ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ληστής αλά Χόλιγουντ: Περούκα, καπέλο και αλλαγή ρούχων μετά τις ληστείες

Ληστής αλά Χόλιγουντ: Περούκα, καπέλο και αλλαγή ρούχων μετά τις ληστείες

Ο ληστής εισέβαλε στις τράπεζες και στα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών φορώντας στο κεφάλι είτε ψάθινο καπέλο είτε περούκα. Το πρόσωπο το έκρυβε με γυαλιά ηλίου ή με χειρουργική μάσκα.

Όταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας διαπίστωσαν το Σεπτέμβριο του 2021 ότι κυκλοφορεί στην Αθήνα ένας επικίνδυνος ληστής που εισβάλει σε τράπεζες και πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών, αποφάσισαν να συστήσουν ένα ειδικό κλιμάκιο που θα αναλάβει την ταυτοποίηση και τη σύλληψή του.

Και αυτό διότι ο τρόπος δράσης του έδειχνε επαγγελματισμό, ενώ κρίθηκε επικίνδυνος και ότι δεν θα σταματήσει τη δράση του εάν δεν συλληφθεί. Οι άντρες της Ασφάλειας εδώ και πολλούς μήνες είχαν συλλέξει πλούσιο υλικό από κάμερες ασφαλείας που είχαν καταγράψει καρέ-καρέ τις επιθέσεις του. Έτσι, σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες που είχαν στα χέρια τους, «αποκρυπτογράφησαν» τον τρόπο δράσης του.

Ο ληστής εισέβαλε στις τράπεζες και στα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών φορώντας στο κεφάλι είτε ψάθινο καπέλο είτε περούκα. Το πρόσωπο το έκρυβε με γυαλιά ηλίου ή με χειρουργική μάσκα. Αφού εισέβαλε στο χώρο, ακινητοποιούσε τους υπαλλήλους με απειλή πιστολιού και άρπαζε μετρητά από τα ταμεία. Δεν σταματούσε, όμως, εκεί. Εξανάγκαζε και πάλι με την απειλή όπλου τον διευθυντή να του ανοίξει την πόρτα ασφαλείας για να φύγει σαν… κύριος.

Το σχέδιό του είχε και συνέχεια. Αφού περπατούσε λίγες δεκάδες μέτρα άλλαζε ρούχα για να μην κινεί υποψίες κατά τη διαφυγή του, σε περίπτωση «συνάντησής» του με αστυνομικούς. Πιο συγκεκριμένα, φορούσε φωσφοριζέ γιλέκο που παραπέμπει στη στολή εργασίας των υπαλλήλων του Δήμου. Το πορτοκαλί γιλέκο έγραφε «ΈΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ».

Η ασφαλής διαφυγή του υποστηριζόταν από συνεργούς του που τον περίμεναν σε κοντινή απόσταση και είχαν παράλληλα το ρόλο του τσιλιαδόρου. Σε περίπτωση που οι συνεργοί του έβλεπαν αστυνομικό στην περιοχή τον ειδοποιούσαν αμέσως.

Το τέλος της δράσης του ήρθε την Τετάρτη όταν οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες στο κέντρο της Αθήνας. Ο 42χρονος Αλβανός είναι σεσημασμένος, καθώς στο παρελθόν είχε συλληφθεί για ναρκωτικά, πλαστογραφία και απόδραση. Μαζί του βρισκόταν ένας 22χρονος Βούλγαρος, ο οποίος επίσης συνελήφθη και κατηγορείται ως τσιλιαδόρος.

Ο 42χρονος κατηγορείται για ληστείες στη Νέα Σμύρνη, στο Νέο Κόσμο, στη Δάφνη, στο Παγκράτι, στα Πετράλωνα και στο Μοσχάτο. Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνες σε ένα διαμέρισμα και σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν γιλέκο χρώματος πορτοκαλί με την ένδειξη «Έργα Πρασίνου» που παρέπεμπε σε γιλέκο υπαλλήλου Δήμου, ρουχισμός φορεμένος κατά την διάπραξη των ληστειών, πλαστό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο μετάβασης και διαφυγής από τα σημεία τέλεσης των ληστειών, νάιλον συσκευασία που περιείχε 1.5 γραμμ. κάνναβη, 3 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 235 ευρώ.

Η έρευνα της Ασφάλειας Αττικής συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των συνεργών του 42χρονου, ενώ οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο ντοκουμέντο: Λήστεψαν γνωστό επιχειρηματία σε πρατήριο καυσίμων στο Μπουρνάζι

Τρομακτικές εικόνες από ληστεία σε κοσμηματοπωλείο: Έκαναν πίσω οι φύλακες, τους φώναζε πελάτισσα

Τον αναζητούσαν στην Κρήτη για ληστεία, τον συνέλαβαν στην Κακαβιά