ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ: Κύκλωμα έκλεβε Ι.Χ. με «παραγγελία» - Αρχηγός ιδιοκτήτης μάντρας

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ: Κύκλωμα έκλεβε Ι.Χ. με «παραγγελία» - Αρχηγός ιδιοκτήτης μάντρας

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν για την υπόθεση συνολικά οχτώ Έλληνες, ηλικίας από 22 έως 65 ετών

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα της Αθήνας, με «αντικείμενο» τις κλοπές αυτοκινήτων, «ξηλώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., μετά από μεγάλη επιχείρηση με τη συμμετοχή δεκάδων αστυνομικών.

Ενδεικτικό είναι ότι έγιναν 12 παράλληλες έρευνες σε σπίτια και δύο σε μάντρες εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων στα Μέγαρα, στα Άνω Λιόσια, στο Μενίδι, στον Ασπρόπυργο, στους Αμπελόκηπους αλλά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αρχηγός φέρεται ένας 65χρονος με γνώσεις στον κλάδο του αυτοκινήτου, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μάντρας εμπορίας παλαιών ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν αυτός που δέχονταν τις παραγγελίες για ανταλλακτικά από διάφορους συνεργάτες του και στη συνέχεια έδινε την «παραγγελία» προς τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης για να αφαιρέσουν συγκεκριμένου τύπου, μάρκας, μοντέλου και χρώματος αυτοκίνητα. Τέλος, ήταν αυτός που μετά την παραλαβή των κλεμμένων οχημάτων, αποφάσιζε που θα διατεθούν τα ανταλλακτικά και σε ποια τιμή, ενώ έδινε τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στην συμμετοχή ενός εκάστου μέλους της οργάνωσης.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν για την υπόθεση συνολικά οχτώ Έλληνες, ηλικίας από 22 έως 65 ετών. Από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν αναπτύξει δίκτυο σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη, απ’ όπου αγόραζαν οχήματα με σοβαρές υλικές ζημιές, σε τιμές πάρα πολύ χαμηλές, από τα οποία χρησιμοποιούσαν μόνο τα έγγραφά τους προκειμένου να τα ταξινομήσουν στην Ελλάδα.

Ακολούθως, αφαιρούσαν οχήματα ίδιου τύπου, μοντέλου και χρώματος και πλαστογραφούσαν τους χαρακτηριστικούς αριθμούς των κλεμμένων οχημάτων στην θέση των αντίστοιχων από τα οχήματα που είχαν εισαγάγει από το εξωτερικό και είχαν ταξινομήσει στην Χώρα. Για την ταξινόμηση των οχημάτων χρησιμοποιούσαν είτε στοιχεία τρίτων προσώπων είτε στοιχεία ατόμων από το φιλικό τους περιβάλλον. Στη συνέχεια, τα πλαστογραφημένα οχήματα διατίθεντο προς πώληση.

Τα μέλη της οργάνωσης που ήταν επιφορτισμένα με την αφαίρεση των οχημάτων δεν προέβαιναν σε ευκαιριακές κλοπές αλλά επέλεγαν αυτοκίνητα (μάρκα και μοντέλο) που κάλυπταν τις ανάγκες για εξαρτήματα και ανταλλακτικά όπως αυτές καθορίζονταν από τον αρχηγό της οργάνωσης.

Αναζητούσαν οχήματα για να αφαιρέσουν σε καθημερινή βάση, κινούμενοι σε διάφορες περιοχές της Αθήνας κυρίως τις βραδινές ώρες. Μόλις εντόπιζαν τα οχήματα «στόχους» που επιθυμούσαν να αφαιρέσουν, προέβαιναν χωρίς χρονοτριβή στην αφαίρεση τους. Σε περίπτωση που εντόπιζαν όχημα που τους ενδιέφερε και για κάποιο λόγο δεν μπορούσαν να το αφαιρέσουν, το επιτηρούσαν μέχρι το σημείο που το στάθμευαν οι ιδιοκτήτες του, ώστε να επανακάμψουν μελλοντικά και να το αφαιρέσουν.

Ακολούθως, μετέφεραν το όχημα που είχαν αφαιρέσει σε περιοχές των δυτικών προαστίων όπως ο Ασπρόπυργος, τα Άνω Λιόσια και το Μενίδι και τα στάθμευαν σε ασφαλή και απόμερα σημεία , ώστε να βεβαιωθούν πως στην περίπτωση που το όχημα διέθετε σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού θέσης ( GPS tracker ), τυχόν ανεύρεση του δεν θα οδηγούσε τις Αρχές στα ίχνη τους και τους χώρους που χρησιμοποιούν . Τέλος, διέρχονταν από το σημείο που τα είχαν σταθμεύσει για να βεβαιωθούν ότι δεν είχαν εντοπιστεί από τις αρχές ή από τον παθόντα κι ότι βρίσκονταν ακόμη εκεί.

Αφού βεβαιώνονταν ότι το όχημα είναι «ασφαλές», το μετέφεραν είτε στο συνεργείο – διαλυτήριο αυτοκινήτων του αρχηγού της οργάνωσης στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να αποσυναρμολογηθεί, είτε αυτούσιο μεταφέρονταν σε αυτόν που είχε «παραγγείλει» την κλοπή του.

Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 17 αυτοκίνητα, 88 κινητήρες αυτοκινήτων, 19 εγκέφαλοι, πλήθος εξαρτημάτων-ανταλλακτικών, ηλεκτρονικός εξοπλισμός για την αφαίρεση οχημάτων, πιστόλι, taser , αλεξίσφαιρο γιλέκο, 16,5 γραμμάρια κάνναβης και τα χρηματικά ποσά των 5.022 ευρώ και 340 δολαρίων Η.Π.Α.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν 18 περιπτώσεις κλοπές οχημάτων, με το οικονομικό όφελος που έχουν αποκομίσει να ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 388.800 ευρώ.

Παράλληλα με τις αστυνομικές έρευνες, σε επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο της Δ.Ε.Δ.Η.Ε. για την διαπίστωση παραβάσεων σχετικών με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και διαπιστώθηκε κλοπή ρεύματος. Επιπλέον στον χώρο διενεργήθηκε έλεγχος από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και αρμόδιο κλιμάκιο του Τμήματος Ελέγχου, Μετρήσεων και Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, προς επιβολή σχετικών κυρώσεων.

Επιπρόσθετα, 7 από τους συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν για κλοπές, πλαστογραφίες και άλλα αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.