπεία στην Κω - Τι λέει ο δικηγόρος του 43χρονου στο Newsbomb.gr

Κως Κατασκοπεία
kostv.gr

Μετά από μία τρίωρη κατάθεση στο δικαστικό μέγαρο της Κω ο 43χρονος Αιγύπτιος, ο οποίος κατηγορείται μεταξύ άλλων για κατασκοπεία, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, ύστερα από διαφωνία Ανακριτή και Εισαγγελέα για το θέμα της προφυλάκισης. 

Ο Ανακριτής πρότεινε τον κατ' οίκον περιορισμό του κατηγορούμενου υπό επιτήρηση, ενώ η Εισαγγελέας την προφυλάκισή του.

Στο κινητό του 43χρονου Αιγύπτιου βρέθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φωτογραφίες και βίντεο από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο Δημήτρης Δρόσος, δικηγόρος του Αιγύπτιου, δηλώνει στο Newsbomb.gr ότι «ο πελάτης μου αρνείται την κατηγορία της κατασκοπείας, καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η σχετική διάταξη του νόμου για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος. Ο πελάτης μου δεν έβγαλε καμία φωτογραφία που δεν έπρεπε να βγάλει. Ό,τι απεικονίζεται μπορεί να το φωτογραφίσει οποιοσδήποτε πολίτης. Είναι φωτογραφίες που δεν είναι παράνομες».

drosos.jpg
Ο Δημήτρης Δρόσος, δικηγόρος του Αιγύπτιου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αιγύπτιος δηλώνει ελαιοχρωματιστής. Την ημέρα που τράβηξε τις φωτογραφίες και τα βίντεο εκτελούσε νόμιμα εργασίες μαζί με συνεργείο σε στρατιωτική ζώνη (όπως κατέθεσε). Η σύλληψή του έγινε το πρωί της Δευτέρας σε πιάτσα ταξί στο κέντρο του νησιού. Λίγο πριν του περάσουν χειροπέδες οι λιμενικοί, μαζί του βρίσκονταν μία 23χρονη και μία 27χρονη, οι οποίες σκόπευαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που βρέθηκαν πάνω τους. Οι συλλήψεις των δύο γυναικών έγιναν έξω από το αεροδρόμιο του νησιού.

Οι ελληνικές Αρχές ερευνούσαν το δίκτυο δουλεμπόρων με «άρωμα» κατασκοπευτικής δράσης τους τελευταίους εφτά μήνες. Πηγές από το Λιμενικό αναφέρουν ότι η σύλληψη του 43χρονου έρχεται ως συνέχεια έρευνας που είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο στην Κω για το «ξήλωμα» κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Ο Αιγύπτιος, ωστόσο, από την πλευρά του αρνείται παντελώς τη σύνδεσή του με το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Το Λιμενικό είχε τότε σχηματίσει δικογραφία για περίπου 15 άτομα (Έλληνες, Τούρκους, Σύριους, Λιβανέζους, έναν Παλαιστίνιο). Οι έρευνες ξεκίνησαν ύστερα από πληροφορίες ότι καλά οργανωμένο κύκλωμα με έδρα την Κω χρησιμοποιεί ταχύπλοα σκάφη για να μεταφέρει μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Κω και από εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα δρομολόγια που πραγματοποιούνταν από το συγκεκριμένο κύκλωμα χαρακτηρίζονταν ως «vip transfer».

Παρά τις συλλήψεις που είχαν γίνει το Νοέμβριο, το Λιμενικό συνέχισε την έρευνα για το κύκλωμα, μέχρι που το απόγευμα της Δευτέρας περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Καλύμνου εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «Φωκα», εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές της Κω.

Ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους, στο οποίο επέβαιναν συνολικά οχτώ μετανάστες που μετεπιβιβάστηκαν σε σκάφος του Λιμενικού που τους μετέφερε στη στεριά.

Ένας από τους οχτώ επιβαίνοντες ήταν ο διακινητής και χειριστής του σκάφους. Πρόκειται για έναν 23χρονο Μαροκινό, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως διακινητής από τους υπόλοιπους εφτά επιβαίνοντες.

Ο Μαροκινός αναγνωρίστηκε ως διακινητής και από τις δύο γυναίκες που συνελήφθησαν έξω από το αεροδρόμιο της Κω. Όπως ανέφεραν οι δύο γυναίκες, ο 23χρονος ήταν ο χειριστής του σκάφους που τους μετέφερε πριν από εφτά ημέρες από τα τουρκικά παράλια στην Κω.

Ο 23χρονος συνελήφθη για παράβαση του νόμου 3386/2005 όπως ισχύει (παράνομη είσοδος), του ν. 4251/2014 (παράνομη διακίνηση προσώπων) και του άρθρου 98 Π.Κ. (έγκλημα κατ’ εξακολούθηση).

Ο φερόμενος ως συνεργός του, ο 43χρονος Αιγύπτιος, κατηγορείται για παράβαση του ν. 4251/2014 και των άρθρων 216 και 217 (πλαστογραφία) και 148 (κατασκοπεία) Π.Κ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα: Σχέδιο της ΕΛΑΣ για τους «ανυπάκουους» - «Σφραγίζονται» διόδια, πιάνουν δουλειά τα drones