ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Γιατί ο ληστής με το τατουάζ έπαιρνε ταξί οπλισμένος σαν «αστακός»

Γιατί ο ληστής με το τατουάζ έπαιρνε ταξί οπλισμένος σαν «αστακός»

Με μία καλά οργανωμένη επιχείρηση η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πέρασε χειροπέδες στον 33χρονο δραπέτη φυλακών Λάρισας και φερόμενο ως ληστή της τράπεζας στην οδό Μητροπόλεως στην καρδιά της Αθήνας.

Οι μυστικοί αστυνομικοί κατάφεραν να γίνουν η σκιά του χωρίς να αντιληφθεί το παραμικρό. Ήξεραν ότι έχει πάνω του οπλισμό και γι’ αυτό δεν ρίσκαραν να τον συλλάβουν σε κάποιο σημείο όπου θα είχε περιθώρια αντίδρασης. Είχαν δει την τσάντα που κρατάει και υπέθεσαν ότι περιέχει όπλα.

Το ερώτημα είναι γιατί ο 33χρονος είχε πάνω του τόσο βαρύ οπλισμό (Καλάσνικοφ, δύο πιστόλια, πέντε γεμάτους γεμιστήρες). Η εκδοχή να κατευθυνόταν προς κάποιο σημείο, όπου θα έκανε ληστεία δεν φαντάζει ιδιαιτέρως πιθανή. Πιθανή δεν φαντάζει ούτε η εκδοχή να είχε πάνω του τον οπλισμό για να τον χρησιμοποιήσει σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχε πάνω του όπλο και γι’ αυτό το σκοπό). Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, θα είχε πάνω του ένα όπλο και όχι τρία. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι ένα σενάριο είναι να είχε πάνω του την τσάντα για να τη μεταφέρει σε κάποιο προσωρινό κρησφύγετο. Μετά τη ληστεία στην τράπεζα της οδού Μητροπόλεως ο 33χρονος λάμβανε μέτρα προστασίας και άλλαζε συχνά, σύμφωνα με πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., χώρους διαμονής. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να μετέφερε τα όπλα σε κάποιο διαμέρισμα ή κάποιο προσωρινό κατάλυμα. Επίσης, από την παρακολούθησή του προέκυψε ότι κινούνταν σε αρκετές και διαφορετικές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι ο 33χρονος να μην είχε κάποιο ασφαλές χώρο για να αποθηκεύσει τον οπλισμό. Η παρακολούθησή του από τους μυστικούς άντρες της Αντιτρομοκρατικής έδειξε ότι δεν είχε δίκτυο κάλυψης και ότι οι προσωρινοί χώροι διαμονής του δεν ήταν ασφαλείς για εκείνον. Έτσι, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι αναγκαζόταν να μεταφέρει τα όπλα από το ένα σημείο στο άλλο.

Τα όπλα έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για εργαστηριακή εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές ενέργειες του παρελθόντος.

Ο 33χρονος δεν είχε επιστρέψει στις αρχές του περασμένου Αυγούστου από την άδεια που είχε πάρει από τις φυλακές Λάρισας και έκτοτε αναζητούνταν από την ΕΛ.ΑΣ. για διάφορες ληστείες για τις οποίες ήταν ύποπτος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αστυνομικοί τον έχουν ταυτοποιήσει μέσα από το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας για τη ληστεία στην οδό Μητροπόλεως, όπως και για ακόμα δύο ληστείες σε τράπεζας (μία εκ των οποίων σημειώθηκε στις 18 Αυγούστου στη Μεταμόρφωση). Το εντυπωσιακό είναι ότι οι τρεις ληστείες έγιναν μέσα σε διάστημα 45 ημερών, με τον 33χρονο να μην παίρνει αυξημένα μέτρα προστασίας για να μην αναγνωρίζεται. Ενδεικτικό είναι ότι το ακάλυπτο τατουάζ του στο αριστερό του χέρι ήταν αυτό που τον «πρόδωσε» γρήγορα στις Αρχές.

Οι Αρχές επικεντρώνουν εφεξής την έρευνά τους στο συνεργό του 33χρονου στη ληστεία στην τράπεζα της οδού Μητροπόλεως. Πρόκειται για άτομο με ποινικό παρελθόν, το οποίο φαίνεται ότι χωρίστηκε από τον 33χρονο μετά τη ληστεία και χάθηκε από προσώπου γης.

Σημειώνεται ότι ο 33χρονος σήμερα Τρίτη οδηγείται στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών.

Το παρελθόν

Ο 33χρονος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 46 ετών για ληστείες και άλλα αδικήματα, ενώ ήταν δραπέτης των φυλακών Λάρισας.

Είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για ένοπλες ληστείες, συμπλοκή με αστυνομικούς και κατοχή ενός μικρού οπλοστασίου στο Κολωνάκι.

Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στο Κολωνάκι που συνελήφθη είχε υποστηρίξει πως είχε αποθηκεύσει τον οπλισμό για λογαριασμό του 33χρονου στο πλαίσιο της συντροφικής αλληλεγγύης.

Ο συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τον 33χρονο σήμανε στις 3 Αυγούστου 2021 όταν παραβίασε την 4η άδεια που είχε λάβει από τις φυλακές της Λάρισας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Belh@rra: Ιστορική μέρα για τη Διπλωματία και τις Ένοπλες Δυνάμεις – Πώς οι Γάλλοι κέρδισαν τη μάχη

The Voice: Γιος πασίγνωστου τραγουδιστή ανέβηκε στη σκηνή και σάρωσε τα πάντα (video)

Αποστολή Newsbomb.gr στο Αρκαλοχώρι Κρήτης: Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους μετά τα 5,8 Ρίχτερ