ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Πόρισμα - «φωτιά» για Μαλένα και Ίριδα: «Βίαιος μηχανισμός θανάτου»

Πόρισμα - «φωτιά» για Μαλένα και Ίριδα: «Βίαιος μηχανισμός θανάτου»
Κρίσιμα στοιχεία και συμπεράσματα περιέχει το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλογρηά
INTIME

Θρίλερ στην Πάτρα: Επνιξαν με βίαιο τρόπο τη Μαλένα και την Ίριδα - Αποσπάσματα από το πόρισμα

Κρίσιμα στοιχεία και συμπεράσματα περιέχει το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλογρηά για τα αίτια θανάτου της Μαλένας και της Ίριδας.

Πρόκειται για το πόρισμα στο οποίο βασίστηκαν οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές για να καλέσουν ως ύποπτη τη Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία είναι έγκλειστη στις φυλακές Κορυδαλλού και επιμένει να αρνείται την εμπλοκή της στους θανάτους των παιδιών της.

Το πόρισμα έφτασε στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών και ακολούθως συμπεριλήφθη στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία. Για τη Μαλένα οι ιατροδικαστές «είδαν» εκδορές που είναι συμβατές με τη δράση ονύχων γυμνών χεριών, ενώ έγιναν ενώ το παιδί ήταν ζωντανό.

Αναλυτικότερα για το θάνατο της Μαλένας αναφέρεται:

«Η σορός της Δασκαλάκη Μαρίας – Ελένης, έφερε δύο εκδορές στη ρινική χώρα. Επιπροσθέτως κυάνωση ονύχων από το φωτογραφικό υλικό που μας ετέθη υπόψη, οι εκδορές αυτές αφορούν στην περιοχή της βάσης της ράχης της ρινός – μεσόφρυο. Επίσης από το φωτογραφικό υλικό προκύπτει ερυθρώδες – εντύπωμα κατά τη δεξιά παρειά. Οι ως άνω εκδορές έχουν φορά λοξή- διαγώνια ως προς τον επιμήκη άξονα της ρινός και έχουν τη μορφολογία μικρών γραμμοειδών εκδορών οι οποίες είναι συμβατές με τη δράση ονύχων γυμνών χεριών. Είναι πρόσφατες εν ζωή γενόμενες, χρώματος ερυθρού χωρίς στοιχεία απορρόφησης. Από το φωτογραφικό υλικό προκύπτει ότι οι όνυχες ήταν κομμένοι κοντά με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η πιθανότητα πρόκλησης από το ίδιο το παιδί».

Κρίσιμη ήταν και η ιστολογική εξέταση που διενεργήθηκε στα όργανα του παιδιού (καρδιά, τμήματα νεφρού, επινεφριδίου, σπληνός, πνεύμονος, ήπατος). Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι «δεν κατέδειξε παθολογική οντότητα που να δικαιολογεί τον θάνατο. Για την ηπατική ανεπάρκεια που καταγράφεται ως αιτία θανάτου στην έκθεση νεκροψίας έχουμε να σημειώσουμε ότι ο όρος ηπατική ανεπάρκεια συνιστά κλινικοεργαστηριακή και όχι παθολογοανατονική διάγνωση και προϋποθέτει αντίστοιχη προυπάρχουσα κλινική εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται καμία ένδειξη, όπως προκύπτει από τα σχετικά ιατρικά έγγραφα. Συμπερασματικά για τον θάνατο της Μαρίας – Ελένης τόσο κατά τον νεκροψιακό νεκροτομικό έλεγχο όσο και από τις δύο παθολογοανατομικές εξετάσεις απο δύο διαφορετικούς παθολογοανατόμους αποκλείστηκε η παθολογική αιτία θανάτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η δια αποκλεισμού διάγνωση η οποία από μόνη της είναι επαρκής, ώστε να τεθεί ο ασφυκτικός μηχανισμός ως αιτία θανάτου, επιβεβαιώνεται από τα περαιτέρω ευρήματα, τον νεκροψιακό φωτογραφικό έλεγχο και οδηγεί τη διαγνωστική σκέψη σε ασφυξία δια ποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών».

Κρίσιμα ήταν τα συμπεράσματα του πορίσματος και για το θάνατο της Ίριδας, καθώς οι ιατροδικαστές απεφάνθησαν ότι προκύπτουν κακώσεις κατά το στοματικό βλεννογόνο-άνω χείλος του στόματος. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι δίνεται η εντύπωση εκδορών στη βάση του αριστερού ρώθωνα:

«Οι ως άνω κακώσεις παρέχουν χαρακτήρες αιμορραγικής διήθησης – δηλαδή είναι εν ζωή γενόμενες κακώσεις. Το πανάκι που μας απεστάλη και το οποίο έχει βρεθεί στην κούνια του βρέφους αφορά υφασμάτινο τύπου πετσετέ – λευκού χρώματος διαστάσεων 23χ20 εκατοστών. Το πανάκι αυτό έφερε ευμεγέθεις κηλίδες βιολογικού υλικού , απεστάλη για ανάλυση DNA έφερε κηλίδες αίματος ενώ διαπιστώθηκε και η παρουσία σίελου. Τα ως άνω βιολογικά υλικά ανήκουν στην Ίριδα. Η παρουσία, ικανής ποσότητας συνδέεται ευθέως με το ανευρεθεν τραύμα στο βλεννογόνο του στόματος και συνηγορεί υπερ προηγηθείσας άσκησης ισχυρής πίεσης με αυτό. Με βάση τη μεθοδολογία κατά πάγια τακτική ακολουθείται και ακολουθήσαμε και εμείς στη συγκεκριμένη περίπτωση, οδηγούμαστε στη διάγνωση βίαιου – στερητικού μηχανισμού θανάτου (ασφυκτικού)».