ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Πέραμα: Στη ΓΑΔΑ κρατούνται οι επτά αστυνομικοί - Απειλούν με εκδίκηση οι συγγενείς του 20χρονου

Πέραμα: Στη ΓΑΔΑ κρατούνται οι επτά αστυνομικοί
Πέραμα: Στη ΓΑΔΑ κρατούνται οι επτά αστυνομικοί
Φωτογραφία αρχείου

Πέραμα: Οι επτά αστυνομικοί, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα Πειραιά σε τακτικό ανακριτή, για να απολογηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή οι επτά αστυνομικοί που συνελήφθησαν μετά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νεαρού Ρομά και τον τραυματισμός του συνεργού του.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο καθώς κατά τη διάρκεια του περιστατικού έπεσαν περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Παράλληλα, «φως» στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν όλοι οι διάλογοι των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ με το Κέντρο Επιχειρήσεων, από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταδίωξη, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έως τα ξημερώματα του Σαββάτου. Οι έξι αστυφύλακες και ο ενας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Σημειώνεται ότι στις 17:00 διοργανώνεται πορεία στο Πέραμα, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν και οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η είδηση αυτή έχει σημάνει γενικό συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Κυριακής, ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών.

«Το δικηγορικό μας γραφείο ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέπραξαν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας. Η απολογία των αστυνομικών έχει οριστεί για την Τετάρτη, 27.10.21. Ήδη ο κ. Αλέξιος Κούγιας και οι συνεργάτες του ασχολούνται με την υπόθεση, αύριο το πρωί θα λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας και ακολούθως θα τοποθετηθούν με δελτίο τύπου. Την υπεράσπιση της υποθέσεως ανέθεσαν στον κ. Κούγια οι ίδιοι οι αστυνομικοί, χωρίς καμία ανάμειξη των ενώσεων των αστυνομικών, οι οποίες όμως τους συμπαρίστανται», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η καταδίωξη του κλεμμένου ΙΧ ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε. Στο Πέραμα, ο οδηγός εμβόλισε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ,της μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα.

Αμέσως μετά τον καταιγισμό πυροβολισμών, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ενημέρωσαν το Κέντρο Επιχειρήσεων Άμεσης Δράσης για το αιματηρό περιστατικό. Στους διαλόγους φαίνεται η προσπάθεια των αστυνομικών να εξηγήσουν στο Κέντρο τι ακριβώς είχε συμβεί μετά το θανατηφόρο τραυματισμό του 20χρονου, πώς κινήθηκαν και γιατί ενέργησαν τους πυροβολισμούς.

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Μέχρι να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε δίκυκλα.

Κέντρο: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν;

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε δίκυκλα δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμοί) γιατί κινήθηκε με θανατηφόρο πρόθεση εναντίον συναδέλφων.

Επιχειρησιακά, η ομάδα που θα μπορούσε να συνεχίσει μια τέτοια καταδίωξη είναι η ομάδα ΟΠΚΕ, η οποία ωστόσο δεν ήταν διαθέσιμη. Όλα αυτά αναμένεται να διερευνηθούν κατά την έρευνα από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες με τις διαβιβάσεις των σημάτων.

Ο εισαγγελέας θα κληθεί να κρίνει αν οι αστυνομικοί ήταν σε άμυνα, αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο για τις καταδιώξεις και αν οι αστυνομικοί επέδειξαν υπερβάλλουσα βία. Πάντως, έμπειρα στελέχη της ΕΛΑΣ επισημαίνουν στο Newsbomb.gr πως οι αστυνομικοί δεν έπρεπε να μπουν στο Πέραμα και πως θα έπρεπε να αφήσουν να αναλάβει την υπόθεση η ΟΠΚΕ.

Μακελειό στο Πέραμα: Απειλούν με αντίποινα οι συγγενείς του 20χρονου

Την ίδια στιγμή, εξοργισμένοι εμφανίζονται οι συγγενείς του νεαρού που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της καταδίωξης. «Θέλω να σαπίσει μέσα. Και να μου τον φέρετε, να τον σκοτώσω εγώ. Με άφησε με δύο παιδιά. Θα τον σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια», δήλωσε η σύζυγός του.

Ο πατέρας του 20χρονου Ρομά, που κατέληξε από αστυνομικά πυρά, μίλησε στον Αντ1 το πρωί της Κυριακής 24, ζητώντας δικαιοσύνη από το κράτος, για τον θάνατο του παιδιού του.

«Θέλω μια Δικαιοσύνη από το Κράτος. Δεν ήταν αστυνομικοί αυτοί που κυνηγήσαν τα παιδιά; Τι πήρανε; Ένα αυτοκινητάκι πήρανε. Τι ήταν; Εγκληματίες ήταν; Θέλω μια Δικαιοσύνη από τον νόμο. Δεν μπορούσαν να τους σκίσουν τα λάστιχα, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι να τον τραυματίσουν, δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν;», δήλωσε χαρακτηριστικά στην κάμερα του Αντ1.

Μέλη της οικογένειας, όπως η χήρα, η μητέρα και η αδελφή του, αλλά και φίλοι του νεκρού, που ζητούν χαρακτηριστικά «να πάει στην φυλακή, εκεί να σαπίσει ο δολοφόνος», απειλούν με εκδίκηση και αυτοδικία σε βάρος των αστυνομικών. Ακόμη, η μητέρα του τραυματία, που ήταν κουνιάδος του 20χρονου Ρομά που σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί τον γιο της

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Ρομά, Βασίλης Πάντζος, είπε από την πλευρά του ότι «υπάρχει οδύνη και οργή. Ζητάμε δικαίωση σε ένα κράτος δικαίου. Ήταν ένα έγκλημα μίσους, από όσο είδαμε και από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο».

«Πρέπει να γίνει έρευνα και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή. Έριξαν πάρα πολλές σφαίρες. Δεν μπορούσαν να ρίξουν στα λάστιχα του αυτοκινήτου; Φαίνεται η οργή και το μίσος των αστυνομικών, από τον αριθμό των σφαιρών που έριξαν. Είναι ρατσιστικό έγκλημα. Από θαύμα έζησαν και τα άλλα δύο παιδιά που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο», κατέληξε.

Καταδίωξη στο Πέραμα: Εντολή Θεοδωρικάκου για πειθαρχικό έλεγχο

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα. Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

Ο 20χρονος που τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά των αστυνομικών

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άλεκ Μπάλντουιν: Η δήλωση-βόμβα της υπεύθυνης για τα όπλα στην παραγωγή - «Δεν ήμουν έτοιμη»

The Voice: Η Κερκυραία καλλονή που «τρέλανε» τους κριτές από τις πρώτες νότες (video)

Κι όμως, το έδειξαν: Αυτό είναι το ανάρμοστο πλάvο που οδήγησε στο οριστικό φινάλε του Bachelor