ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Πέραμα: «Αν δεν είχαμε ενεργήσει έτσι θα είχαν σκοτωθεί δύο αστυνομικοί», λέει ο άνδρας της ΔΙΑΣ

Τι υποστήριξε ένας εκ των επτά αστυνομικών που συνελήφθησαν
Τι υποστήριξε ένας εκ των επτά αστυνομικών που συνελήφθησαν
Ευδοκία Μύτιλη

Τι είπε στο απολογητικό του υπόμνημα ο ένας εκ των επτά αστυνομικών που εμπλέκονται στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που κατέληξε με τον θάνατο ενός νεαρού Ρομά

Το απολογητικό υπόμνημα του υπαστυνόμου της ομάδας ΔΙΑΣ που μαζί με άλλους έξι συναδέλφους του κατηγορείται για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Κατά την απολογία του, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξε ότι «βλέποντας πως η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, οι αστυνομικοί πρόταξαν τα όπλα τους προς το μέρος του οχήματος φωνάζοντας ''αστυνομία, ακίνητοι'', ωστόσο αυτό συνέχισε την πορεία του με σκοπό να τους εξουδετερώσει με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι πρώτοι πυροβολισμοί για τη διακοπή της ανεξέλεγκτης πορείας του οχήματος, χωρίς όμως να τραυματιστεί ο οδηγός αφού το όχημα συνέχισε να κινείται.

Εκείνη τη στιγμή έγινε μία παύση στα πυρά διότι ενώ το όχημα είχε δεχθεί πυροβολισμούς και ενώ ήταν ακόμα σε κίνηση άνοιξε κάποια στιγμή η πόρτα του συνοδηγού και βγήκε ένας από τους επιβαίνοντες που άρχισε να τρέχει. Μετά, το όχημα των δραστών συνέχισε να κινείται με ανθρωποκτόνο πρόθεση κατά συναδέλφου που προσπαθούσε να ξεφύγει σερνόμενος για να σωθεί. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν σημαδεύοντας χαμηλά στον κινητήρα και τα λάστιχα. Εάν δεν ενεργούσαν με αυτόν τον τρόπο το αυτοκίνητο θα είχε -μετά βεβαιότητος- παρασύρει, ακόμα και θανατώσει δύο αστυνομικούς, ενώ θα κατέβαινε την οδό Ελπίδος και θα βρισκόταν μετωπικά με τις ομάδες ΔΙΑΣ του Πειραιά που έρχονταν προς ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, οι επτά αστυνομικοί, οδηγήθηκαν στον τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν, για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Τι δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας

Ως σημαντική χαρακτήρισε ο Αλέξης Κούγιας, ο δικηγόρος των επτά αστυνομικών που εμπλέκονται στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που κατέληξε με τον θάνατο ενός νεαρού Ρομά, την υπόθεση που εκτυλίσσεται στα δικαστήρια του Πειραιά όπου οδηγήθηκαν νωρίτερα το πρωί οι αστυνομικοί.

«Οι εντολείς μου ζήτησαν να εκφράσουν τη λύπη τους για την απώλεια ενός συνανθρώπου τους. Αυτό, όμως, που υποστηρίζουμε ότι προηγήθηκε απόπειρα ανθρωποκτονίας και γι’ αυτό είναι καταζητούμενοι οι επιζήσαντες όπως ο συλληφθείς που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας 10 αστυνομικών και ο καταζητούμενος που δεν εμφανίστηκε για να πει τη δική τους αλήθεια» είπε αρχικά ο κ. Κούγιας.

«Δυστυχώς η υπόθεση έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Άκουσα πρώην πρόεδρο κόμματος να λέει ότι είχαν υπηρεσία 5 μηνών. Ο με λιγότερα χρόνια υπηρετήσας έχει 5 χρόνια προϋπηρεσία και αυτός με τα περισσότερα έχει 15 χρόνια. Ο επικεφαλής είναι 25 ετών υπαστυνόμος αριστούχος της σχολής. Είναι από φτωχές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας» είπε για τους αστυνομικούς ο Αλέξης Κούγιας.

Όπως είπε «δεν θα επιστρέψω να υπάρξει σκιά ότι εγώ, ο εισαγγελέας, ο ανακριτής επηρεάστηκαν από την ιδιότητα των αστυνομικών. Σας πληροφορώ ότι αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα από τους συναδέλφους ενώ κινηθεί – κακώς κατά τη γνώμη μου -πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τους με το ερώτημα της απόταξης».

Μιλώντας, δε, για την υπερασπιστική γραμμή των επτά αστυνομικών για όσα συνέβησαν στο Πέραμα ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι «αν μια λέξη από το απολογητικό υπόμνημα δεν είναι αλήθεια σας καλώ να εκθέσετε και εμένα και τους εντολείς μου. Η υπερασπιστική γραμμή που επέλεξα βασίζεται όχι στις απολογίες των αστυνομικών αλλά στις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων».

Εντωμεταξύ έξω από τα δικαστήρια έχουν συγκεντρωθεί αλληλέγγυοι των θυμάτων που φωνάζουν συνθήματα κατά των αστυνομικών.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο του Πειραιά

Υπό δρακόντεια μέτρα μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια στον Πειραιά το πρωί της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου, οι επτά αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ένας 18χρονος Ρομά, ο οποίος οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο. Δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει από νωρίς το δρόμο μπροστά από τα δικαστήρια, προκειμένου να μην υπάρξει ένταση.

drakonteia_metra2.jpg
Αποκλεισμένοι οι δρόμοι στα δικαστήρια του ΠειραιάΕυδοκία Μύτιλη

Οι 7 αστυνομικοί έφτασαν στον ανακριτή λίγο πριν από τις 9, με τους συγκεντρωμένους να τους αποκαλούν «ήρωες» και να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή θα βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις υπό το φόβο επεισοδίων σε περιοχές όπου διαμένουν Ρομά (Ασπρόπυργο, Λιόσια, Μέγαρα). Και αυτό διότι οδηγούνται στον Ανακριτή οι εφτά αστυνομικοί που κατηγορούνται για την υπόθεση, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να χαρακτηρίζουν την ημέρα κρίσιμη.

Στα δικαστήρια και ο συνήγορος υπεράσπισης των 7 αστυνομικών, Αλέξης Κούγιας.Ευδοκία Μύτιλη

Φορτισμένο το κλίμα στην ΕΛ.ΑΣ.

Ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας έχει αναλάβει –κατ’ εντολή του αρχηγού του Σώματος- την «εσωτερική έρευνα» για την αξιολόγηση των δράσεων από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και τους συντονιστές αξιωματικούς του επιχειρησιακού κέντρου της Άμεσης Δράσης.

Αυτό που προκαλεί εντονότερο προβληματισμό δεν είναι η εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων για διακοπή της καταδίωξης αλλά το γεγονός ότι δεν υπήρξε «plan b». Αστυνομικές πηγές εξηγούν: «Δεν είναι επιχειρησιακά ορθό να διακόπτεται έτσι απλά μία καταδίωξη. Μπορεί να θεωρηθεί ορθό να διακοπεί μία καταδίωξη για λόγους έκτακτων συνθηκών και κινδύνων, ωστόσο, ακολούθως πρέπει να γίνουν οι ανάλογες επιχειρησιακές ενέργειες για την εκπόνηση σχεδίου για τον εντοπισμό των ατόμων που καταδιώκονται».

Έμπειρα στελέχη της Αστυνομίας εξηγούν ότι στην προκειμένη περίπτωση, στην καταδίωξη στο Πέραμα, το βέλτιστο επιχειρησιακά θα ήταν να υπήρχε συνδρομή αστυνομικών της ομάδας ΟΠΚΕ και περιπολικών της Άμεσης Δράσης. Δηλαδή, η καταδίωξη να συνεχιζόταν από οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που θα ήταν σε θέση να εγκλωβίσουν και να ακινητοποιήσουν το όχημα των υπόπτων με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη τονίζουν ότι «ουδέποτε δόθηκαν εντολές είτε από την πολιτική είτε από τη φυσική ηγεσία να διακόπτονται οι καταδιώξεις». Στην περίπτωση του Περάματος εντούτοις ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή στον διαβιβαστή των σημάτων στο επιχειρησιακό κέντρο να σταματήσει η καταδίωξη.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης τονίζουν ότι «το πρόβλημα δεν είναι τωρινό». Πολλές φορές στο παρελθόν καταδιώξεις στη δυτική Αττική είχαν ξεφύγει από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να προκρίνεται η λύση της «επίδειξης ανοχής». Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αξιολόγησης φαίνεται ότι συμπεραίνεται η ανάγκη για περισσότερες ομάδες ΟΠΚΕ, όπως και για περιπολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της «εσωτερικής έρευνας» αξιολογούνται οι χειρισμοί των αξιωματικών που βρίσκονταν την επίμαχη ώρα στο επιχειρησιακό κέντρο. Ήταν επιβεβλημένη η εντολή για διακοπή καταδίωξης; Υπήρξαν ενέργειες προκειμένου να βρεθεί «plan b» για την καταδίωξη των υπόπτων; Αυτά είναι τα δύο πιο κρίσιμα ερωτήματα. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη επισημαίνουν στο Newsbomb.gr ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει προς την κοινωνία η εικόνα ότι η Αστυνομία αφήνει τους κακοποιούς ανενόχλητους όταν αυτοί εντοπίζονται να κινούνται στους δρόμους της Αθήνας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Με τρεις σημαίες καλυμμένο το φέρετρο με τη σορό για το λαϊκό προσκύνημα

Πολεμικό Ναυτικό: Άνοιξαν πυρ πλοία και υποβρύχια – Μήνυμα ετοιμότητα στον Ερντογάν

Πρόωρη σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα για μητέρες ανήλικων τέκνων