ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Vor V Zakone: Αυτός είναι ο 72χρονος «ηγέτης» με το μπαστούνι - στιλέτο και οι συνεργοί του

Vor V Zakone: Αυτός είναι ο 72χρονος «ηγέτης» με το μπαστούνι - στιλέτο και οι συνεργοί του
ΓΑΔΑ

Στη δημοσιότητα έδωσε η Αστυνομία τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες των 13 μελών της συμμορίας διαρρηκτών, με αρχηγό 72χρονο που ήταν «χρισμένος» με τον τίτλο «Vor V Zakone».

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας του είχαν περάσει χειροπέδες στο σπίτι του στην πλατεία Κολιάτσου στα Πατήσια. Εκεί βρέθηκαν τα τέσσερα μπαστούνια του. Τα δύο έφεραν σύμβολα του τίτλου του «Vor V Zakone», ενώ ένα από αυτά ξεβιδωνόταν και έτσι η λαβή του μετατρεπόταν σε στιλέτο. Στο σπίτι βρέθηκαν, επίσης, ρολόγια χειρός Rolex.

Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν αναλάβει την παρακολούθηση των μελών του κυκλώματος είχαν «εικόνα» για το «σεβασμό» που έτρεφαν όλοι οι διαρρήκτες προς το πρόσωπό του. Όπως λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr αστυνομική πηγή, έφταναν στο σημείο όταν τον συναντούν να του φιλούν το χέρι. Μάλιστα, αρκετοί ήταν αυτοί που προσπαθούσαν «εναγωνίως» να κλείσουν ένα ραντεβού μαζί του για να τον συναντήσουν και να του παραδώσουν μετρητά και κλοπιμαία. Στόχος τους ήταν να κερδίσουν τη συμπάθειά του, αφού όποιος το κατάφερνε ανέβαινε στην ιεραρχία και αποκτούσε προστασία και υποστήριξη σε περίπτωση προβλημάτων.

gewrgianos.jpg
επ) BILANISHVILI (ον) AKAKI του AVTANDILI και της CIALA , γεννηθέντα την 15-1-1950 στη Γεωργία,ΓΑΔΑ

Ο 72χρονος Γεωργιανός ήταν ο απόλυτος καθοδηγητής, με τα υπόλοιπα μέλη να υπακούουν στις εντολές του και στους «νόμους» της εγκληματικής ζωής. Κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσης ήταν η πίστη και η αφοσίωση στην «Ομάδα».

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το χαρακτηριστικό του 72χρονου ήταν το μπαστούνι που κρατούσε, το οποίο έφερε πάνω την υπογραφή του «Vor V Zakone». Ο τίτλος αυτός με τον οποίο είχε «στεφθεί» τον έκανε αδιαμφισβήτητο ηγέτη και συντονιστή της ομάδας, τα μέλη της οποίας έπρεπε να του δείχνουν τυφλή αφοσίωση.

Ο 72χρονος λάμβανε ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες της ομάδας τόσο σε επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας, όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά. Σε αυτόν, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, έδειχναν καθημερινά τον πλήρη σεβασμό τους, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η επιθυμία τους να τον συναντήσουν, προκειμένου να του παραχωρήσουν χρήματα και άλλα τιμαλφή, προερχόμενα από τις κλοπές και να κερδίσουν τη συμπάθειά του.

Στην ιεραρχία της ομάδας, μετά τον «VOR» ακολουθεί ο «επιχειρησιακός αρχηγός» της οργάνωσης, ο οποίος αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα και αναλαμβάνει την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ομάδας και της εκτέλεσης των εγκληματικών ενεργειών.

Τη συγκεκριμένη κομβική για την οργάνωση θέση, κατείχε ο 33χρονος Γεωργιανός, ο οποίος εφοδίαζε τα μέλη της οργάνωσης με τα κατάλληλα διαρρηκτικά εργαλεία και κανόνιζε τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που θα αποσταλούν στην αλλοδαπή τα κλοπιμαία αντικείμενα. Συμμετείχε ως φυσικός αυτουργός στις διαρρήξεις, ενώ τέλος είχε τη δυνατότητα να στηρίζει οικονομικά τα υπόλοιπα επιχειρησιακά μέλη όταν αυτά είχαν τέτοια ανάγκη.

Στην πυραμίδα της οργάνωσης ακολουθούν τα υπόλοιπα «επιχειρησιακά μέλη» της που είναι κακοποιοί επιπέδου του δρόμου ( Street Level Criminals ) και συγκεκριμένα διαρρήκτες που δρούσαν καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Μερικά, μόνο, από όσα κατασχέθηκαν από τη σπείρα.ΓΑΔΑ

Οι κωδικές ονομασίες

Τα μέλη του κυκλώματος μιλούσαν με κωδικές ονομασίες. Όταν έκαναν κατόπτευση ενός σπιτιού που είχαν βάλει στο στόχαστρο έλεγαν τη λέξη «κοπέλα» όταν ήθελαν να αναφερθούν στην οικία. «Η κοπέλα είναι ζωντανή», σήμαινε ότι στο σπίτι βρίσκονται οι ένοικοι. Η λέξη «ζωντανός» χρησιμοποιούνταν όταν γινόταν αντιληπτή ανθρώπινη παρουσία στο σπίτι.

«Η κοπέλα είναι νεκρή», σήμαινε ότι το σπίτι είναι άδειο, δηλαδή απουσιάζουν οι ένοικοι.

«Πριν μπουν σε ένα σπίτι έκαναν καλή παρακολούθηση για να γνωρίζουν με ακρίβεια τα ωράρια των ενοίκων. Πότε απουσιάζουν και πότε βρίσκονται στο σπίτι. Η κατόπτευση γινόταν από ένα μέλος του κυκλώματος κάθε φορά, με ειδίκευση στην παρακολούθηση. Δεν σκανάρανε απλά το σπίτι αλλά και ολόκληρη τη γειτονιά. Άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν ειδίκευση στην παραβίαση των πορτών. Ήξεραν να ανοίγουν σχεδόν όλους τους τύπους κλειδαριών, ενώ δεν άφηναν πίσω τους ίχνη παραβίασης», αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Ένας από τους συλληφθέντες, ηλικίας 41 ετών, είχε το ρόλο του κλεπταποδόχου της οργάνωσης και του «εκτιμητή». Διατηρούσε μάλιστα επιχείρηση συσκευών κινητής τηλεφωνίας και κατάστημα εστίασης στην Ομόνοια.

Η Αστυνομία συνέλαβε συνολικά 11 άτομα από τη Γεωργία και ένα από το Ιράκ σε μεγάλη επιχείρηση στα Πατήσια, την Ομόνοια, την Κυψέλη και την πλατεία Αττικής, ενώ εξιχνιάστηκαν συνολικά 47 διαρρήξεις και κλοπές σπιτιών.

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 6 πυροβόλα όπλα, πλήθος φυσιγγίων, κοσμημάτων, ρολογιών, ηλεκτρονικών συσκευών, κινητών τηλεφώνων, 11 αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των 8.347 ευρώ Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση από τη δράση της υπερβαίνει τις 434.000 ευρώ.

Από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον μήνα Ιούνιο του έτους 2021, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις και κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Κοσμήματα, ρολόγια, μετρητά και αρκετά ακόμα αντικείμενα στην κατοχή της σπείρας.ΓΑΔΑ

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για τους συλληφθέντες

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δεκατριών (13) αλλοδαπών, κατηγορούμενων ως μελών εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα που διέπραττε διαρρήξεις - κλοπές από οικίες σε όλη την Αττική και η οποία εξαρθρώθηκε την 8-6-2022 από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας.

1. (επ) BILANISHVILI (ον) AKAKI του AVTANDILI και της CIALA , γεννηθέντα την 15-1-1950 στη Γεωργία,

2. (επ) BALAKHADZE (ον) BEKA του AMBROSI και της ZINA , γεννηθέντα την 23-2-1989 στη Γεωργία,

3. (επ) SHANKULASHVILI ή SHANKULAZHVILI ή SHAVKULAHVILI (ον) MISHIKO ή MUCHIKO του VANIKO ή VANO και της KHATUNA ή XATUNA ή XATUVA ή XATYHA , γεννηθέντα την 6-3-1992 στη Γεωργία,

4. (επ) TEVZADZE (ον) ZAZA του GELA ή KELA και της ETERI ή ETER , γεννηθέντα την 26-8-1996 ή 28-8-1996 στη Γεωργία,

5. (επ) LEZHAVA ή JEMAL ή DEVADGE ή DEVADZE (ον) JEMAL ή LEZHANA ή IRAKLI του SIMON ή TARIELI και της NATIA ή NINO , γεννηθέντα την 25-8-1995 στη Γεωργία,

6. (επ) RUBASHVILI (ον) DAVIT του NODARI και της EMILY ή EMILI , γεννηθέντα την 20-7-1984 στη Γεωργία,

7. (επ) JIMSHITASHVILI (ον) LASHA του ZURA ή του JURAB και της IRMA , γεννηθέντα την 10-7-1990 στη Γεωργία

8. (επ) MOHAMMED – SOOR ή MAHMOOD ή RASHID (ον) HEMIN ή YAMAN του HAMA ή RASHID και της NASRIN , γεννηθέντα την 3-8-1981 ή 1-6-1981 στο Ιρακ,

9. (επ) KUKHIANIDZE ή KIKNAVELIDZE (ον) SHALVA του REZO και της LALI , γεννηθέντα την 28-7-1986 ή 23-7-1986 στη Γεωργία,

10. (επ) JVARSHEISHVILI ή RUKHADZE (ον) GIORGI του VLADIMERI και της EKA , γεννηθέντα την 17-1-1993 στη Γεωργία

11. (επ) BARDZIMADZE ή BERDZIMADZE ή BASILADZE ή OZAKEKOV ή OZAKEKOU ή KUCHAVA ή OZAKEKU (ον) DAVID ή DAVIT ή ZAZA του GIORGE ή ZUNI GELA ή ZURABI ή TARASA ή ZURA και της MARIA ή TINA , ή CHIALA ή CICO γεννηθέντα την 16-11-1981 στη Γεωργία,

12. (επ) ZHVANIIA (ον) LIKA του GOCHA και της DARIKO γεννηθέντα την 13-11-1991 στη Γεωργία,

13. (επ) PETROSIANI ή TXELIDZE (ον) SARDION ή OTARI του IVANE ή GOCHA και της LAMZIRA ή SORENA γεννηθέντα την 29-9-1991 ή 23-4-1991 στη Γεωργία,

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου και στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις και τον εντοπισμό των διαφευγόντων τη σύλληψη.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476541 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.

Σχετικές ειδήσεις