ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Καταδίωξη - Πέραμα: Οι αντικρουόμενες καταθέσεις και τα ερωτήματα

Καταδίωξη - Πέραμα: Οι αντικρουόμενες καταθέσεις και τα ερωτήματα

Αντικρουόμενες καταθέσεις αστυνομικών προκύπτουν από την έρευνα για το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα, με θύμα 20χρονο Ρομά.

Πρόκειται για μία υπόθεση που απασχολεί την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., με τον αρχηγό της Αστυνομίας να παραδίδει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τα πρώτα αποτελέσματα της «εσωτερικής έρευνας» για την επιχειρησιακή δράση των δυνάμεων στην καταδίωξη που κατέληξε στους στενούς δρόμους του Περάματος.

Έπρεπε ο υπεύθυνος αξιωματικός του επιχειρησιακού κέντρου της Άμεσης Δράσης να δώσει εντολή να σταματήσει η καταδίωξη; Υπήρξαν αστυνομικοί που υπάκουσαν και άλλοι που αψήφησαν την εντολή; Υπήρξε τεχνικό πρόβλημα στις διαβιβάσεις των σημάτων μέσω ασυρμάτων; Υπήρξε αστοχία και «υπερβολή» στον τρόπο αντίδρασης;

Αυτά είναι μερικά από τα κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν απάντηση. Κάποια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι ένας αστυνομικός που επιλαμβάνεται ενός τέτοιου περιστατικού δεν πρέπει να εγκαταλείπει την καταδίωξη, ενώ άλλοι θεωρούν ότι όταν συντρέχει «ιδιαιτέρως υψηλός» κίνδυνος για τους διερχόμενους πολίτες, τους αστυνομικούς και τους υπόπτους προκρίνεται η λύση της διακοπής της καταδίωξης. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το γεγονός ότι σημειώθηκαν 38 πυροβολισμοί, ότι υπήρξε ένας νεκρός και ότι ο ένας από τους τρεις δράστες –ηλικίας 16 ετών- εξαφανίστηκε , μόνο προβληματισμό προκαλεί στα ανώτατα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι εφτά κατηγορούμενοι αστυνομικοί αρνούνται ότι αψήφησαν την εντολή του κέντρου να διακόψουν την καταδίωξη. Όπως ισχυρίζονται, δεν άκουσαν κάποια τέτοια εντολή, δεδομένου ότι οι συνθήκες ήταν δύσκολες: Η καταδίωξη ήταν σε εξέλιξη, υπήρχε ένταση και έντονος θόρυβος. Στην ΕΛ.ΑΣ. ήδη εξετάζουν κατά πόσο μπορεί να υπήρξε τεχνικό πρόβλημα που θα εμπόδιζε τη διαβίβαση του σήματος, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διαπιστωθεί ότι στην περιοχή υπήρχαν τεχνικές δυσκολίες.

Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι πυροβόλησαν όταν το όχημα των δραστών παρέσυρε μοτοσικλέτες με κίνδυνο να σκοτωθεί αστυνομικός. Τόνισαν επίσης στις καταθέσεις τους ότι αμέσως προσπάθησαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η κατάθεση που έδωσε ο αξιωματικός του κέντρου επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, ο οποίος έδινε τις εντολές. Στην κατάθεσή του τονίζει ότι έδωσε σαφή εντολή να σταματήσει η καταδίωξη. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά υπάκουσαν, όχι όμως και οι αστυνομικοί της ομάδας δυτικής Αττικής. Το αποτέλεσμα, όπως καταθέτει, ήταν εκείνος να νομίζει ότι η καταδίωξη έχει λήξει, ενώ στην πραγματικότητα συνεχιζόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, στη δικογραφία περιλαμβάνεται κατάθεση νεαρού άντρα, ο οποίος απεικονίζεται σε βίντεο-ντοκουμέντο να δίνει τις πρώτες βοήθειες στον 20χρονο που τελικά υπέκυψε στα τραύματά του. Ο άντρας αυτός φέρεται να κατέθεσε ότι η κατάσταση ήταν τέτοια την ώρα του συμβάντος που οι αστυνομικοί δεν είχαν πολλές επιλογές.

Στο μεταξύ, τα όπλα των αστυνομικών βρίσκονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να διαπιστωθεί ποιοι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 20χρονο, ποιος τραυμάτισε στο χέρι τον συνοδηγό και ποιοι πέτυχαν το αυτοκίνητο. Ο 20χρονος έφερε τρία τραύματα από σφαίρες, εκ των οποίων το ένα στο λαιμό.

Τα αποτελέσματα των βαλλιστικών εξετάσεων θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προσωποποίηση των κατηγοριών. Άλλοι αστυνομικοί αναμένεται να κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας και κάποιοι για παράβαση καθήκοντος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό» επεισόδιο: Θα «αυτοκτονήσει» η Τουρκία; Αν το κάνει, θα τη στείλουμε πίσω στο 19ο αιώνα

Ο Δακτύλιος επέστρεψε: Τα όρια, οι εξαιρέσεις, το ωράριο - Τσουχτερά πρόστιμα για παραβάτες

Αυτός είναι ο μακελάρης της Νέας Ερυθραίας: Το «πειραγμένο» προφίλ στο FB και το προφητικό βίντεο