ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Άεργοι και «καρδιακοί» απατεώνες κατά ηλικιωμένων: «Κλείσε το κινητό γιατί έχω βηματοδότη»

Άεργοι και «καρδιακοί» απατεώνες κατά ηλικιωμένων: «Κλείσε το κινητό γιατί έχω βηματοδότη»
INTIME NEWS

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που συνέλεξαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας για τη δράση του μεγάλου κυκλώματος που διέπραττε https://www.newsbomb.gr/tag/apath, κλοπές και ληστείες στην Αττική.

Ενδεικτικό του εύρους της δράσης τους ήταν ότι εξιχνιάστηκαν συνολικά 46 περιπτώσεις απατών, με «τζίρο» 300.000 ευρώ, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος οχτώ ατόμων. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους δεν είχαν καμία επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς ήταν άεργοι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, προσέγγιζαν ηλικιωμένους (κυρίως γυναίκες), στα οποία συστήνονταν ως φιλικά πρόσωπα, λογιστές ή απεσταλμένοι συγγενών τους και με προφάσεις, όπως η περαίωση οικονομικών υποθέσεων, επιστροφής ή αποζημίωσης χρηματικού ποσού από την εφορία, τους έπειθαν να παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, που παραλάμβαναν από τραπεζικά καταστήματα ή από τις οικίες τους. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις μέλος του κυκλώματος μιλούσε στα θύματα τηλεφωνικά, προσποιούμενος το γιο ή την κόρη τους.

Στην περίπτωση που οδηγούσαν τα θύματα στις οικίες τους και αυτά εξέφραζαν αμφιβολίες, μετέβαλαν τον τρόπο δράσης τους και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα με άλλα προσχήματα ή ακόμη και ασκώντας λεκτική ή σωματική βία.

Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης κατά τη δράση τους, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης χρησιμοποιώντας οχήματα, τα οποία αντικαθιστούσαν συχνά. Κατά την προσέγγιση θυμάτων δε, χρησιμοποιούσαν δύο οχήματα, όπου στο πρώτο επέβαινε το μέλος που τα προσέγγιζε, ενώ στο δεύτερο και σε μικρή απόσταση επενέβαιναν οι συνεργοί του, με σκοπό να επιτηρούν και να εποπτεύουν τον χώρο. Χαρακτηριστικό στοιχείο του τρόπου δράση τους είναι ότι κατά τη μετάβαση σε τράπεζες, το μέλος που προσέγγιζε τα θύματα, τους ζητούσε να απενεργοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο, με το πρόσχημα ότι έχει υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά ή σε τοποθέτηση βηματοδότη, ώστε να εξασφαλίσει την ανάληψη και παράδοση των χρημάτων, χωρίς να διακόψει την πράξη κάποιο συγγενικό πρόσωπο με τηλεφώνημά του.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τι εντόπισαν οι αστυνομικοί κατά την επιχείρηση που πραγματοποίησαν:

Η επιχείρηση

Σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Αχαΐας και της Αττικής, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ομάδων ΔΙ.ΑΣ της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, καθώς και αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά.

Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος ακόμα δύο ατόμων, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξης απατών, διακεκριμένων κλοπών και ληστειών κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Προηγήθηκε πολύμηνη και μεθοδική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας σταχυολογήθηκαν, αναλύθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία και δεδομένα, τα οποία κατέδειξαν την «επαγγελματική» δομή της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και τον ρόλο κάθε μέλους σε αυτήν.

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι έχουν διαπράξει τουλάχιστον 46 περιπτώσεις απατών, 7 απόπειρες απάτης, 6 κλοπές και 3 ληστείες με λεία που ξεπερνά τις 300.000, ενώ από το σύνολο των περιπτώσεων οι μισές από αυτές έχουν τελεστεί το τελευταίο έτος. Μάλιστα, σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων, αρχηγικού μέλους, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για κλοπές και ληστείες.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό άνω των 23.000 ευρώ, κινητά τηλέφωνα, πλήθος κοσμημάτων και προσωπικά αντικείμενα σχετιζόμενα με την παράνομη δραστηριότητά τους, τα οχήματα των δραστών, καθώς και μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.